BIST 10.580
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.429,53
HABER /  GÜNCEL

Uyuşturucu Rus ekonomisinin yüzde 3'üne mal oluyor

Rusya lideri Medvedev sorunun 'felaket' boyutlarına geldiğini söyleyerek okullarda testleri de içeren adımlar atılması gerekebileceğini söyledi.

Abone ol

Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, ülkede uyuşturucu kulllanımının yarattığı sorunların ekonomiye yılda 37 milyar dolara mal olduğunu açıkladı.

Bu rakam, Rusya'nın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 3'üne karşılık geliyor.

Gayri safi hasılanın yüzde bire tekabül eden oranını bilim ve teknoloji araştırmalarına ayırmak pek çok ülkeyi kalkındırabilecek bir adım olarak görülüyor.

Sibirya bölgesindeki İrkutsk kentinde uyuşturucuyla mücadele amaçlı bir kliniği ziyaret ederek yetkililerle görüşen Medvedev, sorunla mücadele için okullarda uyuşturucu testleri yapmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Medvedev, bunun için federal makamların gerekli yasaları çıkarmasını istedi.

Rus yetkililer, ülkede yaklaşık 2,5 milyon uyuşturucu bağımlısının olduğunu tahmin ediyor. Bağımlı olarak kayıtlara girenleri,n sayısı ise 650 bin.

Rusya'da her yıl uyuşturucu kullanımıyla bağlı hastalıklardan 30 bin kişi ölüyor.

Medvedev kullanıcıların yüzde 70'inin 30 yaş altında olduğunu, son beş yılda uyuşturucuya başlama yaşının 11-12'ye düştüğünü söyledi.

Rus lider uyuşturucu ile bağlantılı olarak işlenen suçların sayısının da 200 bin olduğunu belirtti.

Rusya eroin kullanım oranları ve eroinden kaynaklanan ölümler açısından dünya üçüncüsü. Bu durumun ciddi bir işgücü kaybı yarattığı belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü WHO, eroin bağımlılığının ülkedeki HIV/AIDS salgınında da patlamaya yol açtığını belirtiyor.

Bazı sağlık görevlileri ise iğne iadesi ya da eroin bağımlıları için metadon kullanımını yasallaştırmak gibi adımlar atılmamasını eleştiriyor.