BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Akıllı telefon kullanmak hafızayı zayıflatıyor

Akıllı telefonların hafızayı, yaratıcı düşünmeyi ve yeni fikirler üretmeyi zayıflattığı ortaya çıktı. Bu durumla başa çıkmak için ne yapılmalı? İşte detaylar...

Abone ol

Dünya Mental Sporlar Federasyonu (Memoriad) Türkiye Başkanı Melik Duyar, beyinde milyarlarca hücrenin, hücreler arasında da sinaps denen kanalların bulunduğunu, hafızanın güçlü kullanımında ise bu kanalların güçlü bağlar haline geldiğini söyledi.

Bu bağların kuvvetinin hafızanın gücünü de gösterdiğini belirten Duyar, "Yani vücut kaslarının kullandıkça sağlamlaşması gibi, bu kanallar da kullandıkça güçlenir. Hafıza kullanılmadığında ise bu bağlar kopar ve hatırlayamama başlar" dedi.

akilli-telefon-kullanmak-hafizayi-zayiflatiyor.jpg

"HATIRLAMA PERFORMANSI DÜŞÜNÜYOR"

Akıllı cep telefonları ve cihazların beynin giderek daha az kullanımına neden olduğuna işaret eden Duyar, "Bu cihazlar nedeniyle hafızayı daha az kullandığımız için de hatırlama performansımız da düşüyor" diye konuştu.

"SUDOKU ÇÖZÜN"

Duyar, hafızanın geliştirilmesi için şu önerilerde bulundu:

"Sudoku çözmelerini öneriyoruz. Özellikle kitap okumayı öneriyoruz. Televizyon ve video izlemek insan beynini körelten diğer faktörlerdir. Televizyon ve video beyni pasif tutar, sadece pasif olarak izleriz. Dans, yabancı dil, okuma, hafıza teknikleri sporları, cep telefonu rehberindeki numaraları ve plakaları akılda tutmaya çalışmak gibi basit yöntemler hafızayı güçlü kılar."