BIST 10.544
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.418,73
HABER /  GÜNCEL

'Sri Lanka aşırı terör yasalarına son vermeli'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, olağanüstü halin geçen hafta sona erdiği Sri Lanka'da devletin sahip olduğu geniş kapsamlı yetkilerin sürece gölge düşürdüğünü belirtti.

Abone ol

Tamil Kaplanlarına karşı verilen mücadelede on binlerce kişi mağdur oldu.

Sri Lanka hükümeti ülkede geçerli olan katı terör yasalarını yürürlükten kaldırmaya davet edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan çağrıda, hükümetin "olağanüstü hal" uygulamasını sonlandırmış olmasına rağmen, yürürlükteki gözaltı ve tutuklama yasalarının halen "aşırı sert" oldukları belirtildi.

Sri Lanka hükümeti 1971'den beri geçerli olan olağanüstü hali geçen hafta uzatmamış, böylece olağanüstü halin sona ermesine onay vermişti.

Olağanüstü hal yasası, Sri Lanka hükümetine Tamil Kaplanları örgütüne karşı mücadele kapsamında sınırsız uygulamalarda bulunma imkânı vermişti.

Bu uygulamalar arasında Tamil Kaplanları Örgütü'ne üye olduğundan şüphelenilenlerin herhangi bir yargılama süreci olmaksızın tutuklanmaları, ve yargılanmadan bir yıl boyunca göz altında tutulabilmeleri gibi insan hakları örgütleri tarafından sıklıkla eleştirilen uygulamalar da vardı.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, olağanüstü hal yasasının kalkmasına rağmen yürüklükte olan diğer yasalar sebebiyle, önceki dönemde tutuklanmış altı bin kadar kişinin özgürlüğüne kavuşamayacağına dikkat çekti.

Derneğin Asya sorumlusu Brad Adams, Sri Lanka hükümetinin olağanüstü halin sona erdiği yönündeki açıklamasının, savaş döneminde sahip olduğu yetkileri devlettiği anlamına gelmediğini belirtti.

Sri Lanka hükümeti, yöneltilen eleştiriler hakkında yorumda bulunmadı.

Ülkede geçen hafta kaldırılan olağanüstü hal yasalarının hükümete insanları adil olmayan bir şekilde tutuklama ve hükümet karşıtı eylemcileri susturma imkânı tanıdığını söyleyen Batı ülkeleri ve Hindistan, yasaların kaldırılması için çağrıda bulunuyordu.