BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili Çelik'ten skandal benzetme

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İsrail ve Suriye eleştirilerine AK Parti Genel Başkan Yardımcı Hüseyin Çelik'ten cevap geldi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP'yi eleştirirken öyle bir benzetme yaptı ki siyasi adaba uymadı. Sözleri Kemal Kılıçdaroğlu'nu kızdırmakla kalmayacak, Türkiye'deki Alevi vatandaşları da gücendirecek.

CHP'nin Suriye politikasını eleştireyim derken şu skandal benzetmeye imza attı:

Sünni kesimlerce sapkın olarak görülüyor
Adını İmam Hasan El Askeri'nin öğrencisi Muhammed Bin Nusayri’den alan mezhep daha çok Ortadoğu'da taraftar bulmuştur. Nusayrilik Sünni dünyada sapkın bir inanç grubu olarak görülüyor.

ALİ'Yİ ALLAH GİBİ GÖRÜYORLAR

Nusayri inançlarının temelini HZ Ali'nin ilahlaştırılması oluşturuyor. Ali'nin mabut olup yüce Allah’ın sıfat ve özelliklerinin Ali'de toplandığını söylüyorlar. Ali'yi Tanrılaştıran bu yorum nedeniyle Nusayrilik "sapkın" bir inanç olarak niteleniyor. Nusayrilerin şehadeti; “Ben Ali’den başka ilah bulunmadığına şehadet ederim” şeklindedir.

Nusayrilik, İslamiyetin batıni yorumuna, tasavvufa, ruh göçüne, yeniden doğuşa dayanıyor.

TÜRKİYE'DE DE NUSAYRİLER VAR

Dünya üzerinde en çok Nusayri Suriye'de bulunuyor. Bu ülkedeki sayıları 1 milyonu buluyor.

Türkiye'de ise 300-350 bin Nusayri yaşadığı tahmin ediliyor. Bu inançtaki kişilerin yoğun olarak yaşadıkları bölge ise Suriye sınırındaki kentlerimiz. (Hatay ve Adana)

"Acaba Sayın Kılıçdaroğlu mezhep yakınlığı dayanışmasıyla mı Suriye'ye bu manada sahip çıkıyor?"


ALEVİLERLE NUSAYRİLERİ AYNI KEFEYE KOYDU

Suriye'nin içişlerine karışılmamasını isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Çelik'in verdiği cevap çok konuşulacak. Kılıçdaroğlu'nun Esad yönetimine arka çıktığını iddia eden Çelik, Suriye yönetimine hakim olan ve aleviliğin bir kolu olduğu ileri sürülen Nusayriliğe dayandırdı. Nusayrilik, Alevilikten çok farklı olduğu gibi "sapkın" bir inanç olarak görülüyor.

CHP İLE BAASÇI REJİMLER ARASINDA GENETİK AKRABALIK VARDIR

Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Hedefinde ise Baas partisine benzettiği CHP ve onun lideri Kılıçdaroğlu vardı:

''Ana muhalefetin lideri 'Sayın Başbakan (sabrımız taştı) diyor. Bu Suriye'nin iç işlerine müdahaledir. Bu bizim meselemiz değildir. Efendim siz savaşıyor musunuz?' gibi beyanlarda bulunarak kendi elimizi güçlendirmek yerine, bir Baas rejimini savunma refleksine girmiştir. Niçin bunu yapmıştır? Biliyorsunuz CHP ile Arap ülkelerindeki Baas'cı rejimler arasında genetik akrabalık vardır. CHP, Türkiye'nin Baas partisidir. Ve Baas'çı rejimler biliyorsunuz otoriter yapıları itibariyle CHP'nin geçmişteki iktidarıyla aynı karakterdedir. Türkiye kendi Baas'çı rejiminden 1950'de demokratik yollardan, seçimle kurtulmuştur ve barışçı bir şekilde kurtulmuştur. Sandıkta bunu halletmiştir. Ama şimdi Arap ülkeleri kendi Baas'çı rejimlerinden, hepsinin partisinin adı Baas olması gerekmiyor bu bir zihniyet meselesidir, halk ayaklanmalarıyla kurtulmaya çalışıyor. Ve biz bu süreci destekliyoruz.''

''MEZHEP YAKINLIĞI DAYANIŞMASI MI?''

Muhalefetin dış politikaya yönelik eleştirilerinde Türkiye'nin çıkarlarını dikkate alması gerektiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

''İsrail'le olan meselemiz bir uluslararası meseledir, milli meseledir. Siyasi partilerin elbette politikalarımızı eleştirmek gibi bir hakkı vardır ama bunu yaparken Türkiye'yi haksız gören, diğer ülkeleri haklı kılan bir tutum içine girmelerini yadırgarız.

AKLIMA BAŞKA KÖTÜ ŞEYLER DE GELİYOR

Niçin savunuyorsunuz Suriye'deki Baas'çı rejimi? Açıkçası aklıma başka kötü şeyler

Kılıçaroğlu ne demişti?
Kılıçdaroğlu'nun hükümeti kızdıran dış politika eleştirileri neydi?
Ayrıntılar için tıklayın

de geliyor. Suriye'deki Baas'çı rejim yüzde 15'lik kitleye dayanıyor. Acaba Sayın Kılıçdaroğlu mezhep yakınlığı dayanışmasıyla mı Suriye'ye bu manada sahip çıkıyor? Bu da aklımıza gelir. Eğer böyle bir şey yapıyorsa bu daha da affedilmezdir. Siyasi partilerimizin makul meselelerde, makul bir zeminde bize muhalefet etmesi en tabi haklarıdır. Ama Türkiye'nin tezlerini zayıflatacak tutum ve davranışlardan kaçınmalarını da talep etmek bizim en tabii hakkımızdır.'' 

BAHÇELİ'YE CESARET ÖDÜLÜ CEVABI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ''Başbakan Erdoğan'ın Yahudilerin verdiği cesaret ödülünü iade etsin'' açıklamalarını da eleştiren Çelik, AK Parti'nin İsrail Hükümetinin politikalarına itiraz ettiğini, İsrail halkıyla, Yahudilerle bir sorunu olmadığını vurguladı. Çelik, AK Parti'nin hiçbir konuda toptancı bir yaklaşım içinde olmadığını, toptancılığın ırkçıların bir özelliği olduğunu kaydetti. Çelik, Mavi Marmara gemisine yönelik saldırı konusunda Türkiye'nin Lahey Adalet Divanı'na başvuru yapacağını da hatırlattı.

SIFIR SORUN KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?

"Arap ülkeleri demokratikleştikçe İsrail’in işleri zorlaşacak" diyen Çelik, "Suriye’de olup bitenler bizi ilgilendirmez" diyemeyiz. Biz komşularla sıfır sorun derken kötü bir şey mi söyledik?" diye sordu.

CHP'DEN YANIT GECİKMEDİ

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Sayın Hüseyin Çelik, CHP'ye çamur atacağına kendisi ve ailesi ile ilgili yolsuzluk iddialarına yanıt versin'' dedi.

İnce, yaptığı yazılı açıklamada, ''AK Partililer İsrail'in örtülü taşeronu, gizli avukatı oldukları ortaya çıkınca suçluluk telaşına kapıldılar'' ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:

Sayın Hüseyin Çelik, Türkiye'nin BAAS partisini arıyorsa, basın toplantısını yaptığı genel merkezin üstündeki isme baksın. Görecektir ki Türkiye'nin BAAS partisi, AKP'dir.''

Açıklamada, ''Daha bir yıl öncesine kadar Suriye ile ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı yapmayı planlayan AKP, bugün ne oldu da bu noktaya geldi?'' sorusunu yönelten İnce, ''Başbakan Erdoğan, Suriye ziyaretinde, Suriye Devlet Başkanı Esad için 'kardeşim' diye hitap ederken bugün ne oldu da bu kardeşlik bozuldu? AKP yönetimi kimden aldığı talimat ile bu kardeşliği bozdu? Asıl yanıt verilmesi gereken soru da budur'' dedi.