BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Alp: Hakem ne derse o olacak”

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, “Kural hatası kalkacak ve hakem ne derse o olacak” dedi. <br/>MHK Başkanı Zekeriya Alp, 360’...

Abone ol

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, “Kural hatası kalkacak ve hakem ne derse o olacak” dedi.
MHK Başkanı Zekeriya Alp, 360’ta yayınlanan bir programa katılarak önemli açıklamalarda bulundu. FIFA hakemleri ve yurt dışındaki tüm ülkelerin hakemlerinin profesyonel olarak para kazandıklarını belirten Alp, “Bu bizim ülkemizin hakemlerinin en büyük sıkıntılarında biri. Ben bu konuda gerçekten büyük bir sıkıntı yaşıyorum. Çünkü bu anlamda hakemlerimize maalesef katkı sağlayamadım. Uğraşıyorum ama bu sezon mutlak suretle bu işi, başta TFF Başkanı Yıldırım Demirören olmak üzere çözmek için elimizden gelen her şeyi yapacağım” diye konuştu.

“ELEŞTİRİYE HER ZAMAN AÇIĞIZ”
Alp, bu sezon bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “Yeni bir sezona yeni bir sistemle başladık. 5. ve 6. hakemler maçlara dahil oldu. Biz eleştiriye her zaman açığız. Ama bu eleştirilerin de biraz insaflı olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni bir sistem demek, problemlerin de olması demek. Bunların zaman içerisinde çözülmesi mümkün. Özellikle 10-12 haftadır büyük bir aşama kaydettik. Açıkçası 5. ve 6. hakemlerin oluşturmuş olduğu o sıkıntılı günleri geride bıraktık. Benim kanaatime göre her geçen gün bu sistem yerine oturacaktır. Bu sistemin içerisindeki aksaklıklar, her geçen gün çok daha aza inecektir. Ama burada ikinci bir problem yaşadık. Yardımcı hakemlerden 4. hakem olarak görevlendirdiğimiz için” şeklinde konuştu.

“4. HAKEMLERLE İLGİLİ SIKINTI YAŞADIK”
Daha önceki sezonlarda 4. hakemlerin orta hakemlerden seçildiğini hatırlatan Alp, “Şimdi bu sistem devreye girince, yardımcı hakemlerden bir arkadaşı alıp 4. hakem yapıyoruz. Onlar da sadece yardımcı hakem olarak bayrak kaldırmaya alışmışlar. Şimdi bayraktan farklı bir konumda oldukları için bir sıkıntı yaşamaya başladılar. Mesela teknik heyetin olduğu yerin çok daha iyi kontrol altına alınması gerekiyor. Bazı teknik adamlarımız istediğimiz doğrultuda hareket etmiyorlar. Zaman zaman da tribüne yollanıyorlar, bu anlamda bir sıkıntı var. İkincisi hakeme yardımcı olmaları gerekiyor. Yani önlerinde olabilecek, hakemin uzak kaldığı pozisyonlarda mutlak suretle fikirlerini söylemeleri gerekiyor. Kırmızı kartlık bir pozisyon olduğunda anlatmaları lazım. Aynı şey yardımcı hakemler için de geçerli. Yardımcı hakemler bu sene özellikle, ofsayta yöneldikleri için bu konuda dört dörtlük bir performans sergilediler. Kararlarında son derece başarılı oldular. Ama aynı şeyi dördüncü hakem için söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

“BAZI POZİSYONLARDA BEN BİLE ETKİLENİYORUM”
Alp, hakemlerin seyircili-seyircisiz maçlardan etkilenip etkilenmediklerinin sorulması üzerine, “Tabi seyirci hakeme karşı bir davranış sergiliyorsa etkileniyor. Etkilenmemesi mümkün değil. 30-40 bin kişi tribünde ve büyük bir maçta, büyük bir baskı oluyor. Bunun amacı belli. Futbolcuların o baskıyı oluşturmak istemeleri, seyircinin ve teknik adamların yaptıkları, bunların hepsi hakeme baskı için yapılıyor. Bana göre en komik şey futbolcuların takla atıp yerde kıvranmaları. Ben bile etkileniyorum bazı pozisyonlarda gördüğüm zaman, ‘Eyvah, çocuğa bir şey oldu. Ayağı çatladı’ diyorum. Bir bakıyorum biraz sonra ayağa kalkıyor. Aldatmaya hiç gerek yok. Centilmenliğe aykırı bir şey bu yaptıkları. Futbolcu ahlaklı olacak. Bunun farklı bir yönü de var. Birbirlerine öyle acımasızca giriyorlar ki en kötüsü de bu bana göre. Bunların önüne nasıl geçebiliriz yöneticiler, teknik adamlar, futbolcular oturup konuşmalılar” cevabını verdi.

“HERKES BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLMALI”
Türk hakemlerinin yurtdışında da maçlar yönettiklerini hatırlatan Alp, şunları söyledi:
“Örneğin; Cüneyt Çakır yurtdışında maç yönetiyor. Herkes, ‘Kötü bir maç yönetsin de onu eleştirelim’ diye düşünüyor. Buna inanamıyorum. Hüseyin Göçek bundan 5-6 ay önce bir maç yönetti. Büyük olaylar oldu. Kırmızı kartlar çıktı. Ertesi gün gazetede okuyorum. Hüseyin Göçek’e en ağır ifadeler kullanılmış. Hüseyin Göçek’e telefon açtım, bana maçın gözlemcisinin kendisini tebrik ederek, ‘Şahane maç yönettin’ dediğini söyledi. 10 gün sonra bana Avrupa’da maç yöneten hakemlerin listesi geliyor. Maçlarla ilgili raporlar ve hakemlerin aldıkları notlar geliyor. Baktım Hüseyin Göçek süper bir not almış. Herkes hakemler maçta hata yapsın da taarruza geçelim diye bekliyor. MHK’ya taarruza geçiyorlar. Bunun sebebi basit; benim üzerimden federasyonu yıpratmaya çalışıyorlar. Bunlar hoş şeyler değil. Herkes birlik ve beraberlik içinde olmalı.”

“HAKEMİN KARARI NE İSE O OLACAK”
MHK Başkanı Zekeriya Alp, hakemlerin hepsinden memnun olmanın mümkün olmadığını belirterek, “Fakat karakter bakımından hepsinden memnunum. Eğitim seviyeleri çok iyi. Aralarından yine bir Cüneyt Çakır çıkması gerekiyor. Çünkü sadece Cüneyt Çakır ile bu iş olmaz. Zaman zaman hata da yapıyorlar. Bunu da söylemek istiyorum. Dünyanın her yerinde hakemler korkunç hatalar yapıyorlar. İngiltere’de Almanya’da öyle hatalar yapılıyor ki ama devamında maç alabiliyorlar. Olay da çıkmıyor. Kural hatası diye hiç bir tartışma söz konusu olmuyor. Şunu da söyleyeyim. Herkes kural hatası diye bağırıyor. UEFA’da kural hatası tamamen kalkacak. Hakemin vermiş olduğu karar ne ise o geçerli olacak. Bunları da artık fazla gündeme getirmemek gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.
(İHA)