BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Alevileri kızdıracak Cemevi kararı!

Yenilenen ‘Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği‘ne göre 150 metre arayla mescit, 250 metre arayla cami yapımına izin çıkarken Cemevleri ibadethane sayılmadı.

Abone ol

AKP hükümetinin dün yürürlüğe koyduğu ‘Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği‘ne göre yerleşim planlarında 150 metre arayla mescit, 250 metre arayla cami yapımına izin çıktı.

Taraf sinden Adnan Keskin’in haberine göre, bu yönetmelik geçen eylül ayında yürürlüğe giren alkol satışıyla ilgili yasal düzenlemeyle birlikte düşünüldüğünde ‘alkol satışı imkânsız hale gelecek‘ yorumlarına yol açtı.

Söz konusu düzenlemede içki satılan yerlerle örgün eğitim kurumları, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az yüz metre mesafenin bulunması zorunlu hale getirilmişti.

250 METRE ARAYLA İKİ CAMİ YAPILABİLECEK

Mevcut iki temel yönetmeliğin yerine geçen 40 maddelik ‘Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği‘ne göre, 150 metre arayla mescit, 250 metre arayla küçük, 400 metre arayla ise orta büyüklükte cami yapımına izin var. Bu mesafe çocuk bahçesi, oyun alanı, kreş, anaokulu ve ilkokullar için 500 metre; ortaokullar için bin metre ve liseler içinse 2 bin 500 metre olarak belirlendi.

Konunun dikkat çeken ayrıntılarından biri de; bugüne kadar İmar Kanunu’nda ve yürürlükten kaldırılan yönetmeliklerde camilerin kaç metre mesafeyle yapılması gerektiği konusunda özel bir düzenleme bulunmaması.

CEMEVİ İBADETHANE SAYILMADI

İmar Kanunu İbadethanelerin yapımı konusunda ‘lüzumlu yerlere yapılabilir’ derken, yeni kanunla birlikte yürürlükten kaldırılan yönetmelikte de sadece ibadethaneler için ayrılacak alan büyüklüğü veriliyor. Ayrıca yeni yönetmelik ibadethane olarak sadece cami ve mescitleri sayarken, cemevlerine yer vermiyor.

Yönetmelik; kentsel dönüşüm, SİT alanları ve turizm bölgelerindeki yapılaşmalar gibi her tür ve ölçekteki plan yapım usül ve esaslarını sil baştan düzenliyor.