BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Ak Partiyi Ecevit kurtardı

AK Parti kapatılmadı. Erdoğan siyasi yasak almadı. Bu kararın çıkmasını ise Bülent Ecevit sağladı. Bakın nasıl?

Abone ol

Ak Parti eğer 2000 yılından önce yargılanmış olsaydı kapatılacaktı. Partiyi kurtaran düzenleme Ecevit hükümeti döneminde yapıldı. Daha önce parti kapatma kararı Anayasa Mahkemesi üyelerinden 6 kişinin oyuyla alınırken, Ecevit döneminde bu rakam 7'ye çıkarıldı.

Bülent Ecevit Başbakanlığındaki 57. Hükümet döneminde Anayasa’nın pek çok maddesinde yapılan değişikler sırasında parti kapatmaları zorlaştıran değişiklik de yapılmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin parti kapatmalarla ilgili maddesinde nisap 6’dan 7 oya çıkarılmıştı.

Değişiklik 3.10.2001 gün ve 4709’a 25 sayılı kanunla eklenen ek fıkra ile düzenlenmişti. Düzenlemeye göre artık Anayasa Mahkemesi partileri odak gördüğü taktirde temelli kapatma yerine devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecekti. Ayrıca kapatma kararı alınması için gereken oy miktarı da 6'dan 7'ye çıkarılmıştı.

Eğer bu düzenleme yapılmamış olsaydı dün Anayasa Mahkemesi'nin 6 üyesinin verdiği kapatma kararıyla Ak Parti son bulacaktı. Yani Erdoğan'ı Ecevit kurtardı.

Kaynak: Gazeteport