BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Alternatif üründe çok para var

Karadeniz'de fındığa alternatif ürünler geliyor. Peki bu nasıl olacak? Tarım Bakanı Eker yeni stratejiyi açıkladı.

Abone ol

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, 3 yıl içinde fındığı normal ekonolojik alanına çekeceklerini belirterek, alternatif ürün dikenlere para vereceklerini açıkladı.

Eker, bu sabah TV8’de yayınlanan “Erkan Tan ile Başken’ten” programına konuk oldu.

YENİ TARIM STRATEJİSİ

“100 yıl daha fındık dikilebilmesini temin edecek bir modeli” ortaya koyduklarını belirten Bakan Eker, hükümetin “Türkiye Tarım Havzaları ve Destekleme Modeline” bağlı “Yeni Tarım Stratejisini” açıkladı:

“ Türkiye’de fındık Orta Karadeniz’de dik yamaçlı arazilerinin ürünüdür. %6’dan daha dik arazilerde , 406 bin hektar alanda dikilmesi gerekiyor. Şu anda 650 bin hektarda fındık dikili.”

Alan genişlediği zaman, alan arttığı zaman bunu değeri düşüyor. Bu ürünün dünyada belirli bir talebi var, dünyada bunun tüketim miktarı 750-800 bin tondur. Türkiye bunun bilemediniz 3/4 ‘ünü üretiyor. Başka üreten ülkeler de var. Fazla olduğu zaman dünyada bunu yükünü, belirli sebeplerden dolayı Türkiye çekiyor. Kendi ellerimizle kendi fındık üreticimize rakip üretiyoruz… Dünyanın arz farzlasını Türkiye çekiyor. Ondan sonra dünya piyasasını yükseltiyoruz. Piyasa yükseldiği zaman diğer ülkeler ondan istifade ediyor. Onlar alıyor. Bizim ise piyasamız, hem fındık bahçelerimizin küçük parçalardan oluşması, hem paraz mekanizmasının çok sağlıklı kurulamaması nedeniyle bizdeki üretici bundan istifade edemiyor. Sebebi de şu: Fındık dikilmemesi gerekn yerlerde fındık dikiliyor… Bu kimin aleyhine oluyor ? Gerçek fındık üreticisinin alehine oluyor.

ALTERNATİFİ OLMAYAN FINDIK ÜRETİCİSİNE MADDİ DESTEK

Bir dikmesi gereken adama ‘Sen devam et kardeşim’ diyoruz. Yaklaşık 210 bin üretici. Bunlara diyoruz ki sana her yıl ben dekar başına, sahip olduğun yada kiraladığını kanıtladığın, fındık alanı için 150 TL para vereceğim. Neye denk gelir bu? Eğimli arazide üretim yapıyorsa alabileceği ortalama dekar başına 100 kg. Yani kilo başına 1.5 TL para vereceğiz. Amacımız gerçek fındık üreticisine, alternatifi olamayan fındık üreticisine destek olmak.

FINDIĞI SÖKENE SÖKÜM PARASI

Ötekine, yani fındık dikmemesi gereken alana fındık kişiye de diyoruz ki ‘Sen yanlış bir iş yapmışsın. Gel, bu yanlışı düzeltelim. Sen bu fındığı sök, birinci yıl dekar başına 150 TL söküm parası vereceğiz… Ona diyoruz ki ‘ Sök kardeşim artı alternatif ürün. Alternatif ürün içinse sana 3 yıl da 450 TL para veriyorum.’ Toplam, söktüğü için 150 TL, alternatif ürüne geçtiği için 1. yıl 150, 2. yıl 150, 3. yıl 150, yani, 3 yılda toplam dekar başına 600 TL alternatif ürün ve söküm desteği veriyoruz.”

3 yıl içerisinde bizim amacımız şu: Fındığı normal ekolojik alanına çekmek. Yani kaliteli fındığın, yağ oranı yüksek fındığın dikilebileceği yerlerde dikimine devam edelim. Öbürüne de diyoruz ki ’Alternatif bir ürün dik. Sana bunu parasını verelim.’ Alternatif ürünü diktiğin taktirde daha çok para kazanacaksın.

HESAP KİTAP ORTADA

Hesap kitap ortada. 3 yıl süreyle bu desteği vereceğiz. 3 yıl sonunda belirlenen alanlar dışında fındık dikmeye devam edenler içinse kanun nedemişse gereğini yapacağız”

“Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli” için “Cumhuriyet tarihinin tarımla ilgili en büyük adımı” diye konuşan Bakan Eker, “Türkiye’de öteden beri 3 tane şey söylenirdi. Bir, Türkiye’de tarım politikası yok. İki, bu ülkenin bir üretim planlaması yok. Üç, bu ülkenin bir tarım envanteri bile yok” dedi. Eker, “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli THÜDM bu üç soruya cevap veriyor, bu üç soruna çözüm getiriyor” diye konuştu.

Türkiyenin yönetilebilir 30 tane havzaya ayrıldığını kaydeden Bakan Eker, “ Bu model için 527 milyon veri kullanıldı. Türkiye’nin iklimi, Türkiye’nin toprakları, Türkiye’nin topografyası. Türkiyenin canlı varlıkları. Ürün desenleri. Bütün bunlarla ilgili yarım milyarın üzerinde verim kullanıldı. 3 yıl 200 kişilik bir uzman ekibi bu haritayı ortaya çıkarmak için çalıştı. Türkiye’nin bütün sattını 2.5 dönümlük alanlar halinde (grit) bölmek suretiyle, bu verileri gritlere işlemeke suretiyle, Türkiye’nin hangi bölgesinin hangi alanında en yüksek verimlilikle hangi ürünler yetiştirilebilir bunları çıkardık. “ dedi.

KAFANA GÖRE DİKENE DESTEK YOK 

Yapılan çalışmlarla Türkye’nin neresinde, en verimli şekilde ne eklilip dikilebileceğinin saptandığını belirten Bakan Eker, devlet desteğinin, modelin öngördüğü ürünlerin, öngörülen yerlede üretilmesine bağlı olduğunu belirtti. Bakan Eker sözlerine şöyle devam etti:

“Kafana göre dikersen bizden destek alamazsın. Bu milletin kaynağını akıllıca kullanmak zorundayız… Biz diyoruz ki ‘Sen şu havzada şu ürünü dik, biz sana destek veriyoruz. Ama sen bu havzada kendi istediğin ürünü diktin, biz sana destek vermeyeceğiz.”

PRİM DESTEĞİ VERİLEN 16 ÜRÜN VAR

Bu modelle Türkiye’nin tarım üretiminin ve gelirinin artacağını vurgulayan Bakan Eker, “Bizim şuanda prim desteği verdiğimiz 16 tane ürün var. Planlama öncesinde 35 ton biz ürün almışız. 27-28 milyar lira da bunun değeri var. Aynı alanda, aynı ürünlerin sadece biraz bölgelerini değiştiriyoruz. 5 milyon ton ürün artıyor. 5 milyar 300 milyon lira da üretim artışı sağlanıyor. 5 milyar ne demek? Tüm çiftiçilere bizim 2009 yılında ödediğimiz nakit destek demek. Yani sadece 16 üründe yer degiştirerek bu artışı sağlıyoruz. Biz gerisini, diğer artılarını artık hesaplamıyoruz” diye konuştu.

Program sırasında Bakan Eker, bu modelin getirdiği kolaylıklara da değindi:

“Hem üretim planlamasına imkan veriyor. Hem yöneticilerin sağlık karar almalarına imkan sağlayacak şekilde önlerine alternatifler koyuyoruz. Hem üreticilerimze diyoruz ki ‘Bak şunu ekersen daha çok verim alırsın’ diyoruz. Hem kaynaklarımızı doğru kullanıyoruz. Bize son derece de rasyonel, verimli, güvenilebilir bir model sunuyor.” Rasyonel üretime geçilmesiyle Türkiye’nin kazanacağını belirten Bakan Eker, “Türkiye’nin kaynakları doğru kullanılmış olacak. Arz-talep dengesinde sorunlar ortadan kalkacak ve denge sağlanmış olacak. Türkiye’de tarımsal üretimden dolayı kaynak israfı yapılmamış olacak. Kamuya olan yük azaltılmış olacak. Türkiye’nin rekabet yeteneği artmış olacak” dedi.

“Zetin’de hedef 170 milyon dikili alan”

Zeytinin kendileri için özel bir ürün olduğunu kaydeden Bakan Eker, “Bizim dönemimizde desteklemiyze 45 milyon yeni zeytin fidanı dikildi. Şu anda Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı 99 milyondan 145 milyona çıktı. Hedefimiz 170 milyona çıkarmak” diye konuştu.