BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,65
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'nin seçim barajı için tek şartı!

MHP lideri Devlet Bahçeli AK Parti'ye bir çağrıda bulunarak seçim barajının düşürülmesini istedi. Herkes bu soruyu merak ediyor. 2019 seçimlerinde baraj düşürülecek mi? Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya AK Parti'nin bir şartla buna yanaşacağını yazdı.

Abone ol

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bügünkü köşesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim çağrısını ele aldı.

Sarıkaya, Bahçeli'nin "Yüzde 10 ağır” sözüyle dile getirdiği seçim barajının aşağı inmesi konusunda AK Parti'nin “İstikrar için baraj da gerekli” diyerek sıcak bakmadığını belirtti.

AK PARTİ BİR ŞARTLA KABUL EDER

AK Parti'nin bir şartla barajın düşürülmesine sıcak baktığını söyleyen Sarıkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Daraltılmış bölge olsun, baraj aşağı insin, dar bölgeye geçilirse de tamamen kalksın” önerisine dönüldüğünü ifade etti. Muharrem Sarıkaya'nın "Baraj tamam ittifak masada" başlıklı yazısı şöyle:

Milletvekili seçim barajı ve siyasi partilerin kimlikleriyle ittifak kurmalarına olanak veren düzenlemelerde sonuca yaklaşıldı.

'BAHÇELİ YÜZDE 10 AĞIR' DEMİŞTİ

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “yüzde 10 ağır” sözüyle dile getirdiği seçim barajının aşağı inmesi konusunda AK Parti’deki direnç aşılırken, ortak liste ittifakı konusunda ise bir noktaya varılamadı.Bu aşamada CHP’den de farklı bir model önerisi geldi. Barajın indirilmesinden başlayarak varılan noktayı özetlemek gerekirse...

AK PARTİ BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİNE SICAK BAKMIYOR

Henüz partilerin resmi temsilcilerinin görüşmeleri başlamamış olmakla birlikte, barajın indirilmesi konusunda bir yere varıldı.“İstikrar için baraj da gerekli” gerekçesiyle yüzde 10’dan aşağı inmesine sıcak bakmayan AK Parti, “daraltılmış bölge şartıyla” bir miktar düşürülmesine sıcak bakmaya başladı.

AK Parti, başbakanlığı döneminde Erdoğan’ın da önerdiği gibi, “daraltılmış bölge olsun, baraj aşağı insin, dar bölgeye geçilirse de tamamen kalksın” önerisine dönmüş bulunuyor.

SEÇİM ÇEVRELERİ DARALTILMIŞ BÖLGELERE AYRILACAK

Buna göre seçim çevreleri “beş milletvekilini geçmeyecek şekilde daraltılmış bölgelere” parçalanacak. Örneğin, 36 milletvekili çıkaracak Ankara, bugün üç bölge iken muhtemelen 8 bölgeye ayrılacak.
Bahçeli'nin baraj ve ittifak çıkışının ardından kulislerde neler konuşuluyor?

BARAJ YÜZDE KAÇA DÜŞÜRÜLEBİLİR?

Daraltılmış bölge de bir nevi baraj niteliğinde olduğundan ülke barajının önemi kalmayacak.AK Parti, bundan dolayı barajın yüzde 7 veya yüzde 8’e inmesinden yana... Daha aşağı inmesine ise şu gerekçeyle sıcak bakılmıyor: “Eğer % 5’ten aşağı inerse ötanazi olur; geçmişte CHP-DSP veya ANAP-DYP arasındaki gibi kardeşlerin şiddetli rekabeti doğar. Örneğin, SP barajı zorlar. Çok parti parlamentoyu kilitler, imtiyazlı azınlığı yaratır.”