BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,09
ALTIN 2.468,29
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den ilk resmi türbanlı vekil açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'e türbanla gelecek 3 AK Parti'li kadın vekilin duruman ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, çarşaflı kadınlara rozet takan CHP’nin başörtülü milletvekilini içine sindirememesinin ikiyüzlülük olacağını savundu.

Elitaş, TBMM’de yaptığı açıklamada, partisindeki bazı kadın vekillerin Meclis çalışmalarına türbanlı katılma kararı için, “Başörtüsüyle Meclis’e gelmelerinde sakınca olup olmadığını bize sordular, biz de grup olarak sakınca olmadığını kendilerine söyledik” dedi. 3 kadın vekilin Meclis Genel Kurulu’na yarın geleceklerini belirten Elitaş şöyle dedi:

SALDIRIYI PÜSKÜRTÜRÜZ

“Genel Kurul’da bizden yana bir gerginlik olmaz. Usul tartışması açılırsa yanıtını veririz. Eğer saldırıya geçerlerse biz de saldırıyı püskürtürüz. Esasında partilerin bu konuda mutabakatı var. Üç parti de bu konuda sorun olmadığını ifade ediyor. Çarşaflı kadınlara rozet takan CHP, başörtülü milletvekilinin Meclis’e girmesini içine sindiremiyorsa ikiyüzlülük yapıyor demektir.”

İÇTÜZÜK’TE PANTOLON YAZMAYACAK

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Elitaş, ara verdiği çalışmalarına yeniden başlayan İçtüzük Komisyonu’nun üzerinde uzlaşma sağlanamayan maddeleri ele alacağını da belirtirken, İçtüzüğün “Kıyafet” başlıklı 56. maddesinin aynen korunacağını söyledi. Maddede ‘Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kravat takmak zorundadır. ‘Bayanlar tayyör giyer” ifadesinin yer aldığını anımsatan Elitaş, “Maddenin gerekçesi yazılmamış. Yeni çalışmada gerekçe yazılacak ve iki parçalı kıyafet anlamındaki ‘tayyör’ tanımına açıklık getirilecek. Maddede pantolon ifadesi yer almayacak” dedi.


AK PARTİ'NİN TÜRBANA GİREN VEKİLLERİ NE DİYOR?


Haca gittikten sonra türbana giren AK Parti'nin kadın vekilleri yaşananlar için ne diyor? Yarın Meclise türbanla gelmekte kararlı olan kadın vekiller şunları söylediler;

nurcan dalbudak türbanlı, başörtülüAK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak : "Geçen yıl hac görevinden döndükten sonra da uygulama noktasında keşke dedim ama bunu hayata geçirecek ortam müsait olmadığından böyle bir girişimde bulunamıyorsunuz. Ancak bu sene nasip oldu, ortam uygundu. Demokratikleşme paketiyle birlikte kamuda bir sıkıntı kalmadı. İnancımız gereği ve kendimizi böyle çok daha rahat, çok daha özgür hissedeceğimiz için, inandığımız gibi yaşamak konusunda bu özgürlüğe sahip olduğumuz için bu şekilde devam etme kararı aldık. Bu bizim anayasal hakkımız. Önünde hiçbir engel olmayan en doğal hakkımızı sonuna kadar kullanacağız."

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar: Bundan sonra Meclis Sevde Beyazıt Kaçar türbanlıçalışmalarına başörtüsü ile katılacağını belirterek, "Hac'da söz verdik, tövbe ettik, sözümüzü yerine getiriyoruz. Orada bizi tekrar formatlıyorlar. Geçmişi hatırlamıyorsun, silmişsin, bitmiş" dedi.

AK Parti'li Kaçar, üzerindeki kıyafetin yeni olmadığını, her zaman Meclis'te giydiği kıyafeti olduğunu belirterek, (başörtüsünü göstererek) "Bu boynuma taktığım fularımdı, bunu aldım başıma taktım. Ama bunu başıma takarak bütün oldum. O maneviyatı, gücü hissediyorum, eksiğim oymuş benim, tamamlandığımı hissediyorum, çok mutluyum. Ancak ben bu eksikliğimi daha önce bilmiyormuşum, farkında değilmişim" diye konuştu.


gülay samancı türbanlıAK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı : Meclis'e başörtüsü ile girme kararına ilişkin, "Hac ziyaretim sırasında o manevi atmosferi aldıktan sonra, Peygamberlerimizin izini orada gördükten, Hz. Muhammed'in evinin hemen kenarında namaz kılma fırsatı bulduktan ve Allah'ın 'evim' dediği mekanı ziyaret ettikten sonra, başörtüsünü çıkarmak benim için gerçekten çok ağır olacaktı. Türkiye'ye döndükten sonra gerek Meclis'teki şartlar olsun, gerek mevzuat olsun, gerek iç tüzük olsun herhangi bir sıkıntı olmadığını düşündük ve bu şekilde irademizi ortaya koyduk. Bundan sonra da inşallah Meclis çalışmalarına başörtülü şekilde devam etmeye karar verdik." dedi.