BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Altın alıp satarken klimalara dikkat

Kuyumcudan klima açıkken etrafı açık tartılarda tartılan ürünlerin daha ağır geldiği bildirildi.

Abone ol

Sinop İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayati Yaşar, hassas terazinin hava ile temasını kesmek için cam bir bölmede kapalı muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, bazı kuyumcularda kullanılan etrafı açık terazilerin tartma işleminin sağlıklı olmasını engellediğini söyledi.

Hayati Yaşar, "Ağırlığın doğru ölçülebilmesi için günümüzde kullanılan hassas terazilerin hava ile temas etmemesi gerekli. Klima açıkken tartılan ürünler ağır gelmekte. Ayrıca hassas terazinin hava ile temasını kesmek için cam bir bölmede kapalı muhafaza edilmesi gerekir. Bazı kuyumcularda ise bu terazilerin etrafı açıktır. Bu durum da yine tartma işinin sağlıklı olmasını engeller. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için kuyumculardan altın alımlarında terazilerinin cam fanus içinde olup olmadıklarını ve rüzgara maruz kalıp kalmadıklarına dikkat etmeleri, aykırı durumları gördüklerinde kendilerinden il müdürlüğümüze müracaat etmelerini istiyoruz" dedi.

Sinop merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren kuyumcularda bulunan 2. sınıf hassas terazilerin ani denetimlerinin müdürlüğe bağlı ölçüler ve ayar memurları tarafından yapıldığını kaydeden Hayati Yaşar, yapılan denetimler sonucunda 4 işyerine ayrı ayrı bin 144 TL idari para cezası uygulandığı kaydetti. Yaşar, "Yapılan denetimler esnasında bazı kuyumcuların terazilerinin işyerlerinde bulunan klima ya da vantilatörlerin rüzgarına maruz kaldığı görüldü. Bu tür terazilerin kesinlikle rüzgara maruz kalmaması
ve açıkta olmayıp cam kafes içerisinde olması gerekmekte. Açıkta teraziler rüzgara maruz kaldığından tartım sonucunda hatalı sonuçlar oluşmakta" diye konuştu.