BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.410,51
HABER /  EKONOMİ

Sendikalar işçilerin zam umudunu bitirdi!

Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan protokolü Türk-İş imzaladı, Hak-İş karşı çıktı.

Abone ol

Toplu İş İlişkileriKanunu (TİİK) çıkmadığı için sendikaları yetkisiz kılan, bu yüzden 9 aydır 2012 zammını alamayan işçilerin durumu yeniden belirsizliğe girdi.

Geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın makamında uzlaşma sağlayan Türk-İş ve Hak-İş’in arasına bu sefer de sürpriz şekilde ortaya çıkan ‘protokol’ girdi.

SENDİKALARA PROTOKOL METNİ

haberine göre, önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalara, özel kuryeyle bir protokol metni gönderildi.

Yasa çıkıncaya kadar 2009 istatistikleri üzerinden yetkilerin verilmeye devam edilmesini öngören protokolü Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu imzaladı.

YASANIN ÇIKMASINI İSTEMEYENLER VAR

Ancak Hak-İş protokolü imzalamadan geri gönderdi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “Ne yazık ki yasanın çıkmasını istemeyen taraflar var. Buna alet olmayız. Yasa çıkmadan atılacak her adıma da tepkimizi veririz” dedi.

ARANIZDA UZLAŞIN

Sendikalı 350 bin işçi yaklaşık 9 aydır toplu sözleşme yapamıyor. Meclis’te bekleyen TİİK çıkmazsa zam alamayan işçi sayısı 600 bini bulacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, soruna geçici çözüm bulmak için geçen temmuz sonunda işçi ve işveren sendikalarını toplamış ve geçici çözüm için 2009 istatistiklerinin esas alınmasını önermişti. Ancak bu protokolü Hak-İş imzalamadı. Bu çözümsüzlük üzerine Başbakan Erdoğan’dan randevu istendi ama “Aranızda uzlaşın gelin” yanıtı verildi.

Geçen hafta taraflar uzlaştıklarını bildirince Başbakan randevu verdi ve TİİK’in Meclis açılır açılmaz görüşüleceğini duyurdu. Bu tasarıya göre sendika barajı kademeli olacak ve 2009 yerine yeni istatistikler baz alınacaktı.