BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Fildişi Sahili'nin eski liderine soruşturma

Fildişi Sahili'nin uluslararası toplum tarafından tanınan lideri Outtara, Laurent Gbagbo ile ilgili yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in Fildişi Sahili'nin meşru cumhurbaşkanı olarak kabul ettiği Alassane Ouattara, Laurent Gbagbo'yla ilgili yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen ve iktidarı terk etmeyen Gbagbo, Abidjan'daki konutunun etrafı sarılınca teslim olmuştu.

Outtara, Gbagbo'nun güvenliği için gerekli tüm önlemlerin alınacağını vurguladı.

Outtara, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin incelenmesi için bir gerçeklerle yüzleşme komisyonu kurulacağını da ifade etti.

BBC'nin ülkedeki muhabirleri her iki tarafa bağlı güçlerin de yaşanan iç savaş sırasında suç işlemekle itham edildiğini aktarıyor.

Konutunda yakalanmıştı

Fransız askerlerinin Abidjan'da düzenlediği bir operasyon sonunda Fildişi Sahili lideri Laurent Gbagbo'nun direnişini sürdürdüğü Başkanlık binasında ele geçirilmiş ve muhalefete teslim edilmişti.

Gbagbo'nun bir yardımcısı, Fransız tanklarının Başkanlık binasını sıkıştırdığını ve ardından, askerlerin binaya girdiğini belirtti.

Laurent Gbagbo'nun direnişini sürdüregeldiği bina, daha önce de Fransa ve BM güçlerinin helikoper saldırılarına hedef olmaktaydı.

BM Barış gücü askerleri, Gbabgo güçlerini, Fildişi Sahili halkını tehlike altına sokmakla suçluyorlar.

Fildişi Sahili'nin BM daimi temsilcisi Youssoufou Bamba, Laurent Gbagbo'nun mahkemeye çıkarılacağını söylemişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Gbagbo'ya suçlama getirilirse, Gbagbo'nun düzgün koşullarda yargılanması gerektiğini vurguladı.