BIST 10.322
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.453,79
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da 'Suriye casusları' operasyonu

Alman yargı makamları, Suriye için Esad muhaliflerine karşı casusluk yaptıkları iddiasıyla iki kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı, altı kişi hakkında soruşturma sürüyor.

Abone ol

Almanya, bir Suriyeli'yle Alman vatandaşı bir Lübnan kökenliyi rejim muhaliflerine yönelik istihbarat faaliyetinde bulunduğu iddiasıyla gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlardan birinin 34 yaşında, adının da Akram O., diğerinin ise 47 yaşında çifte vatandaşlık sahibi Mahmud el A. olduğu açıklandı.

Zanlıların evleri 70 güvenlik görevlisinin katılımıyla aranırken, altı zanlı kişi hakkında da soruşturma yürütüldüğü bildirildi.

Alman makamları, zanlıların Almanya'da yıllardır casusluk faaliyetinde bulunduklarını söylüyor.

Alman Federal Savcılığı, gözaltı işlemlerinin ''kapsamlı bir soruşturmanın'' ardından gerçekleştirildiğini, diğer altı zanlının da casusluk faaliyetine karıştıklarına inanıldığını duyurdu.

Doğrulanmayan haberlerde, diğer zanlıların Berlin'deki Suriye Büyükelçiliği'yle bağlantılı oldukları öne sürüldü.

Geçen hafta cuma günü, 20 gösterici Berlin büyükelçiliğine girerek, polisin verdiği bilgiye göre, içeride hasara neden oldu.

Almanya'daki operasyon, bir kaç hafta önce Suriyeli muhalif, Berlin'de Yeşillerin üyesi 37 yaşındaki Ferhad Ahma'nın evinde iki kişi tarafından dövülmesini izliyor. Ahma, olaydan Beşar Esad yönetimini sorumlu tutuyor.

Öte yandan Almanya'nın da Şam'daki büyükelçiliğini kapatmayı planladığı bildiriliyor.

ABD büyükelçiliğini kapatmış, Fransa, İngiltere ve İtalya da ''danışmalarda bulunmak'' üzere büyükelçilerini geri çekmişlerdi.

AB üyelerinin de Şam'a karşı yeni yaptırımlar üzerinde çalıştıkları ve 27 Şubat'tan önce bir anlaşmaya varmasının beklendiği bildirildi.