BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.413,22
HABER /  POLİTİKA

AK Partinin yeni yol haritası

AK Parti, iki plan çizmişti. Birini çöpe attı ikincisini sonbahara bıraktı. Önce tatil yapacaklar sonra eyleme geçecekler…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- AK Parti kapatılma ve kapatılmama üzerine iki ayrı plan hazırlamıştı. Mahkemenin verdiği karar sonrasında; kapatılma sonrası yapılacaklar dosyası çöpe atıldı. Yola devam dosyası ise raftan indirildi. Önce yorgunluğun giderilmesi ve rahatlama için sonbahara kadar rölantide gidilecek. Ama sonbahar’dan sonra yeni yol haritası masaya yayılacak.

İşte o dosyada yer alan Kısa ve Orta vadede yapılacaklar listesi:

1- Dava sürecinde kendisine en büyük desteği veren AB ile ilişkileri derinleştirmek.
2- Muhalefetle uzlaşarak başta parti kapatmayı zorlaştıracak Anayasa değişikliklerini gerçekleştirmek.
3- Parti ve kabinede değişikliğe giderek, vitrin yenilemek.
4- Demokratikleşme ve insan haklarına dönük yasal düzenlemelere ağırlık vermek. 5- Siyasi Partiler ve seçim yasalarında değişikliğe giderek, baraj başta olmak üzere antidemokratik hükümleri ortadan kaldırmak.
6- Kısmen de olsa dokunulmazlıklarla ilgili adım atmak.
7- Yerel seçimler için çalışma başlatmak

AB ATAĞI: Dava sürecinde partinin kapatılmaması için en büyük desteği veren Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin öteden beri önerdikleri birtakım demokratik adımların atılması için reform paketleri ardı ardına gelecek. Son iki yılda durma noktasına gelen AB ile ilişkiler önümüzdeki dönemde yeniden canlandırılacak. Bu amaçla Başbakan Erdoğan’ın 3 Kasım seçimlerinden hemen sonra başlattığı AB ülkelerine benzer bir tur gerçekleştirmesi bekleniyor. Türk Ticaret Kananu, Kamu ihale Yasası, Ombudsmanlık, Siyasi Etik Yasası, Siyasi Partiler Yasası, demokratik hak ve özgürlüklerin genişletilmesine doönük bazı düzenlemeler AB reformları çerçevesinde Sonbahar’da Meclis’in açılması ile birlikte muhalefetle de uzlaşma aranarak hayta geçirilecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: Sivil Anayasa yapma girişimini askıya alan AKP, yeni süreçte AnayasaMahkemesi’nin uyarılarını da dikkate alarak mini Anayasa değişikliği paketi hazırlayacak. Muhalefetle uzlaşma arayacak olan AKP’nin Meclis’te “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” kurması da bekleniyor. Bu noktada Başta parti kapatmanın zorlaştırılması, Anayasa Mahkemesi’nin üyelerinin seçimine dönük değişiklik, Yüksek Mahkeme’nin de önerileri ile çıkarılacak. YÖK’ün yapısında değişiklik öngören teklif de CHP’nin uzlaşması aranarak yeniden getirilecek.

KABİNE VE PARTİDE DEĞİŞİKLİK: Erdoğan’ın sonbaharda AKP’nin olağan kongresini yerel seçim sonrasına ertelemeyip gerçekleştirmesi halinde partide ve kabinede vitrin değişikli de bekleniyor. Erdoğan’ın parti yönetiminin yanında grup başkanvekilerini de değiştirmesi, kabine içinde tepki çeken bazı bakanları görevden alacağına dönükbeklenti de dile getiriliyor.

DEMOKRATİKLEŞME: AKP, bugüne kadar kısmen yaşama geçirdiği demokratikleşme ve insan hakları konusunda kapsamlı bir atak yapmayı da planlıyor. Demokratikleşme paketi içinde özellikle insan haklarına ve çalışanlara dönük düzenlemeler getirmesi hedefleniyor.

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASI: AKP’nin gündemde tutuğu ancak hayata geçiremediği Siyasi Partiler Yasası’nın demokratikleştirilmesi ve Seçim Yasası’nda değişikliğe giderek, barajın aşağıya çekilmesi konusunda da bir çalışma başlatacak.Bu konuda da muhalefetle uzlaşma araması bekleniyor. AKP yüzde 10 olan seçim barajının birkaç puan asağıya çekilmesini istiyordu.

DOKUNULMAZLIK: Muhalefetin ısrarla üzerinde durduğu ancak bugüne kadar AKP’nin gündeme getirmediği milletvekili dokunulmazlığı da yeni dönemde “kısmi” değişiklikle gündeme gelibilir. Zira Muhalefet bu konuyu ısrarla gündem tutuyor. AKP sadece miletvekilleri değil yargı başta olmak üzere tüm bürokraside dokunulmazlığa “sınırlama” getiren bir düzenleme hedefliyor.

YEREL SEÇİM ATAĞI: AKP’nin sonbahardan sonra üzerinde en çok yoğunlaşacağı konu 2009 Mart’ında gerçekleşecek yerel seçimler olacak. Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerde özellikle İzmir, Diyarbakır, Tunceli gibi kentleri kazanmak istiyor. Bu nedenle bu kentlere daha fazla ilgi gösterecek. Ayrıca tüm teşkilatları Eylül ayı ile birlikte yerel seçim için alarma geçirecek.