BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'nin Çankaya planı

Cumhurbaşkanı'nı ya halk seçecek. Başkanlık sistemine geçilecek. Ya da yine Meclis seçecek ama yetkileri kısıtlanacak... Ancak son karar Başbakan Erdoğan'ın...

Abone ol

Ankara kulislerinde Başbakan Erdoğan'ın masasında duran ve hükümetin gündemine aldığı Anayasa değişikliği paketinin ayrıntıları konuşuluyor.

Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu'nun hazırladığı 50 maddelik Anayasa değişikliği paketin 16 sayfalık büyük bölümünü "Çankaya Planı" oluşturuyor. Pakette Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ve seçimi ile ilgili Başbakan Erdoğan'a 2 seçenek sunuluyor.

İşte ilk plan

İlk seçenekte Cumhurbaşkanı'nın 5 yıllığına halk tarafından seçilmesi öneriliyor. Aslında bu yıllardır tartışılan "Başkanlık" sistemine bir geçiş. Bu seçenekte iki turlu seçim sistemi uygulanması planlanıyor. İlk turda yüzde 51 barajını aşan aday Çankaya'ya çıkacak. Adayın barajı aşamaması durumunda ise ikinci turda en fazla oyu alan iki aday yarışacak. Bu seçenekte ayrıca Cumhurbaşkanı'nın yetikler artıyor, güçlü yetkilerle donatılıyor.

İşte ikinci plan

İkinci seçenek Cumhurbaşkanı'nın, bugünkü gibi Meclis tarafından seçilmesine ilişkin düzenleme korunuyor. Ancak bu seçenekte Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine kısıtlama getiriliyor. Müsteşar, vali, büyükelçi gibi üst düzey atamaların dışındaki atamalar konusunda Cumhurbaşkanı'nın onay yetkisi kaldırılıyor ve Başbakan ile ilgili Bakan'ın oluruyla atamanın yapılabilmesi düzenleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı'na kararnameleri inceleme konusunda süre sınırı getiriliyor.

Halen hiçbir süre sınırı bulunmayan kararnameler için de Meclis'te kabul edilen yasalar için uygulanan inceleme süresi getiriliyor. Cumhurbaşkanı'nın atama kararnamelerini 15 gün içinde inceleme ve sonuçlandırması zorunluluğu getiriliyor.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği ancak hükümetin ikinci kez gönderdiği kararnameyi de onaylama zorunluluğu öngörülüyor. Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliklerini referanduma götürme yetkisi de sınırlanıyor. Meclis'in 360 oyla kabul ettiği bir değişiklik referanduma götürülemeyecek. Mevcut Anayasa'nın 330-360 arasındaki oyla zorunlu tuttuğu referandum ise "cumhurbaşkanın gerek görmesi" koşuluna bağlanıyor.

Haber: Nuri Sefa ERDEM
Kaynak: www.vatanim.com.tr