BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ALES giriş yerleri ÖSYM ehliyet uyarısı!

ALES sınav giriş yerleri belli oldu T.C ile sorgulayın. ALES sınavı bu haftasonu 21-22 Kasım'da yapılacal. ALES sınavına girecek adaylara son bir uyarı; ehliyet belgesi ALES sınav giriş belgeleri arasında yer almıyor ve sınav gecersiz sayılıyor.

Abone ol

ALES sınav giriş yerleri belli oldu sınava sadece günler kala ALES sınab giriş yerlerinizi T.C ile sorgulatabilirsiniz. ALES sınavı bu haftasonu 21-22 Kasım'da yapılavak. ALES'e girmeden önce adaylara son bir uyarı! Ehliyet belgesi, nufüs cüzdanı yerine geçmiyor ve ehliyet ile sınava girenlerin ALES sınavı gecersiz sayılıyor.

ALES'e girecek adayların beklediği haber ÖSYM'den geldi.

ALES 2015 Sonbahar Dönemi sınav giriş yerleri ve ALES sınav giriş belgeleri erişime açıldı.

ALES sınav giriş yeri sorgulama ekranı ais.osym.gov.tr'de. ALES sınav giriş belgesi çıktısı alma linki de ais.osym.gov.tr'de.

ALES adayları dikkat! ÖSYM ALES sınav giriş belgeleri sadece ais.osym.gov.tr'den alınabiliyor. ÖSYM adaylara ayrıca sınav giriş belgesi göndermiyor. 

ÖSYM ALES 2015 SONBAHAR DÖNEMİ SINAV GİRİŞ YERLERİ AÇIKLAMASI

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 22 Kasım Pazar günü saat 09.30'da yapılacak ALES sonbahar dönemi sınavına başvuran adayların, sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinebilecek.

Belge üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Adayların bu belgelerin yazıcıdan dökümünü edinirken, belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermeleri ve belgelerinin renkli ya da siyah beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

-----------

ALES Sınav Giriş Yerleribelli oldu.ÖSYMsitesinden yapılan son bilgilere göreALESsınavı bu hafta sonu yapılacak.ALES sınav giriş yeriveALES sınav giriş belgesi sitemizdeki linke tıklayarak alabilirsiniz. İşte sınav hakkında detaylı bilgiler...
ÖSYM internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 22 Kasım Pazar günü saat 09.30'da yapılacakALES sonbahar dönemi sınavına başvuran adayların, sınava girecekleri bina ve salonlar belli oldu ALES sınavına girecek adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ileÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden alabilecek.

ALES SINAV GİRİŞ YERİ

ÖSYM! 2015 Sonbahar DönemiALES sınavı için az bir süre kaldı.ALES sınavına girecek adaylar heyecanlaALES sınav tarihini bekliyor. Peki 2015 Sonbahar DönemiALES sınavına girecek adayların yapması gerekenler neler? Detaylar haberimizde...

ALES! Öğrenci Seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl iki defa yapılanALES sınavı yüksek öğrenim ve akademik personal olmak için gerekli.ALES sınavı İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez gerçekleştiriliyor.ALES sınavına girecek adaylar heyecanlaALES sınav tarihini bekliyor. Peki 2015 Sonbahar DönemiALES sınavına girecek adayların yapması gerekenler neler? İşte detaylar!

ALES sınavında hangi alandan sorular çıkıyor?

ALES sınavında adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanıyor. Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alıyor.

ALES sınavında kim hangi soruları çözüyor?

ALES sınavında bütün adaylar dört testten yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırıyor. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabiliyor.

ALES sınavındaki testlerin içeriği neler?

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşuyor. Sayısal-2 Testindeki sorular, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular oluyor. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşuyor. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte oluyor.

ALES'te toplamda 160 soru sorulmaktadır. Bunlar 40 sayısal 1, 40 sayısal 2, 40 sözel 1 ve 40 sözel 2 şeklindedir.  Bu sorulardan adaylar alanlarına göre 120 tanesini seçip çözmek zorundadırlar. Sayısal ve eşit ağırlık alanından olanlar sayısal 1, sayısal 2 ve sözel 1 kısımlarını çözmek zorundadırlar. Sözel alanından olanlar ise sayısal 1, sözel 1 ve sözel 2 testlerini çözmek zorundadırlar. Sınav süresi ise 150 dakikadır.

Sayısal 1 ve sayısal 2 testlerinde temel matematik ve sayısal mantık konularından sorular sorulmaktadır benzer şekilde sözel 1 ve sözel 2 testlerinde de temel dil bilgisi sözel mantık ve anlam bilgisi soruları sorulmaktadır.ALES sınavında sorulan soruların tamamı yeterli zaman verildiğinde pek çok adayın doğru cevaplayacağı sorulardır. Fakat sınav süresi çoğu aday için yeterli gelmemekte bu yüzden bazı kısımlar yetişmemektedir. Yukarıda anlatılanlara göreALES'e hazırlanacak olan kişilerin şu önerileri dikkate alması yararlı olabilir.

1) Öncelikle süre sınırı verilmeden birALES denemesi çözülmeli ve eksik konular tespit edilmelidir.
2) Eksik konular kaynak kitaplardan çalışılıp eksikler giderilmelidir.
3) Sınava belli bir süre kala seri denemelere geçilmelidir. Seri denemelere geçmeden önce eksik konuların öğrenilmiş olması oldukça önemlidir.
4) Seri denemeler çözülürken mutlaka süre tutulmalıdır. Denemelere mümkünse tıpkıALES gibi sabah 09.30'da başlanmalıdır. Özellikle de işe gitmeyen ve evinde sınava hazırlanan öğrenciler öğle vakitlerine kadar uyumayı geceleri ise çalışmayı tercih etmekte, ilk defa sınav günü erken kalkınca da sıkıntı yaşayabilmektedir.
5) Seri denemelerin bütününde önceden belirlenmiş test sırası uygulanmalıdır. Sınavda  da kesinlikle bu sırayı uygulamak gerekir. Örnek olarak bir aday tüm denemelerde sayısal 1, sözel 1, sayısal 2 sırasıyla çözüm yaptığı halde sınav günü sayısal 1, sayısal 2, sözel 1 şeklinde bir sıra izlerse ciddi sıkıntılarla karşılaşması ve başarısız olması muhtemeldir.
6) Evde deneme çözerken mutlaka optik form kullanılmalıdır. Pek çok öğrenci evdeki denemelerde optik form kullanmamaktadır. Bunun 2 zararı vardır. Birincisi optik forma işaretleme alışkanlığı kazanılmamış olur. İkincisi de optik forma işaretleme süresi olan ortalama 5 dakikalık bir süre soru çözerek geçirilmiş olur. Oysa 150 dakikanın içerisinde optik forma işaretleme süresi de vardır.  Optik formlar bazı kırtasiyelerde satılabilmektedir ancak aslında Google'da küçük bir arama ile optik form örneğine ulaşabilirsiniz VE bu optik formu bilgisayarınıza indirip evde ya da fotokopide çıktısını alarak kullanabilirsiniz.
7) Mümkünse kursların deneme sınavlarına katılmak ve sınav deneyimi yaşamak oldukça yararlı olacaktır.
8) Her bir denemeden sonra cevapları kontrol edip denemeyi çöpe atmak hatasına düşülmemeli yanlış cevaplar incelenmeli, yanlışın bilgi eksikliğinden mi yoksa süre sıkıntısından mı olduğu tespit edilmeli, bilgi eksikliğinden doğan bir yanlış varsa ilgili konu en kısa zamanda çalışılmalıdır.
9) Sınavdan birkaç gün önce çalışmalar bırakılmalı ve deşarj olunacak aktiviteler (sinema, konser, oyun vs.) yapılmalıdır.
10) Sınavdan bir önceki gün erken kalkılmalı ve erken yatılmalıdır.
11) Bazı soruları boş bırakarak da yüksek puan alınabilir. Bu düşünce unutulmamalıdır. Bir sorunun üzerinde kesinlikle 1 dakikadan fazla oyalanılmamalı soru çok zaman gerektiriyorsa sonraya bırakılmalıdır. Sınavda çok zaman harcanması için konulmuş tuzak sorular olabilir. Bu sorulara uğraşan bir öğrenci belki çok basit 3-5 soruya zaman bulamayacaktır.
12) Sınav günü şeffaf şişede su, kimlik ve giriş belgesi dışında hiç bir şey götürülmemelidir. Sınava girilecek okulun ve salonun önceden gidilip görülmesi sınav günü okulunun bulunamaması sebebiyle geç kalma riskini ortadan kaldıracaktır.

Ülkemizde akademik kadrolara atanmak için minimumALES puanı 70'tir. Lisansüstü eğitim içinse adayın minimumALES puanı 55 olmalıdır. Fakat aslında bu puanlar oldukça sembolik puanlardır. 55ALES puanı ile bir adayın yüksek lisans yapacağı üniversite sayısı neredeyse yoktur. Benzer şekilde 70ALES puanı ile akademisyen olmak neredeyse imkansızdır. Bu yüzdenALES puanı mümkün olduğunca yüksek tutulmalıdır. En azından 80 veya üzeriALES puanı almak her öğrecinin hedefi olmalıdır.

ALES sınavı yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl süre ile kullanılabilir. Eğer adayın süresi dolmamış birden fazlaALES puanı varsa aday bu puanlardan istediğini kullanabilir. Son girilen sınavın puanı geçerli olur gibi bir kural yoktur.