BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Alman ekonomisi alarm verdi

Almanya ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 daraldı.

Abone ol

Federal İstatistik Bürosu'nun ilk verilerine göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi 2008 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 küçüldü. Bu Almanya'nın 1990 yılında birleşmesinden sonra ekonomisindeki en kötü çeyrek performansı oldu. Alman ekonomisi ikinci ve üçüncü çeyrekte de yüzde 0,5 daralmıştı.

Federal İstatistik Bürosu, küresel ekonomik koşulların kötüleşmesinin yatırımları ve ticareti düşürmesinin ekonominin daralmasına yol açtığını bildirdi.

Bundesbank'a göre, Alman ekonomisi 1990 yılından bu yana hiçbir zaman bir çeyrekte yüzde 1,2'den fazla küçülmedi. Alman ekonomisinin 2008'in son çeyreğinde yüzde 1,8 daralması bekleniyordu.

Geçen yıl temmuz-eylül döneminde yüzde 1,4 büyüyen Almanya'nın Gayri Safi Milli Hasılası, son çeyrekle birlikte yıl bazında yüzde 1,6 daraldı.

Hükümet yetkilileri, bu yılın ilk çeyreğinde daralmanın daha fazla olmasını bekliyor.

Geçen yıl yüzde 1,3 büyüyen Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 2,25 daralacağı tahmin ediliyor.

Almanya'da sanayi siparişleri ve üretimi Aralık 2008'de, imalat mallarına olan talebin düşmesi yüzünden Almanya'nın birleşmesinden bu yana en büyük yıllık düşüşü kaydetti.

Endüstri grubu VDMA, son çeyrekte teknik siparişlerin son 50 yıldaki en keskin düşüşü gösterdiğini açıkladı.

Almanya'nın büyümesinin temel dayanağı durumundaki ihracat kasım ayından sonra aralık ayında da ciddi gerileme kaydederken, küresel ekonomik krize bağlı olarak araç satışlarını düşmesi Alman otomotiv şirketlerinin üretimlerini kısmasına sebep oldu.

Daralma nedeniyle yükselen işsizliğin daha hızlı artacağı tahmin ediliyor.