BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,82
ALTIN 2.423,71
HABER /  GÜNCEL

Akil insanlardan barış vurgusu

Akil İnsanlar Heyeti'nde bulunan Şükrü Karatepe, Ahmet Taşgetiren ve Abdurrahman Dilipak konuştu.

Abone ol

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Akil insanlar heyetine ilişkin ''Bu girişimin, toplumsal kanaatin iktidara yansıtılması, iktidarın merak ettiği soruların cevabının bulunması açısından önemli katkıları olacak'' dedi.

Akil İnsanlar Heyeti'nde Doğu Anadolu Bölgesi üyesi olan Abdurrahman Dilipak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecini ''ileriye doğru atılmış doğru bir adım'' olarak değerlendirdi.

Çalışmalarda heyetin tecrübesinin yararlı olacağını ifade eden Dilipak, bu tecrübenin yararlı olması halinde diğer ülkelerdeki sorunların çözümü için de model olacağını anlattı.

Dilipak, ''Türkiye'de barış çok canlı biçimde gündeme gelecek. Türkiye'de nisan ayının barış ayına döneceğini umuyorum. Güneydoğu Anadolu en sıcak bölgeydi. Onun hemen arkasından Doğu Anadolu geliyor. Ben de bu bölgede olacağım. Bir barış kültürünün gelişmesi gerekiyor. Toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir çaba lazım. Bu girişimin, Türkiye'de barış kültürünün gelişmesi açısından önemli bir katkısı olacak'' diye konuştu.

-''Memleketimizin barışa ihtiyacı var''-

Akil İnsanlar Heyeti'nde İç Anadolu Bölgesi başkanı olan gazeteci Ahmet Taşgetiren, akil insanların hükümetin barış sürecinde oluşturduğu bir yapı olduğunu ifade ederek, bu çerçevede kendisine de görev verildiğini hatırlattı.

''Memleketimizin barışa ihtiyacı var'' diyen Taşgetiren, bu ülkenin 30 yıldır terör nedeniyle maddi-manevi büyük kayıplar verdiğini söyledi.

Taşgetiren, ''Türkiye'nin doğusunun da batısının da barışı teneffüs etmesi her şeyin önündedir. Türkiye kendi iç sancılarını çözebildiği takdirde bölgede çok daha güçlü bir ülke olacaktır. Bu noktada bize de görev düşmüştür. Onu inşallah yapmaya çalışacağız. Barışa katkı noktasında bir rolümüz olacağını düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.

İç Anadolu BÖlgesi'ni ve hassasiyetlerini iyi bildiğini, hemen hemen tüm şehirlerine gittiğini belirten Taşgetiren, bölgedeki insanların gönüllerinde barış ümidinin yeşermesine katkılarının olmasını temenni ettiklerini ifade etti.

-''Elimden geleni yapacağım''-

Akil İnsanlar Heyeti'nde Akdeniz Bölgesi üyesi olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe, de şu görüşleri dile getirdi:

''Son yıllarda ülkemizde bize, tarihimize, kültürümüze yaraşmayacak şekilde Kürt topluluğuyla devlet arasında süren bir olumsuzluk söz konusu. Bu olumsuzluk ülkenin tamamına zarar veriyor. Bu durum herkesi üzüyor. Önümüze bir şans doğmuştur. Bir barış sürecinin önü alınmıştır. Bu süreçte aklı başında insanların, herkesin hangi taraftan olursa olsun hatta geçmişte mağdur bile olsa artık hesap sormayı, intikam almayı bir tarafa bırakarak, birbirlerinin gönlünü almaya, makul davranmaya ve bu kanın durması için elinden geleni yapmaya vicdani bir mesuliyeti vardır. Kardeşler arasındaki kırgınlığı ortadan kaldırılması için ben de heyette yer alarak, elimden geleni yapmaya çalışacağım. Zaman zaman kızgın hareket eden bütün kardeşlerimizin gönlünü alarak, memleketimizin daha iyiye gitmesi için çocuklarımızın daha müreffeh bir Türkiye'de yaşaması için Türkiye'nin bölgede layık olduğu, hak ettiği gücü kullanması ve uluslararası hakem konumuna yükselmesi için elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz. Sayın Başbakanımıza bu işte bana rol düşebileceğini düşündüğü için çok teşekkür ediyorum.''