BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,83
ALTIN 2.428,60
HABER /  DÜNYA

Almanya sermayesinin Türkiye’yi göz ardı edeceğini sanmıyorum

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Gezi Parkı olaylarından sonra Almanya ile Türkiye arasındaki gerilimin iki ülke...

Abone ol

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Gezi Parkı olaylarından sonra Almanya ile Türkiye arasındaki gerilimin iki ülkenin sanayi alanındaki iş birliğine zarar vermeyeceğini düşündüğünü açıkladı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın haziran ayı meclis toplantısı oda binasında gerçekleştirildi. Remzi Topuk başkanlığında düzenlenen toplantıda söz alan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, dünya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ekonomik gücün siyasi istikrar ve güvenle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Burkay, Gezi olayları ile Türkiye’nin büyük bir sınavdan geçtiğini vurguladı. Burkay, “Ekonomimiz tedbir, sosyal yaşamımız uzlaşma ister. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de çok zorlu sınavdan geçtik. Demokrasimizin test edildiği bu günlerih, toplumun tüm kesimleri açısından derslerle dolu olduğunu düşünüyorum. Taleplerin barışçıl yöntemlerle dile getirilmesi ve inovatif olması ve bu taleplere empatik yaklaşım, toplumsal faydayı da beraberinde getirecektir. Asıl olan Türkiye’nin zorluklarla tesis edilen imajına zarar vermeden birbirimizi dinlemeyi, anlamayı ve sorunlarımızı uzlaşı ile çözmemizdir” dedi.

“İLK ÇEYREKTEKİ BÜYÜME YIL SONU İÇİN ÜMİDİMİZİ ARTIRDI”
Meclis toplantısından sonra basın toplantısında açıklamalarına devam eden İbrahim Burkay, Türkiye’de 2012 yılında yüksek cari açık ve enflasyonu kontrol altına almak için uygulanan politikalar ile büyümenin yüzde 2.2 olarak kaydedildiğini hatırlattı. 2013’te ise yüzde 4 büyümenin hedeflendiğini belirten Burkay, yılın ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 3 olarak geçrekleşmesinin ise gelecek adına ümit verici olduğunu kaydetti.
2013’ün geride kalan bölümlerinde büyümenin hedeflenene yakın olduğuna dikkat çeken Burkay, Türkiye genelinde ihracat performansının 2013’te düşük seyrettiğini söyledi. Burkay, Bursa’nın ihracat alanında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğununu, Bursa’dan ihracat artışının 9.9 artarak 16 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Avrupa pazarındaki daralmanın Türkiye ihracatını da olumsuz etkilediğini kaydeden Burkay, dünya ekonomisini de yakından izlediklerini aktardı.
Türkiye’nin büyüme performansının da bu küresel ekonomiden olumsuz etkilendiğinin altını çizen Burkay, "Öncelikle dünyada daha az dolar ve faiz oranları artacak, emtia ve varlık fiyatları da gerilemeye başlayacak. Türkiye’nin de bu yeni dönemden olumsuz etkileneceği görülüyor" dedi.

Bavul ticaretinin modern halini Bursa’ya kazandırmak istediklerini açıklayan Burkay, bu sayede hem dış ticareti artırmak hem de turizme ağırlık vermek istediklerini söyledi. Burkay, bunun için de ticari safari programları ile bavul ticaretini alım heyetleri ile Bursa’ya getirmeye çalışacaklarını belirtti.

“GEZİ PARKI ALMANYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE ZARAR VERMEZ”
Toplantıda bir basın mensubunun, "Gezi Parkı olaylarından sonra Almanya ile Türkiye arasındaki gerilim Bursa sanayisini etkiler mi?" sorusu üzerine bu olayların Türkiye’yi etkilemeyeceğini düşündüğünü belirten Burkay, “Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortağı Almanya. Bursa ile ilgili kısma geldiğimizde de Almanya’daki her eyaletin çok farklı politikaları var. Bursa ile iş birliği yapmak isteyen eyaletlere bakıldığında her eyaletin farklı stratejileri var. Bırakın ‘Gezi’ olayını, çok daha trajik olayların yaşandığı yerlerde de çok ciddi uluslararası sermaye olduğunu biliyoruz. Özellikle Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ bir ülke olması ve kredi notunun artması, ülkemizi diğer gelişmekte olan ekonomilerden ayırıyor. Sayın Merkel’in açıklaması önemli ama burada Başbakanımızın bir çıkışı gibi algılıyorum onu. Onun dışında da Alman sermayesinin sadece Gezi olayından dolayı Türkiye’yi göz ardı edeceğini sanmıyorum. Bu çok mümkün gözükmüyor" ifadelerini kullandı.
(İHA)