BIST 10.172
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.473,78
HABER /  GÜNCEL

Amerikalı besteci Elliott Carter 103 yaşında öldü

Amerikalı klasik müzik bestecisi Elliott Carter 103 yaşında öldü.

Abone ol

Amerikalı klasik müzik bestecisi Elliott Carter 103 yaşında öldü. Zor ve karmaşık eserleriyle tanınan Carter, iki kez Pulitzer Ödülü'nü kazanmış ve Amerikan Ulusal Sanat Nişanı'na değer görülmüştü.

Carter, genel anlamda halk arasında fazla tanınmamakla birlikte müzik çevrelerinin büyük saygı duyduğu bir besteciydi.

New York Times gazetesi, 2002 yılında Carter'ın yaylı çalgılar dörtlülerinin 'gelmiş geçmiş en zor müzik eserlerinden biri olduğunu" yazmıştı.

1908 yılında New York'ta doğan Carter'ın müziğe adım atmasında arkadaşı ve akıl hocası Charles Ives rol oynadı.

Carter, 12 yıl önce BBC Radio 3'e verdiği mülakatta Stravinsky'nin 1920'lerde bestelediği "Bahar Ayini"nden çok etkilendiği için besteci olmaya yöneldiğini anlatmıştı.

Carter, "Bir skandaldı. Herkes salondan çıktı, insanlar dehşete düşmüştü. Belki de bu yüzden benim hoşuma gitti. Daha ergenlik yaşlarımdayken modern müziğe hayranlık beslemeye başlamıştım ben" demişti.

Igor Stravinsky de, Elliott Carter'ın konçertolarını "başyapıtlar" diye nitelemişti.

Carter, fazla ün kazanmamış olmasından rahatsızlık duymadığını söylemiş, "popüler olmanın bence bir anlamı yok. Popüler zevklerin ve popüler düşüncelerin nasıl belirlendiğini görünce, popülerliğin anlamsız birşey olduğunu düşünüyorum." demişti.

Elliott Carter 130'dan fazla eser besteledi. Bunlar arasında 1942'de bestelediği 1. Senfoni ile 1944'de bestelediği Tatil Uvertürü de bulunuyor.

Carter, ilk Pulitzer ödülünü, İkinci Yaylı Çalgılar Dörtlüsü adlı eseriyle 1960'da kazandı. Üçüncü Yaylı Çalgılar Dörtlüsü adlı eseriyle de 1973'te ikinci kez Pulitzer ödülünü aldı.

Almanya ve Fransa'dan da besteciliğini onurlandıran ödüller alan Elliott Carter, eserlerini Avrupalıların daha iyi anladığını, zira Avrupa'da müziğin insanların kültürünün bir parçası olduğunu ve Avrupalıların müziği anlamak için çaba gösterdiklerini söylemişti.