BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Albay Temizöz hakim karşısında

Tutuklanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz yarın hakim karşısına çıkıyor.

Abone ol

Tutuklanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 7 sanık yarın hakim karşısına çıkacak. Temizöz hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Albay Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Atak ve diğer sanıklar "Adam öldürmek", "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Adam öldürmeye azmettirmek" suçlamalarıyla Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yargılanacak. Tutuklu sanıklar eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Temer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Abdulhakim Güven ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ'ın, 765 sayılı TCK'nın "Adam öldürmek", "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Adam öldürmeye azmettirmek" suçlamalarıyla Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

İtirafçı olan "Tükenmez kalem" ve "Sokak lambası" adı verilen iki gizli tanıkları ve eski Cizre Belediye Başkanı Atak'ın kardeşi olan ve halen başka bir suçtan Midyat Cezaevi'nde hükümlü Mehmet Nuri Binzet'in ifadeleri doğrultusunda soruşturma başlatılmıştı. Tanıklar ifadelerinde Albay Temizöz'ün 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığında bölük komutanı olarak göreve başladığı, göreve başlamasından itibaren Cizre ilçesinde, "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu" belirtmişlerdi.

Tanıklar, söz konusu grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı ve bir kısmını öldürdüğünü öne sürmüşlerdi. Albay Temizöz'ün bu dönemden başlamak üzere 'Metin' kod adını kullandığını ifade eden tanıklar, oluşturulan ekibin bizzat Temizöz, emir ve talimatları doğrultusunda kişileri sorguladıkları ve öldürdüklerini dile getirdiler. Tanıklar, ifadelerinde gerçekleştirilen eylemlerden sonra öldürülen kişilere ait kimlik belgelerini Albay Temizöz'den temin edildiğini de anlatıyor.

İddianamede 765 Sayılı TCK'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturma" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Tamer Atağ'ın 2, Adem Yakin'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ hakkında ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

"BU DAVA ERGENEKON'UN FIRAT'IN DOĞUSUNDAKİ UZANTISI''

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, Temizöz'ün de aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı davanın Ergenekon'un Fırat'ın doğusundaki uzantısı olduğunu söyledi.

Dava ile birlikte 1993-97 yılları arasında Cizre, Silopi ve Şırnak'ta yaşanan faili meçhul cinayetlerin aydınlatacağının belirten Aktar, "Bu ülkenin sağlıklı demokratikleşmesi için geçmişiyle yüzleşmesi gerekir. Bunun için de 1990'lı yıllarda bölgemizde yaşanan olayların failleriyle birlikte gün ışığına çıkarılması lazımdır. Bir daha bunların yaşanmaması açısından yarar var. Bu davanın buna öncülük edeceğini düşünüyor, bundan sonra da bu tür cinayetlerin faillerinin yargı önüne çıkarılmasını umut ediyorum." sözlerini kaydetti.