BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.411,34
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

AK Parti'nin kalesinde MHP iddiası!

Muhafazakar yapısı ile bilinen Konya'da seçmenin nabzını tuttuk. Ak Parti'nin elinin çok güçlü olduğu ilde MHP sürpriz yapacağı iddiasında

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

KONYA- Mevlana, etli ekmek ve buğday...

Liderlerin peşinde başlattığımız il gezilerinde bu kez durağımız Konya. AK Parti'nin kalesi olarak görülen Konya'da ana muhalefet partisinin mitingini izledik, seçmenin nabzını tuttuk.

Önce mevcut durumu aktaralım. Konya'daki son seçimde AK Parti, 13, MHP 2, CHP ise bir milletvekili çıkardı. Bu seçimde yeni nüfus sayımı ile milletvekili sayısı 14'e düştü. Bunun nedeni öğrendiğimiz kadarıyla göç değil. Ekonomisi tarıma dayalı olan kentte köy ve şehirde ayrı evleri bulunan Konyalılar adrese dayalı nüfus sayım sistemi nedeniyle sağlıklı bir şekilde sayılmış. Bu tespite çok itiraz eden de yok.

Önce AK Parti aday listesine bakalım. Konya aday listesinde en büyük değişikliği yapan parti kentte en iddialı olan AK Parti. Mevcut listesinde Mustafa Kabakçı, Kerim Özkul, Harun Tüfekçi ve Ayşe Türkmenoğlu dışında diğer tüm milletvekilleri çizilmiş. Liste başı önemli bir isim. Kabineye dışarıdan giren ve ilk kez milletvekili adayı olarak meydanlara çıkan hükümetin en etkin isimlerinden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Ancak AK Parti listesi Davutoğlu dışında güçsüz bulunuyor. Bunun nedeni olarak ise Konya'daki oyların "Çantada keklik" olarak görüldüğü yorumları var. AK Partililerin milletvekili tahmini de buna uygun. Davutoğlu dışında öne çıkan bir isim olmasa da AK Partililer 14 milletvekilinden 11'ini almaya kesin gözüyle bakıyor. CHP mitingini izleyen bir AK Partili'nin, "Burası Selamet'ten beri böyle. Başka partilere oy gitmez. Ben de yine AK Parti'ye vereceğim" sözleri durumu özetliyor.

CHP REFERANDUM MİTİNGİNİN GERİSİNDE

AK Parti'nin kalesi olarak görülen Konya'da şansları sınırlı olan muhalefet partilerinin listeleri de mevcut durumu kabullenmiş izlenimi veriyor. CHP listesinde çok iddialı bir aday yok. Liste başı yine mevcut tek milletvekili Atilla Kart. Ancak temayül yoklamasına uyulmadan liste hazırlandığı ve yeni atanan il başkanına yönelik tepkiler nedeniyle teşkilatta sorun olduğunu öğreniyoruz. Hatta bu sorunlar mitinge de yansıdı. Partililer CHP'nin referandumda yaptığı mitingden daha az sayıda bir katılımın olduğunu dile getirdiler.

CHP'nin liste başı olan Atilla Kart'a göre ise CHP'nin oyu artacak. Son seçimde 92 bin oy aldıklarını açıklayan Kart'ın bu seçimdeki hedefi 192 bin. Bu partinin Konya'daki oylarının yüzde 8-9'lardan yüzde 18-19'lara yükselmesi demek. Bu durumda milletvekili sayısı da belki ikiye yükselecek.

Ancak CHP'nin Konya'da işinin zor olduğunu birkaç izlenimle paylaşmakta fayda var. Mitingi izleyen AK Parti seçmenlerinden birinin "Türban sorununu çözeriz dedi, sonra imam hatip lisesi mezunlarının polis olmaması için mahkemeye gitti. İkili oynuyor, samimi değil" sözleri önemli.

DİN DÜŞMANI CHP ALGISI ZORLUYOR

Daha da önemlisi CHP içinden gelen eleştiriler. Kılıçdaroğlu'nun Tarım Raporunu açıkladığı toplantıda konuşan Konyalı bir CHP'li İstanbul adayı Binnaz Toprak'ın "Her canlı bir gün ölümü tadacaktır" ayetine yönelik sözlerinin zaten 'ateist, din düşmanı' olarak gösterilen CHP'yi Konya'da daha da zor durumda bıraktığını anlattı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da tablonun farkında ve ancak özeleştiri yapabildi:
"Konya en az oy aldığımız illerden biri. Çok oy verilmemesinin kabahati bizde, Konya'da değil. Önyargılar var. Yılların birikimi bu. Ancak hiçbir partinin bizim kadar projesi yok. Tam 47 konuda ne yapacağımızı anlatan broşürler bastık. Daha sık gelecek projelerimizi anlatacağız."

MHP'DEN SÜRPRİZ YAPACAĞIZ

Konya'dan iki milletvekili çıkarmış olan MHP ise daha iddialı. Mevcut milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı'nın liste başı olduğu ilde MHP 4'ü hedefliyor. "Türkiye'de hiçbir yerde hiçbir partinin kalesi kalmamıştır. 12 Haziran'da bunu göreceğiz. MHP Konya'da büyük sürpriz yapacak" diyen Bal'ın iddialı sözleri şöyle:
"Konya'da muhafazakar ve milliyetçi bir yapı var. Siyasi partiler çalışmazken biz geçen yaz çalışmaya başladık. İlçeleri tek tek ziyaret ettik. Şimdi adaylarımızla bunu yapıyoruz. MHP'ye büyük bir ilgi var. Tarım politikaları nedeniyle yaşanan sıkıntılar AKP'den seçmeni kopartıyor. MHP'nin tarımla ilgili projeleri çiftçilerin, esnafla ilgili projeleri esnafın MHP'ye ilgisini arttırıyor. Hilal kart, Aile Sigortası, her aileden bir kişiye iş vaadi, çalışanı, üreteni destekleyen politika önerileri de mağdur seçmeni MHP'ye yaklaştırıyor. Biz burada oy patlaması yaşayacağımızı düşünüyoruz. 12 Haziran'da ciddi bir sürpriz olacak. AKP içinse çöküş olacak."

BU DA ESNAFIN YORUMU

Konya'daki tabloyu bir de CHP mitingine bayrak, su, şapka satmak için gelen esnaftan dinledik. Bunlar da onların yorumları:

"Konya yobaz. O yüzden bayrak satışları zayıf. Atatürk'lü kaşkolü bile almıyorlar."
"Erdoğan gelince görün bir de. Burası hınca hınç dolu olur."
AKP mitinginde yetiştiremezdik. Bunlar az, bir de bir şey yeyip içmiyorlar..."

AK Partili seçmenin de söylediği gibi Milli Selamet Partisi'nden bu yana muhafazakar partilerden yana tavrı çok değişmeyen Konya'da 12 Haziran'da yapılacak seçimde de mevcut tabloda ciddi bir değişiklik öngörülmüyor.