BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti vitrin değiştirecek!

AKP’nin 30 eylüldeki kurultayına sayılı günler kala, Ankara kulislerinde MKYK için listeler havada uçuşuyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yönetim kadrosunda değişimlerin beklendiği 30 eylül kurultayı öncesi geniş bir temayül yoklaması yapıyor. Ankara’da listeler havada uçuşurken, kurultay sonrası kabine değişimi gündemde.

Geçen çarşamba günü genişletilmiş grup toplantısında vekilleriyle biraraya gelen Erdoğan, partinin 50 kişilik yeni Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) için önerileri aldı ve bazı isimler üzerinde birebir değerlendirmede bulundu. Erdoğan, partisinin il başkanları, kadın kolları başkanları ve gençlik kollarına aynı çağrıyı yaptı, hafta sonu da bu birimlerle biraraya gelerek “aday listelerini” değerlendirecek. Ancak son söz yine Erdoğan’ın olacak.

MKYK listesinin yüzde 65’e yüzde 35 gibi “radikal olmayan” bir oranda yenilenmesi ihtimalinin partide ağırlık kazandığını belirten AK Parti’li bir kaynak, Taraf ‘a “Sayın Başbakan yeni yönetimin eskiyle genç kuşağın bir sentezi olacağını belirtiyor. Dolayısıyla yönetimdeki değişimin radikalliği yeni isim sayısındaki artışla değil, sürpriz birkaç ismin listeye alınmasıyla sağlanacak” dedi.

OLASI BAŞBAKANLAR SAHADA

Ankara’da Erdoğan’a önerilen listelere girmek için yürütülen yoğun kulis faaliyetleri tam gaz sürüyor. Erdoğan sonrası olası “başbakan adayları” kendi listelerinin öne çıkması için basın da dahil, her türlü iletişim kanalını kullanıyor. Söz konusu lobi çalışmaları, AK Parti çevreleriyle de sınırlı değil. Başbakan’ın, grup toplantısında rozet taktığı Süleyman Soylu’nun yanı sıra geçtiğimiz cumartesi günü görüştüğü ve bu konunun da gündeme geldiği belirtilen Numan Kurtulmuş’un yakın çevresi de AK Parti’nin yeni yönetiminde yer alabilmek için faaliyetlerini sürdürüyor. Başkent kulislerinde, partililerden öneri listelerinde “özgür” davranmalarını ve AK Parti üyeleri dışındaki adayları değerlendirmelerini isteyen Erdoğan’ın birkaç sürpriz isim üzerinde bizzat çalıştığı konuşuluyor. Başbakan’ın çok yakın çevresi dışında paylaşmadığı isimlerin kurultaydan önce sızmamasına büyük özen gösteriliyor. Erdoğan’ın Suriye krizinin önümüzdeki döneme damgasını vuracak başlıca konulardan olacağından hareketle, yeni MKYK’da dış politika konusunda uzman isimlerin yer almasına önem verdiği belirtiliyor. Başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere Akif Çağatay Kılıç’ın ve birkaç yeni ismin daha MKYK’da etkin rol oynamaları bekleniyor. SETA direktörlerinden Yılmaz Ensarioğlu’nun adı da yönetime girecekler arasında geçiyor. 19 eylülde toplanacak olan Kurucular Kurulu’nda katılım için nihai kararını vermesi beklenen Kurtulmuş’un yanı sıra, AK Parti’nin yeni yönetimde yer almasına kesin gözüyle bakılanlar arasında Şeref Malkoç’un şansının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Kürt sorunu konusunda yetkin entelektüellerin yanı sıra bölgedeki bazı baro başkanlarının ve iş çevrelerinden isimlerin adı da kulislerde konuşuluyor. Başbakan’ın danışman kadrosundan bazı kişiler de MKYK’ya önerilen isimler arasında yer alıyor ancak bu kişilerin memuriyetlerinin engel oluşturduğu ifade ediliyor. Parti tüzüğünde yer alan 3. dönem sınırlamasının etkili olmayacağı yeni MKYK için adı öne çıkan diğer isimler şunlar: Yalçın Akdoğan, Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz, Mahir Ünal, Ömer Dinçer, Ömer Çelik, Hüseyin Çelik, Zafer Çağlayan, Ayşenur Bahçekapılı, Salim Uslu, Mustafa Şentop, Galip Ensarioğlu ve Naci Bostancı.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENİYOR

AK Parti’de 30 eylüldeki kurultayın ardından ekim sonuna doğru bir kabine değişikliği yaşanması da bekleniyor. Her kurultay sonrası Erdoğan’ın klasiği haline gelen kabine revizyonundan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar gibi “pasif” kaldıkları düşünülen bakanların etkileneceği iddia ediliyor. Partinin son dönemde yıldızı parlayan Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik’in de kabineye girme olasılıklarının yüksek olduğu konuşuluyor. Erdoğan’ın sansasyonel çıkışlarıyla tepki alan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e dokunması ise beklenmiyor.