BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Ak Partinin 6 seçeneği!

Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra Ak Parti kulislerinde 6 seçenek konuşuluyor. Bakın vekillerin çözüm önerileri ne?

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını yok hükmünde sayması, son dönemde partinin kapatılmayacağına inanmaya başlayan AK Partili milletvekilleri arasında hayal kırıklığına neden oldu.

AK Parti'de kapatma davasının açılmasından sonra gündeme gelen ancak uzun tartışmaların ardından tedavülden kaldırılan anayasa değişikliği ve erken seçim gibi seçenekler yeniden gündeme gelmeye başladı.

İşte AK Parti kulislerinde konuşulan senaryolar:

BASKIN SEÇİME GİDELİM

AK Parti'de, kapatma davasının açıldığı günden beri ‘hemen seçim' seçeneğini savunanlar, seslerini daha da yükseltmeye başladı. Bu görüşü dile getirenler, "367 krizinde olduğu gibi bu açmazı sandık çözer. Hemen sine-i millete dönelim" önerisini dile getiriyorlar.

ŞİPŞAK SAVUNMADAN VAZGEÇELİM

AK Parti'de, esasa ilişkin savunmanın ağırdan alınması görüşünü dile getirenler de çıkmaya başladı. “Koşar adım intihara gitmenin ne anlamı var" şeklinde fikirlerini dile getiren milletvekilleri, “şipşak savunmadan” vazgeçilmesi, gerekirse ek süre talep edilmesi, böylece kapatma kararının sonbahara bırakılmasını sağlayarak ‘çıkış yolunun' bulunmasını talep ediyorlar.

GEREKÇEYİ BEKLEYELİM

AK Parti'de esasa ilişkin savunmanın ağırdan alınmasını farklı bir gerekçeyle isteyenler de yok değil. Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüne ilişkin gerekçeli kararının mutlaka beklenmesi gerektiğini dile getiren bazı hukukçu milletvekilleri ise en azından gerekçeli karara kadar esasa ilişkin savunmanın beklenmesinden yana tavır koyuyorlar.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Bazı AK Partililer parti kapatılmasını zorlaştıracak anayasa değişikliği için zaman kaybetmeden düğmeye basılmasını savunuyorlar. Bahçeli'nin başörtüsü kararının ardından yaptığı açıklamanın anayasa değişikliği için uzlaşma zemini yaratabileceğine dikkat çekiyorlar.

3 SANDIK KOYALIM

Anayasa değişikliğini savunanlar, referandumun göze alınması, hatta bunun için AK Parti'nin bilim kuruluna hazırlattığı sivil anayasa paketinin raftan indirilerek gündeme alınması ve gerekirse sonbaharda genel, yerel ve referandum sandığından oluşan üç sandığın halkın önüne konulmasını talep ediyorlar.

YENİ PARTİ KURALIM

AK Parti'de yukarıda yer alan tüm senaryolara karşı çıkanlar da bulunuyor. "Anayasa değişikliği için artık çok geç", "Seçime gitmek ise kapatma davasına çözüm olmaz" görüşünü dile getiren bu milletvekilleri ise normal sürecin devam ettirilmesinden yana tavır koyuyorlar. Bu görüşü dile getirenler, kapatma davası sonuçlanana kadar normal sürecin sürdürülmesi, kararın ardından, yeni bir partiyle baskın seçim dahil tüm seçeneklerin gündeme alınmasını tercih ediyorlar.

Kaynak: Düzgün KARADAŞ/Bugün