BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.438,32
HABER /  MEDYA

Akşam'dan çarpıcı dinleme iddiası

Zaman gazetesinin “TİB sosyal medyayı takibe alıyor” haberi doğru mu? Akşam gazetesi karşı iddiayı manşetine taşıdı.

Abone ol

Akşam gazetesi yazarı Murat Kelkitlioğlu yeni TİB yönetiminin 'paralel yapı'nın daha önce kurduğu sosyal medyayı izleme merkezini kapadığını yazdı. Aynı yapı mobil cihazları da kontrol etmek için GSM operatörlerini tehdit etti. 

Zaman gazetesinin dün yayımladığı "Sosyal İzleme Merkezi adını taşıyan birim, Twitter, Facebook, Gmail gibi sosyal paylaşım siteleri ve GSM operatörlerini takip altına alacak." haberi tartışılıyor.

Peki iddialar doğru mu? si yazarı tam aksini düşünüyor. Yazarın çarpıcı ayrıntılarla dolu yazısı bugün gazetenin manşetine "Paralel binada sanal casusluk" başlığıyla taşındı.

Önce Zaman'ın haberine yazısında yayımlayan Kelkitlioğlu, "Şimdi baştan sona yalan ve yanlış yönlendirmelerle dolu bu haberle ilgili gerçekleri açıklıyorum" diyerek daha sonra TİB'de neler olduğunu madde madde sıraladı:

- TİB’de iddia edildiği gibi Sosyal İzleme Merkezi diye bir merkez kesinlikle kurulmuyor.
- Şu anda başkan olan Ahmet Cemalettin Çelik, MİT Müsteşar Yardımcılığı yapmadı. Çelik, göreve geldiğinden itibaren MİT’ten tek bir bürokrat dahi TİB’e alınmadı.
Dışarıdan tek bir atama yapılmadı. 

PARALEL YAPI ANKARA ÖVEÇLER'DE BİR MERKEZ KURDU
- Çelik, göreve gelmeden önce ‘paralel yapı’ sosyal medyayı izlemek için ‘internet bilinçlendirmesi’ adı altında bir birim oluşturdu. Bu yeni yönetim tarafından durduruldu.
- ‘Paralel yapı’ sosyal medyayı takip etmek için TİB binasının dışında Ankara Öveçler’de bir merkez kurdu. Bir firmayla 1 yıl hizmet karşılığı anlaşıldı. Kendi adamlarını bu merkeze yerleştirdi. Yeni Başkan Çelik, bu firmayla yapılan anlaşmayı iptal etti ve o binadaki faaliyetleri durdurdu.
GSM'E OPERATÖRLERİNE GÖZALTI
- Herkesi takip altına alan ‘paralel yapı’ GSM operatörlerini de baskı altına aldı. Mobil cihazlardan kim nereye bağlanmış, hangi internet sitesine girmiş, takip etti. Hem de açık mahkeme kararı olmadan tehdit yoluyla. Yanlış duymadınız GSM operatörlerini tehdit ederek… Hangi IP adreslerinden nerelere bağlanıyor öğrenmek istedi. Bu amaçlarına da ulaştılar ve bir operatörden bu bilgileri temin ettiler.
YENİ BİLGİLER YENİ BAŞKAN GELDİKTEN SONRA KENDİSİNE BİLGİ VERİLMEDEN SİLİNDİ
- ‘Paralel yapı’ attığı tweet’leri beğenmediği kişileri bile takibe aldı.
- Bütün bu bilgiler yeni Başkan Çelik geldikten hemen sonra kendisine bilgi verilmeden silindi.
- TİB’deki yeni yönetim bu tespitleri yaptıktan sonra Başbakanlık müfettişleri çok ciddi bir soruşturma başlattı.