BIST 10.286
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.395,81
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları krizin habercisi mi?

“Global kriz tüm dünyada devam ediyor. Bunun en büyük göstergesi altın fiyatlarının artmasıdır”

Abone ol

Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, altın fiyatlarındaki artışın dünyada krizin henüz bitmediğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Serdengeçti, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi ile Konya Ticaret Odasınca (KTO) düzenlenen “Küresel Kriz ve Türkiye” konulu konferansta, global ekonomik kriz ve Türkiye’ye yansımalarını değerlendirdi.

Konya’ya 6 ay önce bir başka konferans için geldiğinde de bu konuda değerlendirmeler yaptığını belirten Serdengeçti, “Bu 6 ay içinde dünyada çok farklı bir şey olmadı, krizin ortasını geçtik. Dünyada birçok ülkede durum aynı ve Türkiye’de de durum budur” dedi.

Global krizin tüm dünyada devam ettiğini ifade eden Serdengeçti, şunları kaydetti:

“Türkiye’de durum beklediğimizden daha iyi, bir düzeltme var’ gibi görülse de durum pek öyle değil. Bunun en büyük göstergesi altın fiyatlarının artmasıdır. Dünya piyasalarda ulusal paralara güven kalmazsa herkes altın alır. Kimse kusura bakmasın, ancak Türkiye tedbir almada, soruna odaklanmada gecikti. Türkiye’de durum bazı ülkelerden tabii ki iyidir, ancak dünyadaki en kötü rakamlarından birine sahiptir. Altın fiyatlarındaki yükselme dışında dünyada ekonomik krizin devam ettiğini gösteren en önemli kanıtlardan biri de krizin çıktığı ABD’deki durumdur. ABD’de konut piyasası kalıcı şekilde iyileşmezse, şu anda böyle bir durum yok, krizin bittiğinden söz edilemez. Ayrıca bu krizin sonrasında finans sistemleri küçülmüştür. Bu durum düzelmeden ’gerçekten küresel krizde düzelme oldu’ demek yanlış.”
Serdengeçti, dünya piyasalarında ciddi bir güven eksikliği olduğunu, piyasaya sunulan bol miktardaki likiditenin krediye dönüşmediğini, bu paranın ABD kağıtlarına yatırıldığını belirterek, “Bu gerçek, aynı zamanda güvenin yerine gelmediğini gösteriyor. Krizle ilgili daha görecek epey çok şeyimiz var” diye konuştu.