BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.426,03
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Alınmış okul formaları ne olacak?

Eğitim döneminin başında bir çok veli çocukları için zorunlu olan formaları satın almıştı. Peki o formalar ne olacak? İşte cevabı;

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, okullarda kıyafet serbestliği getiren düzenlemeye ilişkin, ''Bu yıl çocuklar için alınan giysiler gelecek yıllarda da okulda giydirilebilir. Biz, okulda tanımlanmış bir giysi düşüncesini ortadan kaldırıyoruz. Onun dışında, çocuğun zaten giymekte olduğu süveteri, gömleği, ceketi varsa bunları yine giyebilir. Bunu yasaklayan bir durum yok. Bu, kişinin tercihine bırakılmış bir konu'' dedi.

Zararsız, bugün yayımlanan yönetmelikte temel olarak ''Tek tip kıyafet giymeye zorlamak yasak'' ve ''Prensip olarak ilkokul, ortaokul ve liselerde kıyafet serbest'' ifadelerinin tanımlandığını vurguladı.

BELİRLİ YASAKLAR VAR

Zararsız, çocuklar için bu yıl alınan giysilerin gelecek yıllarda da okulda giydirilebileceğini belirterek, ''Biz, okulda tanımlanmış bir giysi düşüncesini ortadan kaldırıyoruz. Onun dışında çocuğun zaten giymekte olduğu süveteri, gömleği, ceketi varsa bunları yine giyebilir. Bunu yasaklayan bir durum yok. Bu, kişinin tercihine bırakılmış bir konu'' diye konuştu.

''Bu tür kararların genelde Milli Eğitim Şurası'nda alındığının'' hatırlatmasına karşılık Zararsız, 1981'de çıkan yönetmeliğin Bakanlar Kurulu onayıyla çıkması nedeniyle değişikliğin de ancak Bakanlar Kurulu kararıyla olması gerektiğini anımsattı.

AİLELERE YÜK GETİRECEK Mİ?

Yeni uygulamaların ailelere daha fazla maddi yük getireceği iddialarının hatırlatılması üzerine Zararsız, ''Doğrusu bunu anlamakta zorlanıyorum. Bu çocuk zaten bir şeyler giyiyor evinde. Kişi ya da ailenin gelir seviyesine göre bir şeyler giyiyor ve bu giydiği şeyle okula devam edecek. Niye ilave bir şey gelsin ki'' ifadelerini kullandı.

Zararsız, ''Kıyafet serbestliğinin öğrenciler üzerindeki etkisine yönelik uzmanlardan görüş alındı mı'' sorusuna da çocuğun psikolojisini olumlu ya da olumsuz etkilediğine yönelik birçok şey söylendiğini vurguladı.

Bu konularda bir fikir birliği bulunmadığını dile getiren Zararsız, diğer ülkelerin uygulamasına bakıldığında ise ülkelerin tamamına yakınında tek tip şeklinde okul kıyafeti belirlenmiş ve onunla okula giden öğrenci uygulamasının bulunmadığını bildirdi.

Zararsız, ''Biz de şimdi bunu kendi ülkemizde hayata geçirmiş bulunuyoruz'' şeklinde konuştu.