BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ali Kılıç açıkladı Maltepe'yi uçuracak süper proje

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, belediye başkanlığı süreci, Maltepe'de yaşanan kentsel dönüşüm ve Maltepe'ye yapılacak MEXPO Fuar Merkezi hakkında internethaber.com'a özel açıklamalarda bulundu.

Abone ol

www.internethaber.com ‘la, özel bir söyleşi yapan Ali Kılıç, Maltepe Belediye Başkanı olarak geçirdiği süreci değerlendirdi.

Maltepe’nin sorunlarını, insan odaklı ‘ortak akıl’la çözdüklerini söyleyen Kılıç, hedefinin daha yaşanılır bir Maltepe inşa etmek, yarınlara eksikleri tamamlanmış bir kent bırakmak olduğunu belirtti.

"NE KADAR ACIMASIZ OLDUĞUNU GÖZLERİMLE GÖRDÜM"

İşte o söyleşi:

www.internethaber.com : Öncelikle gazetecilik geçmişinizden başlayalım. Uzun yıllar ulusal bir gazetemizin Münih temsilciliğini yaptınız. Birçok ülkenin iç savaşında muhabir olarak bulundunuz. O yıllarda nasıldı gazetecilik? Bugün yapılan gazetecilikle kıyaslandığında gözlemleriniz neler?

A.K: Siyasal fırtınalar içinde geçen Lise eğitimimden sonra 1980 yılında Almanya’ya gittim. Orada bir yandan eğitimimi tamamlarken bir yandan da dünya görüşü ve hayat felsefemle örtüşen bir meslek olan gazeteciliğe başladım. Uzun yıllar Milliyet gazetesinin Münih temsilciliğini yaptım. Yurttaşlarımızın sorunlarını içinde bulunduğumuz topluma duyurarak inancı, kimliği, cinsiyeti, görüşü, ne olursa olsun ezilen, sömürülen kitlelerin acılarına ortak olmaya ve sorunlarını çözme doğrultusunda katkı sağlamaya çalışıyordum. Yaptığım her haberi en ince detaylarına kadar araştırır, doğruluğuna emin olduktan sonra gönderirdim. Romanya, Afganistan ve Yugoslavya’daki savaşları gazeteci olarak yakından takip ettim. Bir ülke ve insanları için savaşın ne kadar acımasız olduğunu gözlerimle gördüm. Allah ülkemizi bu tür savaşlardan korusun. Her şeyden önce o yıllarda gazetecilik en saygın mesleklerin başında geliyordu. Gazeteci yazdığı haber, yaptığı yorumda mesleğine ve topluma karşı sorumluluğunu bilirdi. Bağımsızdı. Şimdi yapılan gazetecilikle asla kıyaslanamaz… Maalesef şimdi kişilere, kurumlara, siyasi partilere göre gazetecilik yapılıyor. Saygın bir meslek olmaktan çıktı.

"SİYASİ YAŞAMIMA TÜRKİYE'DE DEVAM ETMEK İSTEDİM"

www.internethaber.com : Siyaset nasıl başladı?

A.K: 1994 yılında Avrupa’nın en güçlü göçmen örgütü olarak kabul edilen Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu’nda Genel Başkanlık görevini devraldığımda, henüz 30 yaşındaydım. Daha sonra Türk–Alman Dostluk Federasyonu Kurucu Genel Başkanı olarak, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı toplumsal mücadeleyi örgütlü olarak yükseltme çabam oldu.

Avrupa’daki sosyalist ve sosyal demokrat düşüncenin unutulmaz liderlerinden Federal Almanya Eski Başbakanı Willy Brandt’ın Genel Başkanlığı döneminde Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin Gençlik Kolları’nda siyasal yaşama başladım. Rahmetli Bülent Ecevit’in de sık sık dile getirdiği, “Ne ezilen ne ezen, insanca hakça bir düzen” ilkesini ülkemde egemen kılmak için siyasi yaşamıma Türkiye’de devam etmek istedim.

Eski Genel Başkanımız Deniz Baykal döneminde CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı, Parti Meclisi Üyesi, Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Danışmanlığı görevlerini yaptım. Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörlüğü görevini üstlendim. Yerel yönetimde halkıma daha faydalı olacağımı düşündüğüm için, 2014 yerel seçimleri öncesi Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bana bu görevi vermesini rica ettim. CHP Maltepe Belediye Başkan Adayı olarak girdiğim seçimde yüzde 49.30 oy alarak başkan seçildim.

"DAYATAN DEĞİL, DANIŞAN BİR BELEDİYECİLİK"

www.internethaber.com : Maltepe gibi İstanbul’un gözde bir ilçesine Belediye Başkanı oldunuz. Nasıl bir belediyecilik anlayışınız var? Adaylık sürecinde halka vaatleriniz nelerdi?

A.K: Maltepe kozmopolit bir yerleşim birimi. Çözülmesi gereken çok sorunu vardı. Aday adaylığım öncesinde bir ekip oluşturdum. Maltepe’nin temel sorunlarını tek tek belirledik.  Başkan seçildikten sonra sorunları çözmede o çalışmamız çok yararlı oldu.

Seçim öncesi çalışmalarımızda Maltepelilere şu sözü verdik: Yetişkinler, gençler, çocuklar; Hepimiz için daha yaşanılır bir Maltepe inşa etmek, yarınlara eksikleri giderilmiş bir kent taşımak için sizden yetki istiyoruz. İlçemize he alanda kazandıracağımız hizmetleri sevgi yumağı ile öreceğiz. Atacağımız her adımda “önce insan” diyerek, hiçbir mahallemizi, insanımızı ötekileştirmeden belediyenin hizmet ve olanaklarından eşit haklarda yararlandıracağız. Hizmet için yetki aldığımızda, “dayatan değil, danışan bir belediyecilik” anlayışı ile hareket edeceğiz…

Maltepe halkı bize güvendi ve Başkanlık görevini verdi. Göreve geldikten sonra, insan odaklı, sosyal demokrat belediyeciliği hayata geçirecek bir kadro ile işe başladık. Herkesi kucaklayarak halkın taleplerini çözen, toplumsal sorunlara duyarlı, halktan kopuk değil, halk için hizmet anlayışını benimseyen bir anlayışla belediyecilik yapıyoruz. Umudumuz olan gençlerimiz, birikimli yetişkinlerimiz ve toplumun omurgası kadınlarımız ile el ele, Maltepe’de daha yaşanılır daha çağdaş bir gelecek inşa etmenin önemli bir görev olduğunu düşünüyoruz.

"HER PROJEMİZ ORTAK AKILLA YAPILIYOR"

www.internethaber.com : Başkan olarak geçirdiğiniz sürede Maltepe’de neler değişti?  

A.K: Maltepe’yi sosyal ve kültürel anlamda örnek bir kent yapmaya çalışıyoruz. Seçim vaatlerimiz arasında vardı. “Sizler isteyeceksiniz, biz yerine getireceğiz. İstemediğiniz çalışmalar altına imza atmayacağız” demiştik. Burada yaptığımız her proje ortak akılla yapılıyor. Yerel yöneticilerimizle, siyasi partilerin temsilcileri ile muhtarlarımızla, halkımızın katılımıyla düzenli olarak toplantılar yapıyoruz. Maltepe’ye yapılacak her hizmete uyum içinde karar veriyoruz.

Sorunları yerinde tespit edip çözüm buluyoruz. Ekibimle birlikte her mahallede periyot haline getirdiğimiz toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılara her kesimden insanı davet ediyoruz. Muhtarı, siyasi partilerin temsilcileri, esnafı, ev hanımları kısacası bütün mahalle sakinleri katılıyor. O mahallenin şikâyet sorun ve önerileri 100 soruda tespit ediliyor. Belediyemizin ilgili birimlerine anında teslim ediliyor. Bir sonraki toplantıda aldığımız 100 sorun veya isteğin ne kadarını çözüp çözemediğimizi onlarla paylaşıyoruz. Genellikle yüzde seksen veya doksanı çözülmüş oluyor. Ve tekrar 100 istek daha alıyoruz. Okul, Cami, Cem Evi gibi ilim ve irfan yerlerimizin ihtiyaç ve sorunlarını da yerinde tespit ediyoruz ve anında karşılıyoruz. Dolayısı ile herhangi bir konuda hizmet bekleyen vatandaşlarımızın ayağını bir anlamda belediyeden kestik, biz ayaklarına gidiyoruz.  Halkımızın sorun, şikayet ve önerilerini bizzat bana ulaştırmasından da büyük memnuniyet duyuyorum.

Bölgemizdeki engelli kardeşlerimize, evde bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılarımıza her türlü hizmeti veriyoruz. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin ücretsiz taşınması için,  sabah ve akşam bütün güzergâhlarda servis araçlarımız ring halinde dolaşıyor. Bütün uğraşımız, özellikle çocuklarımıza eksiği bulunmayan bir Maltepe teslim etmek.

Engelli yurttaşlarımızın kendi açılarından engel görmediği, yaşlılarımızın kendilerini yalnız hissetmediği, gençlerimizin kendilerine güvenlerinin arttığı ve çocuklarımızın rahat oynayıp hareket edebileceği bir kent inşa edip arkamızda bırakmak.

"CHP VE AK PARTİLİ ÜYELERİMİZ OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ"

www.internethaber.com : Devam eden ya da planlanan projelerinizden de konuşalım.

A.K: Maltepe’de devam eden birçok projemiz var. Fakat en önem verdiğimiz iki projemiz, Gülsuyu ve Gülensu mahallerinin imar sorunu ve Maltepe’nin çehresini değiştirecek olan,  Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi. (MEXPO)

Gülsuyu ve Gülensu’da Kentsel Dönüşüm

40 yıldır kangren haline gelen bu mahallerimizin imar sorununu yine “ortak akılla” aşma noktasına geldik. Mahalle temsilcilerinin, muhtarların, şehir plancılarının ve mahalle halkının katılımıyla bir çalıştay düzenledik ve kolektif bir çalışma yaptıktan sonra konuyu belediye meclisine getirdik. İstanbul’un ilk gecekondu bölgelerinden biri olan ve yaklaşık 35 bin nüfusun yaşadığı her 2 mahallemizin “kentsel dönüşüm”  kapsamına alınması, CHP ve AK Partili meclis üyelerimizin oy birliği ile kabul edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde de onaylandıktan sonra inşallah hayata geçecek. Mahalle sakinleri de yıllardır çözülemeyen kentsel dönüşüm planlarının çözümüne ilk kez bu kadar yaklaştıkları için çok mutlu.

MALTEPE FUAR, KONGRE VE YAŞAM MERKEZİ: MEXPO

Diğer en çok önem verdiğimiz proje, Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi. (MEXPO). Yılda yaklaşık 200'den fazla fuara ev sahipliği yapması öngörülen M’expo Center, Asya ile Avrupa arasındaki en önemli fuar merkezlerinden biri olacak.  

Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi yaklaşık 1 milyon metrekare alana sahip olacak. Projenin yatırım maliyeti 900 milyon euro olarak hesaplandı. Toprak analizleri yapıldı. Merkezi hükümetin onayı bekleniyor. Projeyle ilgili Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ziyaret edilip, bilgilendirilecek.  

M’expo Center, sadece bir Maltepe projesi değil, bir Türkiye projesidir. Dolayısıyla da bu proje, istihdama ciddi şekilde katkısı sağlayacak ve üstelik bu katkı sadece Maltepe ile sınırlı olmayacaktır. 10 bin ya da yirmi bin istihdamdan söz ederken, sadece M’expo Center Uluslararası Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi’nde çalışacak kişi sayısından söz etmiyoruz. Ulaşımdan lojistiğe, konaklamadan hediyelik eşyaya, gıdadan giyime, reklamcılıktan halkla ilişkilere, medyadan sağlığa, hemen her sektör böylesine büyük bir proje sayesinde uygun pozisyon alacak ve bunu da ilave istihdamla ancak çözebilecektir. Bütün bu sektörlerdeki istihdam rakamları da dahil edildiğinde, fuar tüm aşamaları tamamlanarak yüksek kapasiteyle çalışacak hale geldiğinde istihdam da 25 bini bulacak.

MAVİ VE YEŞİLİ KORUYAN BİR FUAR MERKEZİ OLACAK

M’expo Center, Maltepe’nin yeşil ve mavisini yok etmeyecek, aksine Türkiye’nin ve bölgenin, ilk ve tek yeşil fuar ve kongre alanı olacak. Projenin en dikkat çeken özelliğiyse, çevreci şekilde inşa edilecek olması. Fuarın yapımında güneş enerjisi ile aydınlatma ve çevreyle uyumlu inşaat malzemeleri kullanılacak. Ayrıca merkezde, fuar ve ticari alanların dışında, sosyal, kültürel ve sportif etkinlik alanları, gezi parkurları, kültür-sanat etkinliklerinin yapılacağı alanlar da olacak.

PROJE FİNANSMANI

Maltepe Belediyesi olarak bu projenin fikir babası biz olacağız, ancak finans kaynağını yatırımcılar aracılığı ile temin edeceğiz. Yüzde 10 veya 15'i Anadolu yakasında bulunan Ak Partili ve CHP’li belediyelere, geri kalanı ise halka, işverenlere veya bu alanda yatırım yapmak isteyen firmalara ait olacak.

HİSARCIKLIOĞLU’NDAN DESTEK

Projeye Sony gibi uluslararası kuruluşlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok işadamı destek veriyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu desteğini;  “Vizyonu olan bir proje, hayırlı bir proje. Bu konuda size desteğimiz tamdır” sözleriyle ifade etti.

İstanbul Ticaret Odasıyla görüşmelerimiz oldu.  Hollandalı bir şirket proje bedelinin yüzde 50’sini üstlenebileceğini belirtti. Almanya, Hollanda, İngiltere, Çin ve Japonya’daki firmalardan tam destek var.

2023 VİZYON PROJESİ-BİR TÜRKİYE PROJESİ

M’expo Center, sadece bir Maltepe projesi değil, bir Türkiye projesidir. Dolayısıyla da bu proje, istihdama ciddi şekilde katkısı sağlayacak ve üstelik bu katkı sadece Maltepe ile sınırlı olmayacaktır. 10 bin ya da yirmi bin istihdamdan söz ederken, sadece M’expo Center Uluslararası Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi’nde çalışacak kişi sayısından söz etmiyoruz.

Ulaşımdan lojistiğe, konaklamadan hediyelik eşyaya, gıdadan giyime, reklamcılıktan halkla ilişkilere, medyadan sağlığa, hemen her sektör böylesine büyük bir proje sayesinde uygun pozisyon alacak ve bunu da ilave istihdamla ancak çözebilecektir. Bütün bu sektörlerdeki istihdam rakamları da dahil edildiğinde, fuar tüm aşamaları tamamlanarak yüksek kapasiteyle çalışacak hale geldiğinde istihdam da 25 bini bulacak.



5 MİLYAR DOLAR HAYAL DEĞİL

Ar-Ge çalışmaları gösteriyor ki, konumu, kolay ulaşımı, tarihi ve doğal güzellikleri de dikkate alınarak İstanbul’un, böyle bir mega proje sayesinde yıllık 5 milyar dolar kazanması hayal değil. Yine araştırmalara göre, Asya ve Ortadoğuluların vize güçlüğü nedeniyle gitmekte zorlanacakları Avrupa fuarlarına karşı ciddi alternatif olabilecek bu projeye, şimdiden yerli yatırımcılar ve yabancı fuar şirketleri ortak olma ve işletmeye talipler.  

YILDA 200 FUARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Biz CNR ya da Tüyap’a rakip olmaya değil, İstanbul’un Anadolu yakasında çevreci bir uluslararası fuar, kongre ve yaşam merkezi olan M’expo Center ile yılın 365 günü toplamda 200 fuara ev sahipliği yapacağız.