BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,12
ALTIN 2.326,21
HABER /  GÜNCEL

Altaylı'nın Öcalan tezi kıyameti koparır!

Canlı yayında gündemi değerlendiren Fatih Altaylı, açlık grevlerinin sona ermesiyle oluşan tabloya çarpıcı yorumlarda bulundu...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
Habertürk ekranlarında gündemi yorumlayan Fatih Altaylı açlık grevlerinin bitmesiyle oluşan siyasal tabloyu değerlendirdi.

Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla biten açlık grevlerinin Türkiye'nin siyasi dengelerinde yeni bir durumu tetiklediğini vurgulayan Altaylı hayli iddialı yorumlarda bulundu. Öcalan'ın Başbakan Erdoğan'dan sonra Türk siyasi hayatının en güçlü ikinci ismi haline geldiğini savunan Altaylı, bundan sonraki süreçte PKK liderinin mecliste olması yönünde tartışmaların da başlayacağını söyledi. Altaylı, hükümetin Kürt sorununda çözüm için toplumdan aldığı geniş krediyi henüz anlamadığını ve gündemi hala PKK cephesinin belirlediğini belirtirken Türkiye'yi bekleyen yeni dönemi anlattı...

ARTIK ERDOĞAN'DAN SONRAKİ EN GÜÇLÜ SİYASİ LİDER ÖCALAN'DIR!

"Bu açlık grevleri umulandan daha büyük bir siyasi sonuçla noktalanmıştır. Bugün Türkiye'nin

DEVLET İMRALI İLE YENİ BİR MÜZAKERE SÜRECİ Mİ BAŞLATTI?

Radikal yazarı ve Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, açlık grevlerinin bitmesiyle başlayan yeni süreci yorumladı, devletin diyalog kapısını araladığını iddia etti...

(HABERİN DEVAMI...)
deniz-zeyrek-muzakere-imrali.20121119162257.jpg

KÜRT SORUNUNDA UFUKTA
BARIŞ FALAN YOK!

Akşam'ın yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya, açlık grevlerinin sona ermesiyle oluşan olumlu havanın "geçici ve fazla iyimser" olduğunu söyledi, "ufukta barış yok" dedi...

(HABERİN DEVAMI...) 
kurtsorunu-baris-kucukkaya.20121119162417.jpg 

ikinci büyük siyasi lideri olarak Abdullah Öcalan vardır. Öcalan'ın Türk siyasetinde Başbakan Erdoğan'dan sonra muhalefet kanadının en güçlü siyasi lideri olduğu bu olayla birlikte net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bundan sonra Abdullah Öcalan'ın ne kadar önemli ve faydalı bir adam olduğu konuşulacaktır."

ACABA ÖCALAN MECLİSTE DAHA FAYDALI MI OLUR SORUSU KONUŞULACAK

"Cengiz Çandar da yazdı bugün. 'Ya bu Öcalan aslında BDP'lileden daha iyi Kandil'dekilerden de daha iyi, aslında barışçı bir adam, işte açlık grevlerini de bitirdi, artık acaba tecridi kaldırsak mı, acaba Öcalan partinin başına geçse daha mı faydalı olur, meclsite te olsa daha mı iyi olur?...' bunları konuşacak noktaya gidiyoruz. Ben Türkiye'nin neler konuşacağını bir kaç sene öncesinden tahmin edebildiğimi zannediyorum. Türkiye bunları da konuşacak, Konuşulmalı mı konuşulmamalı mı ayrı konu. Herkes şunu bilsin ki Abdullah Öcalan artık Türkiye'de çok etkili bir siyasi figür olarak yeniden sahnede. Zaten etkin ve önemiyidi ama bir terör örgütü lideri olarak önemliydi. Ama bugün bir siyasi figür olarak, toplumsal kabül görmeye aday bir siyasi figür olduğunu Habertürk hariç bütün gazetelerin manşetlerine baktığınızda görüyorsunuz."

ÖCALAN CEZAEVİNDEKİ AKİL KÜRT LİDER POZİSYONU KAZANDI

"Türkiye'nin başını ağrıtan, uluslararası alanda sıkıntı olması muhtemel, içerde iç barışı çok ciddi tahrip etmesi mümkün olan, hayata dönüş gibi çok uzun yıllar tartışılacak bir operasyonu engelleyen açıkçası cezaevindeki akil Kürt lider pozisyonuna geçti Öcalan. Burada devletin yaptığı önemli hatalar var. Hep gündemi belirleyen PKK-BDP oluyor. Türkiye Cumhuriyeti de aslında başında yapılması gerekeni sonradan, zorla tehtidle, şantajla, terör örgütünün ve onun uzantısı olan siyasi partinin gücüyle elde edilmiş gibi görülüyor. Bu da Türkiye Cumhuriyeti devletini zaafa uğratıyor. Maalesef 30 yıldır durum bu. Bu hükümet çok kısa bir süre bu durumu değiştirdi ama yine eski duruma döndü."

TÜRKİYE HEP GERİDE KALIYOR, SONRA YENİ TALEPLER GELİYOR

"Hükümet bazı adımlar atıyor elbette ama bu adımlarda Türkiye önde gitmiyor, hep arkada kalıyor.  Hep arkada kaldığı için yeni talepler karşı karşı kalıyor. Oysa bunları toptan bir demokrasi paketiyle yıllar önce yapılsaydı, böyle gıdım gıdım yapılmasaydı farklı olurdu. Ama Türkiye demokrasiden korkan bir ülke olduğu için ne bu hükümetin ne de diğerlerinin bunları hızla yapması kolay değil. Miliyetçi oylar var, iki senede bir seçim var..."

AK PARTİ YÜZDE 50'YLE YETİNMDEDİĞİ İÇİN YENİ ADIMLAR ATAMIYOR

"Bunu çözebilecek en uygun parti AK Parti'ydi ama onlar da nedense aldıkları oya baktığınızda çekinmelerine gerek olmadığı görürsünüz. Toplum onlara çok geniş kredi tanıdı. Ekonomide gösterdikleri başarıyı burada da gösterebilirlerdi. Ama onlar da sürekil olarak daha fazla oy açlığı içinde. Nasıl olsa radikal Kürt oyları bize gelmez biz milliyetçi oyları alalım dediler. Yüzde 50 oy alan bir parti daha ne ister diye sorulabilir ama yüzde 60 istiyor 70 istiyor. Yüzde yüze kadar isteyebilirler belki o hedefi nedeniyle demokratik adımlar atmakta güçlük çekiyorlar."

KANDİL'İN ÖCALAN'I PASİFİZE ETTİĞİ ALGISI KURMACA MIYDI?

"Örgütün ne düşündüğünü bilemeyiz ama olan bitene baktığınızda Öcalan'ın etkisiz olduğunu söylemek mümkün değil. Öcalan kaybetmiş olduğuna inanılan gücünü yeniden kazandı ya da hiç kaybetmemişti. Çok önemli bir siyasi figür olduğu ortaya çıktı."

TOPLUM HÜKÜMETE OSLO GÖRÜŞMELERİYLE ÇOK GENİŞ BİR KREDİ TANIDI

"Hüseyin Çelik'in çözüm için Öcalan'la da görüşülür açıklaması yeni bir şey değil. Uzun zamandır söylenen be herkesin kabül ettiği bir şey. Toplum o kadar değişti ki hükümet bunu anlayamıyor. Oslo görüşmeleri sızdığında büyük bir tepkil oluşmadı. Toplumun yüzde 70-80'lik kesimi terör bitecekse görüşülebilir dedi. Ana muhalefet bile fazla gürültü yapmadı, Kılıçdaroğlu görüşebilir dedi. Net bir karşıtlık göstermediler. Bu bir şanstır çözüm için, toplumsal kredidir. "