BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.428,37
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da iki Rus'a 'casus' suçlaması

Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan bir habere göre Almanya'da savcılar iki Rus vatandaşı alehinde casusluk suçlamasında bulundu.

Abone ol

Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan bir habere göre Almanya'da savcılar iki Rus vatandaşı alehinde casusluk suçlamasında bulundu.

Federal savcılar, geçen yıl Ekim ayında Almanya'nın elit komando birimi GSG-9 tarafından tutuklanan Rus ajanların yaklaşık 20 yıldır Almanya'da Rus istihbarat servisi SVR için bilgi topladıklarını belirtiyor.

Casuslukla suçlanan Rusların Almanya'ya 1988 ve 1990 yıllarında Güney Amerika asıllı Avusturya vatandaşları olduklarını gösteren sahte belgelerle girdiklerini iddia ediyor.

Savcılar, Rusların isimlerinin sahte belgelerde Andreas ve Heidrun A. olarak geçtiğini söyledi ancak casuslukla suçlanan ikilinin gerçek isimlerini açıklamadı.

Alman yetkililerin el koyduğu pasaportlar Andreas'ın Argentina'da Heidrun'un ise Peru'da doğduğunu gösteriyor. Ancak yapılan araştırmada Güney Amerika'da bu kişilerin izine rastlanmadı.

Casuslukla suçlanan ikilinin son yirmi yılda Almanya'da orta sınıf bir çift imajı çizerek aktivitelerini sakladığı ve Rusya'ya Avrupa Birliği ve NATO hakkında bilgi verdiği iddia ediliyor.

Alman Focus dergisi Andreas adını kullanan casusun otomobil parçası üreten bir şirkette çalıştığını ve sektör ile ilgili bilgileri de Rusya'ya yolladığını iddia etti.

Savcılar casusluk görevleri karşılığında ikilinin yılda 130 bin dolar maaş aldığını düşünüyor.

Der Spiegel, Almanya'nın 1990 yılında birleşmesinden bu yana böyle bir davanın yaşanmadığını ve tutuklamanın son 20 yılda oldukça yakınlaşan Rusya ile Almanya arasında gerginliğe neden olabileceğini söyledi.

Dergi komandolar tarafından yakalandığı sırada Heidrun adını kullanan kişinin şifreli bir radyo mesajı dinlemekte olduğunu da iddia etti.