BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Otoparkta yer arama çilesi bitiyor

Parkmatikle otoparkta yer arama derdine son. Bu uygulamayla katlı otoparklardan maksimum verimin alınmasını sağlıyor.

Abone ol
ABD ve Güney Koreli girişimcilerin kurduğu Parkmatik, katlı otoparklardan maksimum verimin alınmasını sağlıyor.



Yüksek güvenlikli elektronik katlı otopark sistemi Parkmatik, Güney Koreli Dong Yang Menics şirketi tarafından geliştirildi. İleri mühendislik çalışmasının ürünü olan Parkmatik, katlar arasında hareket eden paletler ve asansörler sayesinde işliyor. Sürücü, aracını otoparkın girişinde özel bir bölmeye park ettikten sonra mekanik cihazlar devreye giriyor.

Otomobilin yerleştirildiği platform, elektronik kızaklar ve asansörler ile otoparkın herhangi bir boş yerine götürülüyor. Paletler, 120 metrelik mesafeyi 90 saniyede kat edebiliyor. Aracını otoparktaki ileri teknolojiye emanet eden sürücüler, hem boş yer arama çilesinden kurtuluyor, hem de vakit kaybetmeden otoparktan ayrılabiliyor.

İçinde yol olmayan Parkmatik, bu özelliği sayesinde sıradan katlı otoparklara göre yüzde 40 - 45 daha fazla park alanı sağlıyor. Havalandırma ve ışıklandırmaya gerek duymayan Parkmatic, uzmanlar tarafından 'çevre dostu' olarak nitelendiriliyor.

500 kadarı Asya ülkelerinde inşa edilen Parkmatic'lerden, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Avustralya, Kolombiya, Mısır ve İrlanda'da da bulunuyor.