BIST 10.270
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.401,29
HABER /  POLİTİKA

AKPMdeki İlk Türk başkanın zor gündemi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkan koltuğuna oturacak Çavuşoğlu'nu zor bir görev bekliyor

Abone ol

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) yeni başkanı olacak. Barış ve Demokrasi Partisi'nin AKPM'ye seçilen ilk Türk başkan olacak Çavuşoğlu'ndan önemli beklentileri var.

Çavuşoğlu yarın yapılacak seçimden sonra AKPM Başkanlığı koltuğuna oturacak. Çavuşoğlu'nu Başmüzakereci Egemen Bağış, çok sayıda milletvekili yalnız bırakmayacak.

AYALON'LA GÖRÜŞECEK
Çavuşoğlu, başkanlık sıfatıyla ilk resmi görüşmelerini gelecek hafta Strasbourg'da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile yapacak.

BDP Milletvekili Hasip Kaplan, "Çavuşoğlu’nun görevi gereği artık, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyini temsil edeceği dikkate alınarak, Avrupa Konseyinin siyasi kriterlerini ve teemmüllerini dikkate alması zorunludur" dedi.

Geçtiğimiz hafta BDP'nin kapatma davasına karşı AİHM'e başvuru yapan Kaplan önümüzde ki günlerde Meclis'in gündemindeki Türkiye konularını hatırlatarak Çavuşoğlu'na büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Kaplan'ın sıraladığı gündem maddeleri şöyle: 
“Avrupa Konseyi Ulusal azınlıkların Korunmasına dair Çerçeve Sözleşmesi” ile “ Avrupa Bölgesel ve Azınlık Diller Şartı” , “AİHS’nin Ayrımcılığın yasaklanmasına dair 12 No’lu Ek Protokolu” gibi uluslararası sözleşmeleri imzalamayan Türkiye’nin durumu ele alınacak.
Ayrıca Türkiye’nin çekince koyduğu uluslararası sözleşmelerden “BM Medeni ve Siyasi haklar Sözleşmesinin” 27 nci maddesi,” BM Ekonomik,Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Sözleşmenin” 13 ncü maddesi,”BM Çocuk hakları Sözleşmesinin” 17,29,30 ncu maddeleri,”AİHS nin Ek 1 nolu Protokolunun 2 nci maddesi (bu çekinceler ana dilde eğitim ağrılıklıdır) ile BM Paris ilkeleri doğrultusunda “bağımsız bir İnsan Hakları Kurulu” “Ayrımcılığı Önleme ve Eşitlik Kurumu”,OPCAT(İşkenceyi Önleme Kurulu” “Bağımsız Kolluk Şikayet Mekanizması” “Kamu denetçiliği/Ombudsman Kurumu” gibi Türkiye’nin demokratikleşmesini yakından ilgilendiren ve AB üyeliği için şart olan çalışmaların gündemde olacağı dikkate alınacak olursa, sayın Çavuşoğlu’nun zor ama onurlu bir görev üstlendiği bunun bilinciyle AK Parti Hükümetinin sorumlu davranması gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz."