BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Barzani Kürt petrolünü hangi ülkelere sattı?

Rudaw gazetesi, “resmi bir Kürt kaynağı”na dayanarak verdiği haberde Ceyhan’da tankerlere yüklenen Kürt petrolünün Avusturya ve Hindistan’daki alıcılara satıldığını iddia etti...

Abone ol

Kuzey Irak’tan Ceyhan’a aktarılan ve buradan kalkan tankerlerle taşınan Kürt petrolünün Avusturya ve Hindistan’daki alıcılara satıldığı bildirilirken Irak’taki son gelişmeler sonucunda Erbil’in pazarlık gücünün “muazzam biçimde arttığı” yorumları yapılıyor.

Erbil’de yayınlanan ve Barzani ailesine yakınlığı ile bilinen Rudawsi, “resmi bir Kürt kaynağı”na dayanarak, günlerce akibeti merak edilen, Ceyhan’da tankerlere yüklenen petrolün Avusturya ve Hindistan’daki alıcılara satıldığını yazıyor ve Kürt petrolünün Ankara ile Erbil arasındaki mutabakatların çerçevesinde satılmasına Bağdat’taki merkezi hükümet ve ABD’nin karşı çıktığını anımsatıyor.

Gazetenin haberine şöyle denildi:

“Musul, Tikrit ile Bağdat’ya yakın diğer kentleri ele geçiren militanlarca sarsılan Irak devletinin kanıtlanan zayıflığı, Bağdat’ın Kürt petrolünü satın alan şirketlere ilişkin ünlü kara listesi konusundaki kaygıları azaltmış olabilir. İslamcı militan ve isyancıların tehlikeli harekatını durdurmak için hem Bağdat’ta hem de Washington’da gözler Kürt peşmergelere çevrilirken Erbil’in pazarlık gücü muazzam biçimde arttı.

22 Mayıs'ta Ceyhan'dan gemiye yüklenen Kuzey Irak petrolü Bağdat yönetimi ve ABD'nin itirazları nedeniyle günlerce satın alacak müşteri bulamamıştı. Son gelen haberler bu petrolün satıldığını gösteriyor."