BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.468,54
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Alman general nasıl yaktı?

Çanakkale savaşının farklı yönleri bu kitapta toplandı. Dönemin pek çok ünlü isminin bilinmeyen hatıraları renk katıyor.

Abone ol

Çanakkale her sene gündeme geldikçe konu ile alakalı kaliteli ve kalitesiz onca yayın rafları işgal ediyor. Yayınların büyük kısmında bilinen tekrarlardan, kitaptan kitaba aktarılan ve her aktarımda yeni ilaveler yapılan menkıbelerden geçilmiyor.

Çanakkale Savaşlarına dair bunca bilgi kirliliği içinde, ayakları yere sağlam basan, savaşın ve komutanların bilinmeyen yönlerini ilk defa yayınlanan fotoğraflarla ortaya koyan bir çalışma yayınlandı.: Tarihin Yıkılmaz Kalesi ÇANAKKALE.

Yitik Hazine Yayınları tarafından piyasaya sunulan ve tarihçi yazar Salih Gülen tarafından hazırlanan eserde Çanakkale Savaşları öncesi, savaş esnası ve savaşın neticeleri ortaya konuluyor. Savaşta görev alan Mustafa Kemal’den Esad Paşa’ya kadar pek çok komutanın, Sultan Reşad ve Sultan II. Abdülhamid’in bilinmeyen hatıraları esere renk katıyor.

Osmanlı belgelerinde yer alan bir şehit annesinin ordu kumandanlığına yazdığı mektup, yürek yakan cinsten. Ayrıca İngilizlerin sömürgelerindeki Müslümanları Çanakkale’ye getirmek için üç gemiye cami yapmaları ve “Halifeyi kurtarmak için Almanlarla savaşılacağı” yalanıyla onları kandırmaları eserin ibretli satırları olarak göze çarpıyor.

Cephede yaşanan kurban bayramı bir milletin geçtiği imtihanı gözler önüne seriyor. Esere iki akademisyen de makaleleriyle katkıda bulunmuş. Doç. Dr. Cihat Göktepe, Konya örneğinden hareketle Çanakkale’de şehit düşen kahramanlar üzerine yaptığı bir araştırmayı kaleme almış, Doç. Dr. Şakir Batmaz ise Liman von Sanders’in harp stratejilerini masaya yatırmış ki çok fazla asker kaybetmemizde bu hatalı stratejilerin nasıl etkili olduğu yazının satır aralarında bulunuyor.

Kitabın son kısımlarında Çanakkale Savaşları’nın sonuçları anlatılarak Çanakkale kazanılmasaydı Türk devletinin kurulup kurulamayacağı sorusuna cevap aranıyor. Eserde savaşa ve komutanlara dair yedi görsel fotoğraf ülkemizde ilk defa yayınlanıyor. Diğer fotoğraflar da bilinmeyen karelerden seçilerek Çanakkale tekrarlarından bıkmış okura yepyeni bir alternatif sunulmuş. 128 sayfa olan eser, herkese ulaşması için yüksek tirajla basılarak 3,90 liradan piyasaya arz edildi.

Gırtlağına bıçak dayanan bir milletin en tabiî karşılığı vermesi ve sömürgecilere dur demesiyle Türk tarihinin en şerefli sayfalarından biri Çanakkale’de yazılmıştır. Bu sayfalar ilerde bir kitap olacak ve Türkiye Cumhuriyeti doğacaktır. Bu yönüyle Çanakkale Muharebeleri, Türkiye’nin mukaddimesidir. Türkiye, Çanakkale Savaşlarının neticesidir.