BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Amerikalıların yaptırdığı 24 Haziran seçim anketi sonuçları çok farklı

TÜRKİYE'deki 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27.'inci dönem milletvekili seçimi sonuçları yurt dışında da merak konusu. Amerika merkezli iki kurumun yaptırdığı anketler bu açıdan hayli dikkat çekici oldu.

Abone ol

Son iki hafta Amerika merkezli şirketlerin yaptırdığı iki anket kamuoyu gündemine geldi. Bu anketlerden biri Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci turda seçileceğine işaret ederken Amerikan İlerleme Merkezi tarafından yaptırılan anket ise ikinci turu işaret ediyor.

Amerikan İlerleme Merkezi'nin elindeki ankete göre seçmenlerin yüzde 45’i Erdoğan’ı destekliyor, Muharrem İnce %19 ile ikinci sırada gelirken parlamento seçimlerinde, Meclis çoğunluğu için HDP anahtar parti konumunda. Anket sonuçlarına göre HDP %10’luk barajın hemen üstünde yer alırken, Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 48, Millet İttifakı’nın ise %32.8. 

Bu bulgular Amerikan İlerleme Merkezi ve Metropoll’un ortak anketinin sonuçları. 24 Mayıs - 4 Haziran 2018 arasında 28 kentte 2 bin 534 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerin sonuçları şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan: %45.2
Muharrem İnce: %19
Meral Akşener: %11.3
Selahattin Demirtaş: %10
Temel Karamollaoğlu: %1.2
Doğu Perinçek: %0.3
Kararsız: %8.5

Olası bir ikinci turda Erdoğan %48’lik bir oranla %36 oranlı İnce’yi geride bırakıyor.

PARTİLERİN OY ORANI AK PARTİ ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYACAK MI?
Amerikalıların yaptırdığı anket sonuçlarına göre AK Parti-MHP seçim ittifak parlamenter çoğunluğu kaybetme riskiyle karşı karşıya. Ancak bu noktada HDP'nin durumu önemli. HDP barajı geçemezse Cumhur ittifakı çoğunluğu rahatça elde edecek. İşte partilere göre oy dağılımı:

AK Parti -MHP (Cumhur ittifakı) : %46.2
CHP-İYİ-SP-DP (Millet ittifakı) : %32.8
HDP: %10.4
Diğer: %0.5
Kararsız: %7

ABD'Lİ BLOOMBERG'IN ANKETİ : Geçen hafta yayınlanan abd menşeili Bloomberg anketi Amerikan İlerleme Merkezi'nin bu son anketinden çok farklı sonuçlara işaret ediyor. Bloomberg anketine göre seçimler birinci turda bitecek ve Erdoğan'ın yüzde 50.8 ile seçimi kazanacak. Erdoğan ikinci tura Muharrem İnce ile kalırsa Erdoğan yüzde 47.4, İnce yüzde 40.1 oy alıyor.  2. tura Akşener’in kalması durumunda ise Erdoğan’a destek yüzde 48, Akşener’e 35.7 çıkıyor.

PARTİLERİN OY ORANI : Bloomberg'in yüzde 3.5 hata payı verdiği Foresight'ın araştırmasına göre parlamento seçimlerinde HDP yüzde 11.7 ile barajı geçerek meclise girebiliyor. AK Parti ile ittifak yapan MHP ise yüzde 4.8 oranında. Yine Ak Parti'nin yüzde 46 oy oranına sahip olduğu görülürken CHP yüzde 27.5 ile ikinci sırada bulunuyor. İyi Parti ise yüzde 9 civarında seyrediyor.

Haziran ayında yayınlanan son seçim anketleri! AK Parti meclis çoğunluğunu kaybediyor mu?