BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'de ne Gül kaldı ne Erbakan!

12 Haziran için adaylarını açıklayan AK Parti'de üstü çizilen isimlerin büyük çoğunluğu Abdullah Gül ve Necmettin Erbakan'a yakın isimler oldu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, listede iki dönemdir bizzat kendisi tarafından oluşturulan teşkilat yöneticilerine ağırlık verirken Erbakancıların üstünü çizdi. Abdullah Gül'e yakınlığıyla bilinen milletvekilleri büyük oranda tasfiyeye uğradı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin 12 Haziran seçimleri milletvekili aday listesine damgasını vurdu. Cumhuriyet'in haberine göre, Necmettin Erbakan döneminden bu yana siyaset içindeki Milli Görüşçü isimler listede yer bulamadı. Erdoğan listede iki dönemdir bizzat kendisi tarafından oluşturulan teşkilat yöneticilerine ağırlık verdi. Teşkilat yöneticileriyle birlikte grupta "Erdoğancı" olarak bilinen milletvekillerini yeniden aday gösterirken, Başbakanlık'ta danışmanlığını yapan adayları da listede seçilecek yerlere koydu.

TEK SEÇİCİ ERDOĞAN

AK Parti'nin aday listeleri, önceki iki seçimden farklı olarak Erdoğan'ın tek seçici olduğunu gösterdi. Önceki iki seçimde Erdoğan adayları, partinin o dönemdeki isimleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bülent Arınç ve TP lideri Abdülatif Şener ile paylaşarak bir denge içinde oluşturuyordu. Ancak bu seçimde Erdoğan ilk kez tüm adayları bizzat kendisi seçti. Erdoğan, bu seçimde ilk kez teşkilat yöneticilerine adaylık yolunu açmıştı. Bu çerçevede il, ilçe, gençlik ve kadın kollarından gelen yeni kuşak partililere listelerde büyük oranda yer verdi. Hüseyin Samani Antalya'da, Nihat Zeybekçi Denizli'de, Aydın Şengül İzmir'de, Fatih Han Ünal Ordu'da, Hasan Karal Rize'de seçilmeyi büyük oranda garantileyen teşkilat yöneticileri oldu.

ERDOĞANCILAR

Erdoğan, parti içinde "Erdoğancılar" olarak nitelendirilen milletvekillerini yeniden seçilecek yerlerde aday gösterdi. Erdoğan'a yakın isimlerden Ömer Çelik, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Haluk İpek, Mehmet Müezzinoğlu, Fatma Şahin, İdris Güllüce, Erol Kaya, Burhan Kuzu, Abdülkadir Aksu, Bekir Bozdağ, Feyzullah Kıyıklık, Hüseyin Tanrıverdi, İdris Naim Şahin, Şaban Dişli, Suat Kılıç, Şükrü Ayalan, Zeyid Aslan, Burhan Kayatürk'ü de yeniden seçilecek yerlerden listeye koydu.

MİLLİ GÖRÜŞ BİTTİ

Erdoğan, 12 Haziran listesiyle, Erbakan döneminden bu yana siyasette varlıklarını sürdüren Milli Görüşçülerle yolları ayırdı. AK Parti'nin iki dönemdir Meclis'te olan Milli Görüşçü vekilleri, Zeki Ergezen, Osman Pepe, Altan Karapaşaoğlu, İsmail Özgün, Asım Aykan, Eyüp Fatsa, Kemalettin Göktaş, Kazım Ataoğlu, Zülfikar İzol, Nusret Bayraktar, Avni Doğan, Hüsnü Tuna bu kez listede yer bulamadı.

EN YENİ ADAMLAR

Erdoğan, Başbakanlık'ta çok yakın çalıştığı danışmanlarını da listede seçilecek yerlerde aday gösterdi. Danışmanlarından Yalçın Akdoğan Ankara 1. bölge 6. sırada, medyaya açtığı davaların avukatı ve AKP Gençlik Kolları Başkanı Fatih Şahin 7. sırada, eski gençlik kolları başkanı Zelkif Kazdal Ankara 2. bölge 7. sırada, Emrullah İşler 8. sırada, Nabi Avcı Eskişehir 1. sıradan aday oldu.

GÜL'ÜN ADAMLARI DA ÇİZİK YEDİ

AKP içinde Abdullah Gül'e yakınlığıyla bilinen milletvekillerinden Hilmi Güler, Murat Mercan, Ahmet Büyükakkaşlar, Erol Aslan Cebeci, Suat Kınıklıoğlu, Sami Güçlü de liste dışı kaldı.

Kabinede çizilen tek isim kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf oldu. Denizli teşkilatının Erdoğan'a "Bakanı istemiyoruz" mektubu yazmaları üzerine Kavaf, Ankara'dan adaylık için başvurmuştu. Ancak Erdoğan Kavaf'ı liste dışı bıraktı. Liste dışı kalan ikinci Bakan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise adaylık başvurusunda bulunmamıştı.