BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.447,92
HABER /  GÜNCEL

Aman dikkat! Bu oyuna sakın gelmeyin

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü, sahte taksilerde, sahte para üstü veren bir çeteyi, dün düzenlediği operasyonla çökertti. Operasyonda 6 kişi gözaltına alındı.

Abone ol

İstanbul'da Asayiş Şube Müdürlüğü’ne başvuran bir kişi, bindiği takside şoförün kendisine verdiği para üstünün sahte olduğunu söylemesi üzerine geniş çaplı soruşturma başlattı. Polis sahte paranın izini sürerken, sahte taksiler üreten bir şebekenin varlığını tespit etti. Bunun üzerine yaklaşık 3 ay süren telefon dinleme ve takip başlatıldı. Takipler sırasında çalışma yöntemleri ve kimlikleri belirlenen şebekeyi yakalamak için önceki gün sabaha karşı operasyon yapıldı.

KİRALIK ARACI SARIYA BOYUYORLAR

Operasyonda elebaşı Cesur K.’nin (38) de olduğu 6 kişi gözaltına alınırken, çalındıktan sonra taksi haline getirilen bir otomobil de ele geçirildi. Oto Hırsızlık Büro Amirliği’nde sorgulanan şüphelilerin önce sahte belgelerle kiralama şirketlerinden otomobil kiraladıkları belirlendi. Daha sonra bu araçlarda bulunan GPS takip cihazlarını söken şebeke üyelerinin, araçları sarıya boyadıkları ve sahte plaka ve belgeler hazırladıkları öğrenildi.

10-20 LİRALIK PARA ÜSTÜYLE DOLANDIRICILIK

ÇALDIKLARI otomobilleri taksi görünümüne soktuktan sonra İstanbul’da çalışmaya başlayan şüphelilerin araçlarına binen müşterileri de dolandırdıkları ortaya çıktı. Şüphelilerin kendilerine 100 veya 50 liralık banknotlarla ödeme yapan müşterilere, para üstü olarak verdikleri banknotların da sahte olduğu tespit edildi. Büyük çoğunluğu 20 ve 10 liralık banknot halindeki sahte paralar gözaltına alınan şüphelilerin üzerinden çıktığı öğrenildi.

SAHTE PARA NASIL ANLAŞILIR

Merkez Bankası’nın halka yönelik olan güvenlik grubunda birinci aşamayı emniyet şeridi oluşturuyor. Tüm banknotlarda kâğıda gömülü olarak yer alan emniyet şeridi, ışığa tutulduğunda, her 2 yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülüyor. Şerit üzerinde, kupür değeri ve TL harfleri okunuyor. Filigran ise banknotun ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşuyor. Banknot ışığa tutulduğunda iki yüzünden de görülüyor.