BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.294,00
HABER /  DÜNYA

AKDENİZ FOKU DUMAN’I TÜFEKLE ÖLDÜRDÜLER

Gazipaşa ilçesinde, Kızılin Mağarası’nı yuva edinen bölge halkının ‘Duman’ ismini koyduğu Akdeniz Foku, öldürüldü. Aydap mevkiinde karaya vu...

Abone ol

Gazipaşa ilçesinde, Kızılin Mağarası’nı yuva edinen bölge halkının ‘Duman’ ismini koyduğu Akdeniz Foku, öldürüldü. Aydap mevkiinde karaya vuran Duman’ı gören bölge halkı gözlerine inanamadı. Sarp kayalıklardan denize inen vatandaşlar Duman’ın öldürüldüğünü görünce şok oldu.
Nesli tükenmek üzere olan koruma altındaki Akdeniz Fokunun öldüğü haberini alınca bölgeye gelen Su ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı deniz biyologu Mustafa Akkoca, dalganın etkisiyle karadan 15 metre ileride bulunan Duman’ın cesedini öğrencileri yardımıyla karaya çıkarttı. Duman’ın cesedi üzerinde inceleme yapan Akkoca, gördükleri karşısında dehşete düştü. Duman’ın kafasında 9 delik gören Akkoca, Duman’a yakın mesafeden tüfekle ateş edildiğini söyledi. Akdeniz foklarının günde 1.5 ile 3 kilo arasında balık tükettiğini, bu balıkları zaman zaman balıkçı ağlarından aldığını belirten Akkoca, şöyle konuştu: “Denizle ilgisi olan, dalış yapan veya balık avlayan her Gazipaşalı bu foka mutlaka bir gün rastlamıştır. Gördüğünüz gibi fokun başının üst kısmında 9 delik bulunuyor. Büyük bir olasılıkla yakın mesafeden kafasına tüfekle ateş edilmiş. Fokların derileri kalın olur. Normal bir saçma bu deriyi delemez. Tahminlerime göre, dokuzlu denen domdom kurşunu ile foka tepeden ateş etmişler. Fokun boyu iki metreyi aşkın, kilosu 150 kilonun üzerinde. Nesli tükenmek üzere olan, koruma altındaki bu foka hangi cani böyle bir şey yapabilir bilmiyorum? Bunu yapan kişiye insan demek gelmiyor içimden. Bölgedeki tek Akdeniz fokunu canice öldürmüşler. Bu konu ile ilgilenen kurum ve kuruluşlarla irtibata geçtim. Bunlardan bazıları önümüzdeki günlerde ilçeye gelerek ölen fokun cesedi üzerinde inceleme yapacaklar.”

ADINI ’DUMAN’ KOYDUK
Aydap mevkiinde ikamet eden Onur Özkaya ise foku öldüren canilere ateş püskürdü. Denize dalma hobisi olduğunu ve bölgede sık sık daldığını söyleyen Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sabahları bu foku denizde yüzerken veya beslenirken görürdük. Bu bölgedeki herkes bu foku çok iyi bilir. Çok uysal bir foktu, kesinlikle bize saldırmazdı. Zaman zaman daldığımızda kendisini beslerdik. Bir arkadaşımız gibi olmuştu. Kendisine Duman ismini koyduk. Bunu yapan kişi insan olamaz. Nasıl bir zihniyet böyle bir canlıya kıyabilir anlayamıyorum. Çok üzgünüm. Ne diyeceğimi bilemiyorum”
Olay bölge halkı tarafından jandarmaya bildirildi.
(İHA)