BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,36
HABER /  GÜNCEL

Gülen'e şok hapis talebi savcı neden uyardı?

Tahşiyecilere kumpas' soruşturmasında iddianame hazır. Gülen'e 263 yıl hapis cezası isteyen savcı, kritik uyarılarda bulundu.

Abone ol

Fethullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olarak yer aldığı 'Tahşiyecilere kumpas' soruşturmasında iddianamesini sunan savcı, ‘Örgütün tüm eylemlerinin aynı dosya üzerinden soruşturulması, Ergenekon ve Balyoz'da olduğu gibi karışıklığa ve belirsizliğe yol açabilir’ uyarısında bulundu.

Tahşiyeciler grubuna yönelik soruşturmada ‘sahte delil üretmek' iddiasıyla yürütülen soruşturmada Gülen için toplam 263 yıl hapis cezası istendi.

Tahşiyeciler grubuna yönelik kumpas kurulduğu iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi davalara gönderme yapıldı. Savcılık, ‘Örgütün tüm eylem ve işlemlerinin aynı dosya üzerinden soruşturulmasının daha öncesindeki Ergenekon, Balyoz ve Casusluk yargılamalarında olduğu gibi karışıklığa ve belirsizliğe yol açabileceği’ uyarısında bulundu. Gülen'in bu dosyadan da iadesinin istenmediği belirtildi. ‘Yargılamalar birleştirilmeli ve iadesi ondan sonra istenmeli' denildi.

SAVCILIK GÜLEN İÇİN 263 YIL CEZA İSTEDİ 

2009-2010 yıllarında yürütülen Tahşiyeciler grubuna yönelik soruşturmada ‘sahte delil üretmek' iddiasıyla ‘Fethullah Gülen ve ona bağlı olduğu iddia edilen polisler hakkında’ yürütülen soruşturma tamamlandı. Geçtiğimiz Cuma günü mahkemeye gönderilen iddianamede 33 şüpheli arasında Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer aldı.

İddianamede, hakkında arama kararı bulunan Gülen için “silahlı terör örgütü kurmak’ suçundan 15 yıl, ‘zincirleme nitelikli resmi belgede sahtecilik’ suçundan 14 yıl, ‘nitelikli iftira’ suçundan ise 234 yıl hapis cezası istendi. Aslında Türk Ceza Kanunu'nda iftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar. Ancak iddianamede bu cezanın ilk olarak yarı oranında arttırılması isteniyor. Daha sonra ise iddianamede yer alan 39 müştekiye de iftira atıldığı gerekçesiyle aynı cezanın 39 kez verilmesi talep ediyor. Savcılığın bu istemleri sonucunda Gülen için istenen ceza 263 yıl olarak ortaya çıkıyor.

KARACA ÖRGÜTÜN MEDYA YAPILANMASINDA YÖNETİCİ 

İddianamede Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca da örgüt yöneticiliği ile suçlanıyor. Karaca iddianamade, ‘Fethullah Gülen’in oluşturduğu silahlı terör örgütünün medya yapılanmasında yönetici’ olduğu iddiası yer alıyor. Karaca hakkında istenen hapis cezası Gülen ile aynı. Karaca’ya da ‘silahlı örgüt yöneticiliği’, ‘nitelikli iftira’ ve ‘‘zincirleme nitelikli resmi belgede sahtecilik’ suçlarından 263 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

YAPILANMANIN TAMAMI BU İDDİANAMEDE İRDELENEMEZ 

İddianamede Gülen yapılanmasının ‘devlet mekanizmasını tümüyle ele geçirmeyi amaçladığı’ ifade edildi. Ancak Tahşiye iddianamesinde ‘bu yapılanmanın 40 yılı aşkın süreçte amaçlarını gerçekleştirmek için geldiği aşama dikkate alındığında, tüm yönlerinin ve gerçekleştirdiği eylemlerinin irdelenmesinin mümkün olmadığı’ belirtildi. Savcılık bu görüşüne örnek olarak ise Ergekon davasını gösterdi.

ERGENEKON GİBİ OLMASIN

Savcılık, “Bu örgütün tüm eylem ve işlemlerinin aynı dosya üzerinden soruşturulmasının daha öncesindeki Ergenekon, Balyoz ve Casusluk yargılamalarında olduğu gibi karışıklığa ve belirsizliğe yol açabileceği, terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği haricindeki diğer suçların anlaşılamamasına neden olabileceği değerlendirildiğinden örgütlü yapılanmaya ilişkin diğer soruşturmalarla birleştirilmesi düşünülmemektedir” dedi.

Savcılık, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘Gülen yapılanmasına’ yönelik ana soruşturmanın yürütüldüğünü de ifade etti.

BU DOSYADAKİ SUÇLARDAN DOLAYI İADESİ İSTENMEDİ 

İddianamede Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşan Fethullah Gülen’in ‘bu iddianamedeki suçlarından’ dolayı iadesine ilişkin yasal yollara da başvurulmadığı belirtildi. İddianamede, Gülen hakkında hem İstanbul’da hem de başka şehirlerdeki başsavcılıklarda ‘terör örgütü yöneticiliği’ suçlaması ile soruşturmalar yürütüldüğü anlatıldı.

Gülen hakkındaki ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek suçunun’ art arda devam eden suçlardan olduğunu belirten savcılık, “Bu suça münhasıran kamu davalarının birleştirilerek birlikte görülmesi gerektiği kanaatinde olduğumuzdan yargılama sürecinde şüphelinin isnat edilen tüm eylemlerine ilişkin olarak Amerika ülkesinden iade talebinin uygun olacağı değerlendirildiğinden bu aşamada suçluların iadesi işlemlerine tevessül edilmememiştir.” denildi.

MAHKEME İDDİANAMEYİ İNCELİYOR

İddianamede terör davalarına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkemenin iddianamenin kabulü veya reddi için 15 gün süresi bulunuyor. Mahkemenin iddianameyi incelemeye aldığı öğrenildi.

TAHŞİYE GRUBUNA KUMPAS İDDİASI

İddianamede şüpheliler, 2009-2010 yıllarında yürütülen Tahşiyeciler grubuna yönelik soruşturmada ‘sahte delil üretmekle’ suçlanıyor.

2009- 2010 yılında yürütülen ’Tahşiyeciler' soruşturması kapsamında grubun önde gelen ismi ''Molla Muhammet'' adıyla bilinen emekli imam Mehmet Doğan'ın da aralarında bulunduğu bazı isimlere dava açıldı. Dava halen devam ediyor. Kumpas iddialarının ortaya çıkması üzerine sanıklar, kendilerine operasyon düzenleyen polisler hakkında şikâyetçi oldu. Şikâyet üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ‘Tahşiyeciler grubuna kumpas kurulduğu’ iddialarına ilişkin soruşturma başlattı. Polisleri şikâyet eden Tahşiyeciler grubu üyeleri, ’evlerinde bulunan bombaların polisler tarafından konduğunu’ iddia ediyor.

Kaynak: Al Jazeera