BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Alevilerden laik ittifak önerisi

CHP-DSP ittifakına olumlu bakan Alevi kuruluşları, ittifaka katılacak partiler konusunda ise uzlaşamadı.

Abone ol

Erken seçimler öncesi CHP-DSP ittifakına olumlu bakan Alevi kuruluşları, ittifaka katılacak partiler konusunda ise uzlaşamadı. Alevi örgütlerinin büyük çoğunluğu, sağ partilere mesafeli dururken, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, AKP'ye karşı sağ ve sol partilerin "laik" ittifakını savundu. Alevi örgütleri, Alevi adaylarla "vitrin" oluşturmak isteyen sağ partilere de sert tepki gösterdi.
     
Aleviler CHP-DSP ittifakına sıcak
Alevi kuruluşlarınca geçen hafta sonu düzenlenen toplantılarda seçim öncesi takınılacak tavır konuşuldu. Genel olarak CHP-DSP ittifakına olumlu yaklaşan Alevi kuruluşları, "ittifak genişlemeli" çağrısında bulundu. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), CHP-DSP ittifakının yanına diğer sol partilerin katılması gerektiğini belirtirken, Doğan, AKP'ye karşı MHP, GP, DSP, DYP, ANAP ve CHP'nin de içinde bulunacağı, "laik" ittifak önerisinde bulundu.
     
"Aday jesti"ne sert tepki
ABF ve AABK, toplantının ardından yayımladığı bildiride, sağ partilerden aday adayı olan Alevilere sert tepki gösterdi. Bildiride, "Siyasal İslamla, ırkçılıkla aynı kulvarda buluşan Alevi, en temel Alevi değerlerini reddettiği için Alevi olmaktan çıkmıştır. Irkçılığa, gericiliğe, siyasal İslamın dayattığı şeriata karşı çıkmak Aleviler için kırmızı çizgilerdir" denildi. Bildiride, CHP ile DSP arasındaki ittifakın yetersiz olduğu, geniş tabanlı sol birlik yapılması gerektiği bildirildi.
     
Aleviler arasındaki "sol" kanadı temsil eden PSAKD'nin düzenlediği konferansa katılanlar, AKP ve MHP'den aday olması beklenen Alevileri, "evin içindeki düşman"a benzetirken, geniş tabanlı sol birlik kurulması görüşünde birleşti. Bazı Aleviler ise CHP ve DSP'yi "statükocu" olarak nitelendirip DTP'den yana tavır koydu.
     
Erbakan gibiler
Cem Vakfı ise, seçim ittifakları konusundaki tavrıyla diğer Alevi örgütlerden ayrıldı. Doğan, AKP'ye karşı cumhuriyet ilkelerini benimseyen ve içinde MHP, GP, DSP, DYP, ANAP ve CHP'nin de bulunacağı bir ittifak oluşturulması gerektiğini söyledi. "Siyasal İslamla, ırkçılıkla aynı kulvarda buluşan Alevi, Alevi olmaktan çıkmıştır" açıklamasına tepki gösteren Doğan, ABF ve AABK yöneticilerini Necmettin Erbakan'a benzetti. Doğan, "Alevi olup olmadığını tayin etme yetkisine nereden sahip olmuşlar? Erbakan, Sünniliği kullanarak siyaset yapmıştır. Bu arkadaşlar da Aleviliği kullanarak siyaset yapıyorlar. Siyaset ayrı, inanç ayrı" dedi. Doğan, partiler arasındaki sağ-sol ayrımının AKP'ye yaradığını söyledi.
     
"Vitrin" doğal
AKP, DYP, ANAP ve MHP'nin seçimler öncesinde Alevi aday adaylarıyla "vitrin" oluşturma çabasını yadırgamadığını belirten Doğan, "Her parti itibarlı kişileri kendi listesine almak isteyebilir" dedi. Doğan, Alevi adayların "vitrin" olarak kalmaması ve aktif olması gerektiğini ifade etti.