BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Akyürekten dev proje

Konya dev bir projeye daha imza atıyor. Akyürek'in son projesi, dünyanın saygılı kentlerinde bulunun tek raylı sistem!

Abone ol

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, başkanlık dönemi boyunca yaptığı başarılı çalışmaların yanı sıra Konya’da tarihe geçecek projelere imza atmaya da devam ediyor.

İstiklal Harbi Şehitliğinin temelini atarak Konyalının takdirini kazanan Başkan Akyürek, şimdi de dünyanın saygılı kentlerinde bulunun tek raylı sistemi Konya’ya yapabilmek için kolları sıvadı. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin beyin takımını tek raylı sistemin imalatının yapıldığı ve kullanıldığı illere gönderen Başkan Akyürek, tek raylı sistemi Konya’da faaliyete geçirebilmek için ihaleye hazırlanıyor. Tek raylı sistemi Konya’da hayata geçirerek Anadolu’nun kültür beşiği olarak bilinen Konya’nın tarihi dokusuna zarar vermemeyi düşünen Başkan Tahir Akyürek, tek raylı sistemi hayata geçirerek dünyanın saygılı kentleri arasında Konya’nın da hak ettiği yeri almasını istiyor.

İLK HEDEF ADLİYE ÇEVRESİ
Konya Büyükşehir Belediyesi Selçuk Üniversitesi içine ray döşemesini tamamlamasının ardından yeni hedef olarak Alaaddin ile yeni Adliye binası çevresini seçtiklerini belirten Başkan Akyürek, “Adliyeye kent merkezinden şehrin her bölgesinden merkezdeki toplanma bölgelerinden doğrudan ulaşım sağlamamız gerekiyor. Adliye çevresi de kentsel dönüşüm planları çerçevesinde gelişiyor. Gittikçe trafiği artan bir yapı izliyor. Ayrıca tramvay Karatay bölgesine ulaşması Karatay’ın gelişimine de katkı yapacak. Bu konuda şuanda proje ihalelerimizi yaptık ve proje çalışması devam ediyor. Raylı sistem tarihi kent merkezinden geçeceği için konunun Türkiye çapındaki uzmanlarıyla yaptığımız değerlendirmelerde Adliye ve Alaaddin arasında estetik bir raylı sistem hattının yapılması gerektiğini tespit ettik. Bu konuda dünyadaki en estetik tramvay taşıtlarının üretildiği Strazburg ve uygulamasının olduğu Paris gibi kentlerdeki çalışmaları da inceledik. Ayrıca İtalya’daki iki kentte de incelediğimiz taşıt sistemi çalışıyor” dedi.

HAREKET KABİLİYETİ ÇOK YÜKSEK
Tek raylı sistemin hareket kabiliyetinin çok yüksek olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Tek raylı sistemin tamamı sıfır taban. Çok konforlu ve dış görünüşte çok estetik. Kullandığımız tramvayların birkaç jenerasyon üstünde. En ileri jenerasyon kabul edilebilecek bir taşıt. Şuanda onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Paris’te uygulanan en ileri bir sistem var. Onunla ilgili bir değerlendirmelerimiz devam ediyor. Tek raylı tramvaylarda karar kılarsak bunun esas faydası şu olacak. Bir kere çok az bir kazıyla ve alt yapıda çok sorun çıkmadan hızlı bir şekilde bunu hayata geçirme imkanımız olacak. Birde yolların tanımlarında falan güzelleşme olmayacak. Bağımsız bölümler olmadan da taşıt trafiği ile birlikte kullanılarak bunların yapılabileceğini ve kullanılabileceğini gördük. Balanslı traversli bir sistem şehir merkezinde kent görüntüsünü bozuyor biraz. Bu düşündüğümüz ve üzerinde çalıştığımız sistemde kente estetik katan bir görüntü var. Kent süvetini yol yapısını yol tanımını bozmuyor. Şuanda bunlar üzerinde çalışıyoruz. İhale sürecini hazırlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
Raylı sistem yatırımlarında ulaşım mastır planı birinci planda belirleyici olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Ulaşım mastır planında öngörülmeyen hatlarda çalışma yapamıyoruz. Konya’da üniversite içi raylı sistem hattının dışında ilk hattımız inşallah Alaeddin ile yeni Adliye hattı olmuş olacak. Yılsonuna kadar yapım ihalesini de tamamlamaya çalışacağız. Amacımız 2009 yılı sonuna kadar yeni hattı faaliyete tam olarak geçirmek. Ondan sonra Fetih Caddesi, Barış Caddesi, Yaka Yolu gibi hatlarla ilgili değerlendirmelerimiz de devam ediyor. Bir başka hatta daha 15 kilometrelik 2. etap bir çalışma planlayacağız. Yeni Adliye ile Alaeddin arası geliş gidiş olarak hesap ettiğimizde 13 kilometreyi bulan bir hat. Yaklaşık olarak 100 milyon EURO’ya mal olabilecek bir hat. Değerlendirmelerimiz son aşamada. Gittik fabrikayı inceledik. Kullanan kentlerin atölyelerini inceledik. Teknik ekiplerle görüştük” şeklinde konuştu.

TARİHİ KENTLER BU SİSTEMİ KULLANIYOR
Tek raylı sistemi tarihi ve saygılı kentlerin kullandığının altını çizen Başkan Akyürek,”Bu sistem Paris, Strazburg, İtalya’da Verona gibi tarihi ve saygılı kentlerde kullanılıyor. Genelde bu sistemi tarihi kentler tercih ediyor. Çünkü çok sarsıntı yapmıyor. Birde çok kazı aşırı tahribat yok. Bu sistem çok farklı bir buluş. Bu sistem çift raylı sistemlerden çok farklı bir yeni uygulama. Ayrıca tarihi mekanın yanından geçerken elektrik sistemi de kaldırılıyor. Yani kataner sistem kapanıyor. Orada hiç elektrik olmasa da gidebiliyorsunuz” dedi.

Zafer Varol-Önder Çiftçi/ Konyapostası