BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.435,10
HABER /  POLİTİKA

Altan Tan Kürtlerin yeni projesini açıkladı

Altan Tan, Kürtlerin artık ulus devlet projelerinden vazgeçtiğini ve daha büyük bir proje istediğini söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (Özel İçerik)- BDP milletvekili Altan Tan artık Kürtlerin ulus devlet istemediğini açıkladı. Çözüm sürecine girilmesiyle birlikte yeni demokrasi sürecine girildiğini vurgulayarak Türk Devleti de adım atarsa daha büyük bir proje olacağını açıkladı.

Demirtaş geçtiğimiz aylarda bir gazeteye verdiği röportajında da Öcalan'ın yeni bir proje içerisinde olduğunu açıklamıştı. Demirtaş'a göre Öcalan, AB'nin demir-çelik birliğiyle kurulduğunu ve bu projenin de Türkiye'nin örnek olabileceğini belirtti. Öcalan Avrupa'daki demir-çelik modelinin Güneydoğu'da da Fırat ve Dicle olduğundan bahsederek bunun üzerinden büyük bir birlik kurulmasını istemiş, adına "Ortadoğu Konfederasyonu" verilen bir sistem olmasını önermişti.

BÖLGESEL ORGANİZASYONLAR ZAMANI GELDİ

CNN Türk'te Enver Aysever'in sorularını cevaplayan Tan, kimlik haklarının artık istendiğini ve Kürdistan olarak ulus devletin artık istenmediğini şu

ÖCALAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Öcalan 21 Mart Nevruz mesajında, TBMM’nin kuruluşundaki ruh, bugün de yeni dönemi aydınlatmaktadır. Bu modele yine Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasının, ondaki kültür ve zamanın öncülük etmesi, onu inşa etmesi kaçınılmazdır. Tıpkı yakın tarihte Misak-ı Milli çerçevesinde Türklerin ve Kürtlerin öncülüğünde gerçekleşen Milli Kurtuluş Savaşı’nın daha güncel, karmaşık ve derinleşmiş bir türevini yaşıyoruz. Misak-ı Milli’ye aykırı olarak parçalanmış ve bugün Suriye ve Irak Arap Cumhuriyeti’nde ağır sorunlar ve çatışmalar içinde yaşamaya mahkum edilen Kürtleri, Türkmenleri, Asurileri ve Arapları birleşik bir ‘Milli Dayanışma ve Barış Konferansı’ temelinde kendi gerçeklerini tartışmaya, bilinçlenmeye ve kararlaşmaya çağırıyorum” demişti. 

sözlerle açıkladı "Ben çok açık şunu söylüyorum. Kürtler bir ulus devlet bunu istemiyor. İki sebepten dolayı istemiyoruz. 40 bin insan ölmüş bu dağlarda. 40 bin Kürt genci hayatını kaybetmiş. 40 bin gencini kaybetmiş halk korktuğundan mı bunu istemiyor. Şunun için istemiyor. Dünya artık bugün bunu geçti. Bölgesel organizasyonlar zamanı geldi. Ortadoğu'ya yeni bir sistem lazım. Kürtlerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Alevilerin, Şiilerin, Sünnilerin birlikte yaşayabileceği bir proje olmalı." dedi.

KEMALİZMİ BOYAYARAK KÜRTLERE SATMAYIN 

Tan yeni projeyi ise şöyle açıkladı: "Entegresyonun olacağı sınırların kalkacağı, gümrüklerin kalkacağı bir sistem olmalı. Benim kafamdaki sistem uluslara göre olmamalı. Bütün halkların bir arada olduğu bir sistem olmalı. Ama bugün Kemalizmi boyayarak Türk ulus devletini demokrasi diye Kürtlere satılmasına kimse kanmaz."


ARAPLAR BİLE BAĞLANMAK İSTEYECEK

Tan "Suriye ve Irak meselesine gelince. Aradaki sınırlar kalkacak. O Kürtlerin de bir statüsü olacak.  Eğer Türkiye demokratik bir devlet olursa Kürtleri kardeş olurak kabul ederse inanın Halep'teki Şam'daki Araplar da bağlanmak isteyecek sadece Kürtler değil." dedi

Altan Tan'ın bu sözleri akıllara Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Nevruz'da yayınladığı mesajındaki Misak-ı Milli sınırıları vurgusunu getirdi.