BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Alex koşsa Türkiye'de...'

Telegol yorumcularından Kaya Çilingiroğlu, yaptığı ropörtajda çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Abone ol

Star gazetesinden İnci Döndaş sordu, Kaya Çilingiroğlu açık açık anlattı. İşte o röportaj...

Gazetede futbolla ilgili köşe yazıyordunuz, şimdi de Kanaltürk'teki Telegol programında yorumcusunuz. Hangi özelliğinizden dolayı sizi yorumcu yaptılar?

Bunu bana değil, onlara soracaksınız.

Peki sizce?

Medyatik ve spor hakkında bilgi sahibi olmam. Uzun yıllar profesyonel olarak bir takımda yer almadım ama iyi futbol oynardım ve futboldan anlarım.

Ne zaman futbol oynadınız?

Top oynamaya beş yaşında mahallede başladım. O zaman halı saha, çim filan yok. Aslında uzun süre yüzme sporuyla ilgilendim, 14-15 yaşında yüzmeyi bırakınca Galatasaray'ın altyapısına gittim. İkinci ligdeki İstanbulspor'da oynadım. Başıma nahoş bir hadise geldi, ara vermek durumunda kaldım. Bir daha da profesyonel olarak denemedim futbolu.

Neydi o hadise?

Bir gazeteciyi dövme olayım vardı. 17 yaşımdaydım. Hakkımda kötü bir yayın yapılmıştı, hatalıydım.

Sonra?

Sahalar kötü, şartlar kötü... 30 sene evveldi, ahım şahım paralar yok, bir de tıp fakültesinde okuyordum, meslek olarak futbolculuğu pek düşünmedim.

Madem iyiydiniz, ısrar eden olmadı mı?

Hiçbir takımda oynamazken genç milli takımın antrenörü Fethi Demircan, beni izlemiş, genç milli takıma davet etti, gitmedim. 19-20 yaşımdayken, Fethi Hoca birinci ligdeki Eskişehirspor'un başına geçti, yine çağırdı. Onu da kabul etmedim. Demircan o yıllarda güçlü, hava hakimiyeti yüksek, çabuk ve iki ayağını kullanan oyuncuların iş yapacağını düşünüyordu. Benim de o meziyetlerim yüksekti. İleriye doğru orta saha oynardım. Sonra haftada üç gün filan minyatür kale futbol oynamaya başladık. Oraya bizimle oynamaya ne futbolcular geldi... Rıdvan Dilmen, Aykut Kocaman, Metin Tekin, Ali Gültiken, Rıza Çalımbay, Alpay Gözalan... Kimse bizi yenemiyordu. Bir geliyorlardı, arabayla gol atıyorduk! Maçlar 20'ye beş bitiyordu. Millet bu yönümü bilmez. Son yedi-sekiz yıldır oynamıyorum çünkü sakatlandım.

Pişman mısınız?

Şimdi olsa isterdim, çok da iyi olacağımı düşünüyorum.

Bir Alex olur muydunuz?

Farklı yönleri olan bir sporcuydum. Çok koşar mücadele ederdim Alex gibi olamam. İstatistiklerine baktığınızda Alex'e 'Koşmuyor' diyemeyiz. Bir de koşsa Türkiye'de ne işi var?

Sizin için "Ne özelliği var ki kalkıp da yorumculuk yapıyor" deniyor.

Çoğunlukla geri dönüşler öyle değil. 100 kişiden beşi der bunu.

En hoşunuza giden yorum nedir?

Bir davette Galatasaray eski başkanlarından Selahattin Beyazıt vardı, yorumlarımı çok beğendiğini söyledi. Döndüm arkamı Semra Özal, 'Pazar, pazartesi olsun da seni seyredeyim diye bekliyorum' dedi. Yaş ortalaması belli bir düzeyin üzerinde, herkes tarafından bilinen sevilen kişilerin bu programı seyretmeleri çok hoşuma gitti.

Bir ratinginiz var...

Biliyorum. Tevazu gösteremeyeceğim.

Galatasaray eski başkanı sizi beğenmiş ama pek çok Galatasaray taraftarı söylediklerinize tepki gösteriyor.

Bizim insanımız bazı şeyleri kişisel algılıyor. Programda o günkü 90 dakikayı konuşuyoruz. Mesela Beşiktaş başkanı da bana tepki veriyormuş. E kardeşim senin 480 trilyon borcun olmuş, bunu söylemeyelim mi? İyi bir Beşiktaşlıyım ama fanatik değilim, objektif bir adamım. Galatasaraylıların beni çok sevmesi lazım, sekiz sene kulüpte spor yaptım, yüzme milli takımının kaptanlığına yükseldim, onlarca kez rekor kırdım. Bunları hep bila bedel yaptım. O zaman en büyük rakibimiz Yüzme İhtisas'tı, orada imkanlar daha iyiydi. Pek çok Galatasaraylı'nın çocuğu oraya geçti. Benim babam da Beşiktaşlı'dır, babama 'Ben de gideyim oraya' deyince, ettiği laf şu oldu: 'Ya yüzmeyi bırak ya Galatasaray'da devam et.'

Başka spor yapıyor muydunuz?

Tenis, badminton ve squash oynardım, kayardım.

Yapamadığınız bir spor var mı?

Extrem sporları yapmadım. Hiç basketbol oynamadım çünkü basket atamıyordum. Bu boyumla potaya basıyordum, müthiş zıplıyordum ama atamıyorsan oynamayacaksın.

Yüzmeyi neden bıraktınız?

Sıkıcı bir spor. Ama fiziki açıdan küçük yaşta başlanırsa çok iyi. Sürekli bir şeyleri bırakıp yenisine başlamışsınız. Zamanı gelince bırakacaksınız. Maymun iştahlı mı demeye çalışıyorsunuz? Biraz öyleydim. Türkiye'de üç ayrı branşta Türkiye şampiyonluğu olan sporcu var mıdır? Yüzme, racketball ve golf. Üçünde de şampiyonluğum var.

Okan Bayülgen, göbekli ve zengin adamların golf oynadığını söylemişti. Ne diyorsunuz?

Okan 2000'de beni çağırdı programına, dalga geçmeye. Kendisiyle dalga geçildi. Orada bayağı bir kötü olmuştu, bir daha tavsiye etmem, golfe değinmesin. Göbekli adam senede 50 milyon dolar kazanıyor, 'Sen ne kazanıyorsun?' derler adama.