BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,66
ALTIN 2.412,42
HABER /  DÜNYA

Sırp kasabından bomba iddia

Kasap yakayı ele verdi Lahey'de dün hakim karşısına çıktı. 11 ayrı suçu var ama öyle bir iddia ortaya attı ki günün haberi oldu.

Abone ol Firari olarak geçen 11 yılın ardından geçtiğimiz hafta Belgrad'da yakalanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karadziç, dün Lahey'de BM Savaş Suçları Mahkemesi'ne çıktı.

Firari olarak geçen 11 yılın ardından geçtiğimiz hafta Belgrad'da yakalanan Bosnalı Sırpların eski siyasî lideri Radovan Karadziç, dün Lahey'de BM Savaş Suçları Mahkemesi'ne çıktı. Bosna kasabı, ilk duruşmada şok bir iddiada bulundu: "Amerikalı diplomat Richard Holbrooke, ortadan kaybolmam şartıyla Lahey'e teslim edilmeyeceğime söz verdi."

Bu sözler Hollandalı Yargıç Alphons Orie'i de şaşırttı. Orie, "Bunu şu anda burada söyleyemezsiniz. Yeri değil. Mahkemeye sonra resmî başvuru yapabilirsin.'' dedi. Dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Holbrooke, 230 binden fazla insanın öldüğü Bosna faciasını bitiren Dayton Anlaşması'nın (Kasım 1995) mimarıydı.

Karadziç'in iddiasına jet yalanlama getiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, "Holbrooke bu tür iddiaları geçmişte birçok kez yalanlamıştı" açıklamasını yaptı.

AHLAK DIŞI ANLAŞMA


Bir açıklama da Holbrooke'dan geldi. Reuters'a konuşan Holbrooke, ''Karaciç'in sözlerindeki doğruluk payının sıfır olduğunu'' söyledi. Holbrooke, ''kendisiyle böyle bir anlaşma yapmam ahlak dışı olurdu, etik olmazdı. Kesinlikle böyle bir şey yok'' dedi.

İLK DURUŞMADAN NOTLAR

Radovan Karadziç ilk kez çıkartıldığı mahkemeye, Belgrad'da tutuklandığındaki uzun beyaz saçını ve uzun sakalarını kesmiş bir şekilde, koyu renkli bir takım elbiseyle geldi. Mahkeme yargıcı, ilk oturumda, Karadziç hakkında, Bosna-Hersek'te 1992-1995 arasında soykırım, sistemli topluca sınır dışı etme ve işkence gibi suçları da içeren 11 ayrı suçlamayı okudu. Hollandalı Yargıç Alphons Orie tarafından yapılan ön sorgulamada, Sırp lider, yakalandığı 21 Temmuz'dan bu yana ilk kez kimliğini açıkladı. Duruşmaya avukatsız olarak katıldı ve yargılama sürecinde savunmasını kendisinin yapacağını söyledi.

Hakimin hakkındaki suçlara ilişkin verdiği özet bilgiyi sessiz bir şekilde dinleyen Karadziç, "Belgrad'da tutuklanma yöntemine itirazım var. Mahkeme yasal değil." diyerek yargılama süresince kendi hayatından ve hukukî haklarının korunup korunmamasından kaygı duyduğunu söyledi.

GÖRÜNMEZ DANIŞMANI VARMIŞ

Ailesinin, nerede olduğunu bilip bilmediği sorusuna ise alaycı bir şekilde, "Benim hücrede olduğumu bilmeyen birisi olduğunu sanmıyorum." karşılığını verdi. "Avukat tutmama gerek yok. Benim görünmez danışmanım var'' ifadesini kullanan Karazziç, suçlu ya da suçsuz olduğunu söylemek için 30 günlük "yasal süre'' istedi. Hakim de duruşmayı 29 Ağustos'a erteledi. Belçikalı Başsavcı Serge Brammertz de Karadziç hakkında ek iddia hazırlanmakta olduğunu ve en kısa zamanda mahkemeye sunulacağını bildirdi.

HALK DEV EKRANDA İZLEDİ
Öte yandan Karadziç'in Lahey'de ilk duruşması, Saraybosna televizyonları tarafından kentte kurulan büyük ekranlardan verildi. İnsanlığa karşı suç, savaş suçu işlemekle suçlanan Karadziç, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliam sayılan, 8 bin kadar Müslüman'ın Srebrenitsa'da öldürülmesinden sorumlu tutuluyor, 10 bin kişinin öldüğü ve 43 gün süren Saraybosna kuşatmasındaki rolünden dolayı da suçlanıyor.