BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.302,73

Yeni Alkol Yasamız Yarasın!

Perakende içki satışını 22:00 - 06:00 saatleri arasında yasaklayan bu maddeyle nur topu gibi yeni bir gündemimiz daha oldu.

Üzerinde çokca tartışılan alkol yasası dün gece Meclis'ten geçti. Geçti ama tartışmaları daha da alevlendirecek bir madde son dakika yasaya eklendi.

Perakende içki satışını 22:00 - 06:00 saatleri arasında yasaklayan bu maddeyle nur topu gibi yeni bir gündemimiz daha oldu.

Konuya Türkiye'deki özgürlükler ve demokrasi açısından bakıldığında "AK Parti'nin yasakçı zihniyeti iş başında" yorumları ayyuka çıkıyor.

Alkol tüketenlerin bu yasayla içkileri sabahtan evlerine zulalayacağını göz önünde bulundurursak, yeni "zula yasamız" yarasın diyebiliriz.

"Akşamcılar"a da artık "sabahcı" diyeceğimiz günler yakındır:)

Bunun yanında gözümüzü dünyadaki çeşitli uygulamalara çevirdiğimizde ise aslında alkol yasakları konusunda çok daha katı tutumların olduğu ülkeleri görmek mümkün. Hem de daha "gelişmiş" ülkelerde.

Saat 21.45'le 22.00'de gidip büfeden içki almak arasında hiç bir fark göremesem de bazı ülkelerdeki alkol yasaklarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

İSVİÇRE - Özellikle son iki yıldır alkollü gençler tarafından gerçekleştirilen olay ve taşkınlıklar yönetimin gece 22.00 ile 06.00 arasında market ve büfelerde alkollü içki satışını ülke genelinde tamamen yasaklayan yasayı çıkarmasına neden oluyor.

RUSYA- Rusya'da alkollü biraların 1 Ocak 2013'ten itibaren gece boyunca satışı yasaklandı. Büfe, market ya da başka alanlarda gece 23.00'la 08.00 arasında bira satılmıyor. Restoran ve kulüplerde yapılan servisler ise yasak kapsamı dışında tutuluyor.

FRANSA- Fransa'nın Strasbourg şehrinde bazı semt ve sokaklarda içki içmek yasak.

Strasbourg Belediye Başkanı Roland Reis'in imzaladığı yönetmelikle huzur ve düzeni korumak amacıyla 21.00 - 05.00 saatleri arasında içki içmek yasaklandı. Yasağa uymadığı tespit edilenlere 38 euro para cezası veriliyor.

ALMANYA- Baden Württemberg Eyalet hükümeti 2013 Şubat ayında yeni yasa düzenleyerek benzin istasyonlarında, süper marketlerde ve büfelerde yerel saatle 22.00′den 05.00′e kadar içki satışına yasak getirmeyi planladı.

Dünyada en fazla alkol tüketen ülke sıralamasında ilk 10'a giren Almanya´da özellikle gençler içkinin tesiriyle çok fazla suç işliyor.

İNGİLTERE- İngiltere’de sokakta içki içmek yasak. Bar, pub ve benzerlerinin önüne sigara içmek için çıkıldığında içki içerde bırakılıyor.

İSPANYA- İspanya’da ise saat 23:00’ten sonra marketlerde içki satışı bitiyor.

ABD- Yasak eyaletlere göre değişiyor. Kaliforniya eyaletinde gece 02:00’den sabah 06:00’ya kadar alkol satışı yasak. Ayrıca sokaklarda içmek de, tutuklanmaya kadar varabilecek ceza getiriyor.