BIST 10.242
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,78
HABER /  GÜNCEL

Alkollü içkide yasak dönemi başladı

Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak.

Abone ol

İNTERNETHABER - TBMM Genel Kurulu'nda alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren "Torba Kanun" teklifi kabul edildi ortalık karıştı.

Yeni kanunla içkiye saat yasağı geldi. Buna göre sabah içki satılabilecek ancak saat 22.00'den sonra içki satışı yasak.


AKŞAM NAMAZINDA YASAK SABAH NAMAZINDA SERBEST

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parakende satışın 22.00 ile 06.00 saatleri arasında yasaklanmasını  "Akşam namazında yasak, sabah namazında serbest" diye yorumladı.

DÜNYADA İÇKİ YASAKLARI NASIL?

İsveç'te hafta içinde 19.00'dan sonra, Pazar günleri 24 saat yasak. İskandinav ülkelerinin tamamında saat yasağı var. İngiltere ve Fransa'da ise...
(TAMAMI İÇİN TIKLAYIN)


SOSYAL MEDYADA İÇKİ YASAĞI

Alkol yasağıyla ilgili karar sanal alemi salladı.

*Alkol yasağı perakende satıştaymış. toplu almamızı istiyorsa demek ki...

*Yatsi namazina mutevellit icki satis yasagi baslamistir.. dinsiz demekrosi dusmani statikocu fasist sosyalist ateist gavurlara hayirli olsun

ZAYTUNG DA ALKOL YASAĞINI BOŞ GEÇMEDİ

(
OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

Yasağın kabul edilmesi sosyal medyayı salladı. Ekranlara da içki yasağı konusundaki bu radikal karar damgasını vurdu.

Yeni yasayla gelen en önemli düzenlemeler özetle şöyle;

*Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak

*Alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak

*İçkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.

İŞTE YASANIN AYRINTILARI

Meclis'te kabul edilen yasaya göre alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Ancak, alkollü içkilerin uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik ihtisas fuarları düzenlenebilecek.

Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Açık alkollü içki satışı yapmaya ilişkin izin belgesi olan işletmelerde, servis amaçlı materyallerde marka, amblem ve logo kullanılabilecek.

GÖRÜNTÜLER DE YASAK

Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik küplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek.

Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamayacak.

18 YAŞINI DOLDURMAYANA YASAK

Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar bu hükmün dışında olacak.

OTOMATİK MAKİNAYLA SATILAMAYACAK

Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek. Bu ürünler basın ve yayın yoluyla tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek.

BU SAATLERDE DE YASAK

Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak.

Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.

AMBALAJLARA UYARI GELİYOR

Alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak.

İhraç amaçlı üretilenler hariç olmak üzere; Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı mesajları konulacak. Uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek. Uyarı mesajlarını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak. Uyarı mesajlarının şekli, boyutu ve içeriği; Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nca belirlenecek.

Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti, alkolsüz içki ve sair ürünlerde; alkolsüz içki ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti de alkollü içkilerde kullanılamayacak. Ancak, ihraç amaçlı üretilenlerde bu hüküm uygulanmayacak.

İhraç amaçlı üretilenler hariç olmak üzere; alkollü içki kategorisindeki ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen alkolsüz içkilerde; içeriğinde alkol kalmış içeceklerin ambalajları üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmış ise alkolün tamamen alındığı hususu tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.

Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere; otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.