BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Altan tazminata mahkum oldu

Adana'da yaşanan tecavüz davada doktor raporlarını eleştiren Ahmet Altan tazminata mahkum oldu

Abone ol

Adana'da, aralarında okul müdürü, öğretmen, polis, astsubay ve işadamlarının bulunduğu 25 kişinin 9 yaşındaki bir erkek çocuğuna tecavüzle suçlandığı dava henüz aydınlatılamadan, iki adli tıp kurumunun birbirinden farklı rapor vermesini eleştiren Ahmet Altan, tazminata mahkûm oldu. "Tecavüz yoktur" diye rapor veren iki doktor, açtıkları tazminat davasını kazandı.

Adana'yı sarsan tecavüz iddiaları Haziran 2004'te polise yapılan bir başvuruyla başladı. Genç bir kadın, oğluna tecavüz edildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine, küçük G.S., Adana Adli Tıp Kurumu ve Çukurova Üniversitesi Çocuk Cerrahi Bölümü'nde muayeneden geçirildi.

Savcı yeni rapor istedi

Her iki kurum da "fiili livata bulgusuna rastlanmadığı", yani çocuğun tecavüze uğramadığı yolunda rapor verdi. Ancak iddiayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Erten Tamoğlu bu raporlarla yetinmedi ve G.S.'yi İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda da muayeneden geçirtti. İstanbul'dan gelen raporda "fiili livata" yani tecavüze uğradığı raporu verilmesi üzerine savcı, 25 kişi hakkında dava açtı.

Dava sonuçlanamadı

Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren dava sonuçlanamadı. Hâkimler, farklı raporlar nedeniyle üçüncü bir rapora başvurdu. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun 28 Eylül 2005'teki son raporunda "Eski bulguların hafifleyerek devam ettiği, bu bulguların tecavüz delili olabileceği, kabızlık gibi bünyesel bir sebeple de meydana gelebilecek bulgular arasında tıbben ayrım yapılamayacağı" kaydedildi.

Hukuk skandalı

Müvekkili Altan'ın tazminata mahkûm olmasını "skandal" olarak niteleyen avukatı Ceyda Yüzçelik, şunları söyledi: "Ceza mahkemeleri kusur oranını belirler, kusur oranı nedir, ne değildir? Bir hakaret var mı, yok mu? O belli değil. Onunla ilgili bir ceza davası açılmadığı için hukuk mahkemesinin bağımsız olarak tazminatı talep etmesi bir hukuk skandalıdır. Kararı temyiz ettik. Dosya Yargıtay'da."

Ceza davası açılmadı

Tecavüz olayındaki farklı raporları "Gazetem.net" adlı internet sitesinde "İnsan Faktörü" başlıklı yazısıyla eleştiren Ahmet Altan, "tecavüz bulgularına rastlanmadı" raporunu veren iki doktor tarafından önce savcılığa şikâyet edildi. İstanbul Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü ceza soruşturması takipsizlikle sonuçlandı.

Adana Adli Tıp Kurumu doktorları, bu kez 3 Mart 2004'te Altan aleyhine Adana 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde toplam 10 bin YTL manevi tazminat davası açtı. Yakın ve sosyal çevrelerinin internet kullanıcıları olduğunu öne süren doktorlar, Altan'ın yazısıyla onur ve saygınlıklarına, ilmi ve mesleki kimliklerine ağır saldırıda bulunduğunu iddia etti. Altan da, haberi yapan kişi olmadığını, bir köşe yazarı olarak duyduğu ve etkilendiği olayı köşesinde yazdığını belirterek yazısında, uzmanları ve kurumun adını belirtmediğini, sadece devletin düzeni içindeki kurumları eleştirdiğini ifade etti. Ancak 28 Aralık 2005'te davayı karara bağlayan mahkeme, uzman doktorları haklı bularak Altan'ı 3'er bin YTL tazminat ödemeye mahkûm etti.

Raporlardaki büyük çelişki

ADANA Adli Tıp Kurumu ve Çukurova Üniversitesi Çocuk Cerrahi Bölümü, "fiili livata bulgusuna rastlanmadığı", yani çocuğun tecavüze uğramadığı yolunda rapor verdi.
İSTANBUL Adli Tıp Kurumu ise raporunda "fiili livata", yani tecavüze uğradığını belirtti.
İSTANBUL Adli Tıp Kurumu'nun 28 Eylül 2005 tarihli son raporunda, "Eski bulguların hafifleyerek devam ettiği, bu bulguların tecavüz delili olabileceği, kabızlık gibi bünyesel bir sebeple de meydana gelebilecek bulgular arasında tıbben ayrım yapılamayacağı" kaydedildi.

Tanık anlatımları doktorları tanıtmış

Mahkeme başkanı, gerekçeli kararında davaya konu yazıda isim geçmemesine rağmen, kendi tanıklarının anlatımlarından mağdur olan davacıların anlaşıldığı kaydedildi. Mahkeme Başkanı kararında, kişilik haklarına saldırının olup olmadığının saptanması için gerçeğe uygunluk, kamusal ilgi ve toplumsal yarar, güncellik ve şekle uygunluk unsurlarını araştırdığını belirtti. Hâkim, ayrıca davalı davacıların aylık kazançlarını da tespit ettirerek kişilik haklarına saldırıdan Altan'ı kısmen manevi tazminata hükmetti.

Haber: Nezih Gürol
Kaynak:
www.milliyet.com.tr