BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,27
HABER /  DÜNYA

DİSK BAŞKANI BEKO: TAKSİM’DE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ”

DİSK Başkanı Kani Beko, İstanbul’da adeta sıkıyönetim ilan edildiğini belirterek, “Türkiye’de barış rüzgarlarının estiği bir dönemde kesinli...

Abone ol

DİSK Başkanı Kani Beko, İstanbul’da adeta sıkıyönetim ilan edildiğini belirterek, “Türkiye’de barış rüzgarlarının estiği bir dönemde kesinlikle başta Taksim olmak üzere İstanbul sokaklarında çatışma istemiyoruz” dedi.
DİSK önünde toplanan sendika üyeleri, “Taksim’de 1 Mayıs engellenemez” sloganları attı. Konfederasyon binası önünde basın açıklaması yapan DİSK Başkanı Kani Beko, “Geçmişte olduğu gibi Taksim alanını işçilere kapatmış oldular. 2007 yılında sizlerle buradaydık. 2008 yılında buradaydık, 2009’da buradaydık. Yasaklar sonucu başta İstanbul sokakları olmak üzere polisin müdahalesi sonrası kan döküldü. Gaz bombalarına maruz kaldık. Bu sürece, bu geçmişe kesinlikle dönmek istemiyoruz. Ama Taksim açıldığında 2010 yılında, 2011 ve 2012 yıllarında işçiler birlik, beraberlik, mücadele günlerini, yan yana, omuz omuza, kardeşçe kutladılar ve hiçbir kardeşimizin burnu kanamadı” diye konuştu.
Beko, 1 Mayıs’ı başta Taksim olmak üzere Türkiye’nin her tarafında barış içinde kutlamak istediklerini belirterek, “Türkiye’de barış rüzgarlarının estiği bir dönemde kesinlikle başta Taksim olmak üzere İstanbul sokaklarında çatışma istemiyoruz. Esnaflara kesinlikle zarar verilmesini istemiyoruz. Halkımıza eziyet çektirilmesini istemiyoruz. Barış içinde olalım, beraber olalım, birlikte olalım” şeklinde konuştu.
Taksim’de bir handikap olduğunun herkesçe bilindiğini anlatan Beko, “Fiziki handikap 1 Mayıs’a engel bir handikap değil. 30 bin metrekarenin üzerinde bir alan var. Burada 1 Mayıs kutlamalarını yapabiliriz” dedi.
Türkiye’den dünyaya kötü bir fotoğraf vermek istemediklerini dile getiren Kani Beko, “Tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs’ın barış içinde omuz omuza türkülerle, şiirlerle kutlamak istiyoruz. Taksim herkese açık ama işçilere kapalı. Sonuç itibariyle bugün ben evimden çıktım. 3 kez bizim aracımız taciz edildi. Aracımız 3 kez durduruldu, indirildik. Yani bugün metrobüsler durdurulmuş, vapurlar durdurulmuş, metrobüsler durdurulmuş. Başta sendikaların genel merkezlerine ve taksim’e işçilerin gelmemesi için İstanbul’da sıkıyönetim ilan edilmiş. İşçilere taksim’i yasaklayanları kınıyorum. Taksim’i işçilere açın, Taksim bizim için kutsal bir yer” diye konuştu.
Beko, Beşiktaş’ta bir gruba müdahale edildiğini ifade ederek, “Arkadaşlarımıza biber gazı sıkılmış. Oradaki kardeşlerimize yapılan bu davranışı kınıyoruz. Onlar bizim yol arkadaşımız, bizim yoldaşımız. Onlar bu mücadeleyi Türkiye’nin birliği, beraberliği için veriyorlar. Taksim’e onlarla birlikte omuz omuza çıkmayı istiyoruz. Barikatları lütfen kaldırın, Taksim’i işçilere açın” dedi.
(İHA)