BIST 10.471
DOLAR 32,78
EURO 35,10
ALTIN 2.458,04

AK Parti'nin savaşan makamları!

Biri Kültür ve Turizm Bakanı, diğeri ise İBB Başkanı. Peki AK Parti'nin iki önemli makamı nerede zıtlaştı...

Çok acaip günler yaşıyoruz... çok.
Sanırım hepimizin "bekleyip görmekten" başka şansı kalmadı artık.
Atı alan Üsküdar'ı çoktan geçti.
Bundan sonra benim öngörüm sırada AKP olduğu yönünde.
Bu kavgadan kim galip çıkacak derseniz, bilemem.
"Büyük resim" öylesine küçük parçalara ayrıldı ki artık, biraraya getirip bir tahminde bulunmak zor.

*****

İşte bu nedenle bugün ben başka bir "fotoğraf"tan sözetmek istiyorum.
İki gündür Turizm ve Kültür Bakanı Sn. Ertuğrul Günay'ın öncülük ettiği 2012 Turizm Zirvesi ve dünyanın 5. büyük turizm fuarı EMITT'te moderatörlük yaptım.

İlk kez turizm sektörüyle bu kadar yakın ve bu kadar uzun saatler geçirdim.

Gördüklerim bana umut verdi.

Türkiye'nin turizm gelirlerini son iki yılda 10 milyara yakın artırdığı biliniyor zaten. 2011'de ülkeye giren tursit sayısı 32 milyon, az değil...

Türkiye markasının yönetilmesi ve daha yüksek gelir grubundan turistlerin Türkiye'ye gelmesi alanlarından alınacak daha çok yol olsa da, hem yatırımcının hem de bakanlığın vizyonu etkileyici.

Geçmişte sadece "sayılar ve çok olmak" kavramları üzerine kurulu turizm artık çağ atlamış, turizm yatırımcısı "çevrenin, kültürün, sanatın ve sürdürülebilir" bir yeni dünya anlayışının farkında, hatta bunu içselleştirmiş.

Sahilleri ve denizi yok eden, kültürü tarihi "taş parçası" diyip ahırlara duvar inşaatında kullanan, sanatı ve müzeleri gereksiz hatta sıkıcı kabul eden "turizm fikri" çok gerilerde kalmış...
Turizm yatırımcıları "segmentasyon" yani çok çeşitli ve tüm yıla yayılan tuzim olgusunun da farkında.

Antalya'da sadece golf otellerinin kışın elde ettiği gelir bile çok çarpıcı. Yazın "güneş ve deniz" diye dolan bu oteller artık Ekim-Mart arası da çok seçkin misafirleri ağırlıyor.

Önemli bir diğer konu da Türkiye turizminin sadece Antalya, Muğla, İstanbul odaklı olmaktan çıkıp tüm Anadolu'ya yayılması ve kalkınmanın bir parçası haline gelmesi vizyonu. Bu da tamam ! EMITT fuarına bu yıl 150 il ve belde katılıyor, standlarını bir görseniz... öylesine güzeller ki.

TURİZMDE YENİ VİZYON

İşte bu "turizmde yeni vizyon" turizmcileri belli bakanlıklarla da karşı karşıya getiriyor : turizm yatırımcıları Çevre Bakanlığı'ndan, Ulaştırma Bakanlığı'ndan yeni ihaleler değil, ülkeyi ve değerlerini koruyup kollayan yaklaşımlar bekliyor.

Ben tanıdığından bu yana TÜRSAB Başkanı olan Başaran Ulusoy bir de fıkra anlattı bununla ilgili:

"Temel, Karadeniz'in şirin bir ilinde okul müdürü. Okulunu tanıtmak için ana caddedeki elektrik direğine bir levha asmış : "Filanca Okul, falanca cadde, no: vs..." şeklinde..
Valilik'te Dursun görünce levhayı küplere binmiş, haber göndermiş müdür Temel'e : "söylesin, direk bizimdir, kaldırsın levhasını... "

Temel'den cevap : "Ben levhamdan memnunum, siz direği kaldırın yeter !"

Başaran Ulusoy "önümüzdeki zorlukları kaldırın" derken iş dünyasına da bir çağrı yaptı, "turizme daha çok yatırım yapın" diyerek...

EN BÜYÜK BARIŞ PROJESİ

Bakan'ın konuşmasından da önemli birkaç not aktarayım : öncelikle Ertuğrul Günay bu bakanlık için bir şans, sözlerine "turizm, bir barış projesidir" diyerek başladı, ne kadar da haklı...

Onun da sıkıntısı İstanbul'la ; "bu şehri bir rant çöğlüğüne çevirdiler" dedi. Kime dediği çok belli, insan "boş koltuğa" bakarak da görebilir bunu: hem Turizm Zirvesi'nin hem de EMITT fuarının protokol konuğu olan Kadir Topbaş her ikisine de gelmedi, ne mesaj gönderdi, ne de bir temsilci.

MUSTAFA KEMAL ALKIŞI

Belli ki iki makam arasındaki anlaşmazlık giderek büyüyor.

Türkiye turizmi "bir barış projesi" olduğu kadar bir "dünya vatandaşlığı ve dünyaya açılma" projesidir de. Son günlerde MIT tartışmasıyla geride kalan ( ah bu ülkenin gündemi ) dindar-tinerci gençlik sözlerine de bir subap neredeyse...

Zira dünyayı evine davet eden bir toplum herşeyden önce camları, kapıları açıp temiz havayı içeri almak ister. Evine ve kendi dünyasına kapalıi farklı değerlerden korkan ve kovalayan, herkesin "tek tip ve aynı" olduğu sokakların pek de ilginç bir tarafı yok...

EMITT fuarının açılış konuşmasında "Sevgili Mustafa Kemal" diyerek ona ve kurduğu değerler bütüne referans yapan ve salondan dakikalarca alkış alan Bakan Günay, acaba bunu mu demek istedi?

Son söz : Türkiye turizmini dikkatle izleyin, daha çok büyük başarılara imza atacaklar !